La connexió turística de l’autopista amb Vallmora estarà operativa al novembre

accesCEAV01Les obres que han de permetre la connexió a peu des de l’àrea de descans de l’autopista C-32 al seu pas per Teià fins al Centre Enoturístic i Arqueològic de Vallmora quedaran enllestides el mes de novembre. Ahir al matí, els alcaldes de Teià, Andreu Bosch, i del Masnou, Jaume Oliveras, van visitar l’indret acompanyats pel director de l’obra, Fernando Nieves, i el responsable de l'empresa adjudicatària, Camilo Fernández.

El projecte té com a finalitat la creació d’un itinerari per a vianants que millori l’accessibilitat al celler romà de Vallmora i permeti incrementar-ne l’afluència de públic. L’accés està especialment concebut per als viatgers i turistes que circulen per l’autopista en direcció a Barcelona sense necessitat que el vehicle hagi de sortir-ne, com passa a l’aqüeducte del Pont del Diable de Tarragona.

Els treballs es van iniciar a principis de setembre i consisteixen en l’adequació del terreny i la instal·lació d’un mòdul d’acer de 2,5 metres d’ample i 5 de llargària, a més de la col·locació d’un mur de gabions i de la construcció d’un passadís i d’una rampa adaptada. El recinte disposarà d’una porta mecànica en cada extrem i estarà equipat amb càmeres de videovigilància i un sistema d’obertura per control remot des del Centre Enoturístic i Arqueològic , de forma que només s’hi podrà accedir quan aquest tingui activitat (dissabte i diumenge de 10 a 14h) o bé quan s’hagi concertat prèviament la visita. “Per raons de seguretat, el mecanisme serà molt similar al d’una sucursal bancària, en què la segona porta no s’obre fins que no es tanca la primera”, explica Nieves.

accesCEAV0254.000 euros
D’acord amb el conveni subscrit el juliol de 2017 entre la Mancomunitat de Serveis d’Alella, El Masnou i Teià, d’una banda, i l’empresa concessionària de l’autopista, de l’altra, aquesta darrera n’autoritza la instal·lació i hi aporta els 40.000 euros que costa l’obra com a part de la seva política de foment dels béns culturals que hi ha a l’entorn d’aquesta infraestructura viària. La Mancomunitat de Serveis, al seu torn, es farà càrrec de la conservació, manteniment i vigilància de tots els elements funcionals del mòdul d’accés.

Complementàriament, l’Ajuntament de Teià destinarà 13.800 euros al soterrament i l’estesa del cablejat entre l’autopista i el Centre Enoturístic, així com a la construcció d’un pas de vianants elevat per poder creuar el Camí d’Alella amb seguretat. Des d’aquest punt se senyalitzarà un itinerari a peu fins al jaciment romà de 8 minuts de durada a través del torrent de Vallmora i el carrer d’Ernest Lluch.

L’alcalde explica que “en el futur hi ha la previsió d’ampliar les terrasses de vinya que hi ha a l’entorn del jaciment fins a aquest indret i poder fer el recorregut voltat de ceps, però necessitaríem algun ajut de fons europeus”.

Ajuntamentdeteia