L’Ajuntament i l’Institut de Teià, convidats a Polònia

pacteIIIUna delegació institucional de Teià ha estat aquests dies a Łużna, un municipi polonès de 8.600 habitants format per sis nuclis de població i situat al sud-est del país, prop de la frontera amb Ucraïna i Eslovàquia. L’objectiu de la visita ha estat conèixer de prop la Trobada Internacional de la Joventut i la Festa de la Ciència i la Tècnica que s’hi organitzen cada mes de setembre i preparar el terreny perquè el 2019 hi puguin viatjar una quinzena d’alumnes de l’Institut Turó d’en Baldiri. De fet, els seus estudiants ja han estat formalment convidats per l’any que ve amb la finalitat d’intercanviar experiències didàctiques sobre ciència i energies renovables, a més de visitar la ciutat de Cracòvia, unes salines a la regió de Malopolska i el museu del camp de concentració d’Auschwitz.

L’oferiment a participar-hi parteix de l’ajuntament italià de Massarosa, que està agermanat amb Teià des de 2005 i amb Łużna des de 2008. Per aquest motiu, la representació teianenca estava formada per l’alcalde Andreu Bosch, la regidora Gemma Rosell i dos membres de la comissió d’agermanament amb Massarosa: la directora de l’Institut, Àngela Sánchez, i la galerista d’art Mariàngels Pérez.

A més de Teià i Massarosa, la Festa de la Ciència de Łużna també acull un grup d’estudiants de secundària de la població hongaresa d’Ostffy. Per aquesta raó, les quatre representacions oficials han compartit el mateix programa d’activitats.

IGMAgenda d’actes
La delegació catalana va aterrar divendres passat a l’aeroport de Cracòvia, situat a 90 quilòmetres de Łużna, i ha tornat a Barcelona aquesta matinada per prendre part en els actes de la Diada. Els teianencs van ser rebuts a Łużna pel seu alcalde, Kazimierz Krok, i els organitzadors del certamen i seguidament van ser complimentats amb un sopar de germanor.

L’endemà dissabte, la delegació va visitar la catedral, la presó i l’antiga farmàcia de la ciutat veïna de Biecz i més tard es va transferir a la capital del districte, Gorlice, per conèixer dos museus d’història: un sobre la indústria petroliera local, i un altre sobre la batalla que va tenir lloc al front oriental durant la Primera Guerra Mundial, quan Polònia estava ocupada i dividida entre Alemanya, Rússia i l'Imperi Austrohongarès.

De nou a Łużna, l’alcalde Andreu Bosch i la regidora Gemma Rosell van realitzar una ofrena floral al cementiri de guerra número 123 als combatents de tots els bàndols caiguts en la batalla de Pustki. Aquest fossar és el més gran dels quatre que hi ha al municipi, amb 1.200 enterraments: 912 soldats austrohongaresos (la meitat, polonesos), 227 russos i 65 alemanys. En aquest sector, el maig de 1915, els exèrcits de les potències centrals van trencar les línies russes i van capturar 140.000 presoners.

pacteAcord d’intercanvi
Ahir diumenge va tenir lloc la inauguració de la Festa de la Ciència, que finalitza avui, així com la signatura d’un pacte d'amistat i col·laboració en el marc de la Unió Europea per promoure els intercanvis escolars entre els tres municipis. Durant l’acte, l’alcalde de Teià va obsequiar el seu amfitrió amb diversos presents institucionals, com ara un llibre i un joc sobre el dibuixant Antoni Batllori Jofre, una mostra del perfum DO Teià d’Ainea Perfums, una ampolla de vi Vallmora del celler Alella Vinícola i una rèplica del segell romà trobat en aquest jaciment.

A més, la delegació de Teià va muntar un estand informatiu amb diversos fulletons i publicacions del municipi, i es va reunir amb la directora de les escoles de Massarosa per fixar els projectes per compartir els propers dos anys amb els alumnes de l’Institut Turó d’en Baldiri.

Ajuntamentdeteia