Centenars de persones reviuen l’esperit de l’1-O

1oct013Unes 400 persones de totes les edats van participar ahir diumenge, 30 de setembre, en els actes convocats per l’Ajuntament i la Taula per la Democràcia de Teià en record de l’1 d’octubre de 2017.

A les 18.30h, la gent es va aplegar a les portes dels col·legis electorals que van acollir el referèndum d’autodeterminació, senyalitzades amb un rètol que hi diu: Aquí vam votar, aquí vam guanyar. A les mateixes urnes, els assistents hi van poder dipositar paperetes de color groc amb els seus auguris i desitjos de llibertat i plenitud. A continuació, les diverses columnes van sortir de l’Escola El Cim, La Unió i ca la Cecília fins a confluir a l’altura del carrer de Josep Puigoriol, des d’on van marxar plegades fins al capdavall del passeig de la Riera entre cants a favor de la independència i d’altres que clamaven ni oblit, ni perdó.

1oct012Nova plaça
Un cop a la nova plaça de l’1 d’octubre de 2017, l’alcalde, Andreu Bosch, va prendre la paraula per remarcar el “suport unànime” del ple de l’Ajuntament al Govern de la Generalitat, malgrat els pronunciaments en contra del Tribunal Constitucional. “Ens vam comprometre públicament a cedir els espais electorals perquè es pogués fer el referèndum. Ja sabíem que no seria com sempre, però va ser un exemple de democràcia, de defensa de valors democràtics fonamentals”. L’alcalde va evocar la simbiosi que es va viure aquells dies entre la ciutadania i les institucions del país: “Nosaltres vam obrir les seus electorals municipals; però vosaltres les vau preservar amb sopars, concentracions, festes i tallers... Quin orgull de poble i de ciutadania!”.

L’alcalde va rememorar els dubtes i les dificultats que van existir: “la repressió política i policial, les pors i els neguits, les amenaces i les persecucions. I la pluja, que no ens va aturar. Per això avui som aquí. Per no oblidar-ho. Per fer un homenatge a tots els qui van fer possible el referèndum i l’exercici d’un dret fonamental”.

1oct008Crida a la unitat
Bosch va criticar l’aplicació “abassegadora” de l’article 155 de la Constitució, així com la imputació i l’empresonament d’activistes socials i de representants polítics “per la Fiscalia i la Justícia d’un país que no reconeixem”. Enfront d’aquesta escomesa, l’alcalde va apel·lar a l’esperit de l’1 d’octubre i del 3 d’octubre: “Aquella és la unitat que ens va fer forts i valents aleshores i la que ens ha de conduir a la República catalana i a la llibertat com a poble, per als nostres fills i filles”.

Manifest per la República
Abans de descobrir el tòtem commemoratiu i les plaques del nomenclàtor oficial amb el nom de plaça dedicada a l’1 d’octubre de 2017, els portaveus dels grups municipals van llegir el manifest elaborat expressament a l’ocasió per l’Associació de Municipis per la Independència (AMI). Montse Riera (ERC-Compromís amb Teià), Teresa Casellas (GT) i Francesc Ribas (PDeCAT) van refermar la seva adhesió a la República Catalana i a “fer-la créixer cada dia una mica més” des del municipalisme en nom de la pau, el diàleg, els llibertats individuals i els drets fonamentals.

Projecció a can Llaurador
Abans de cloure la diada, les organitzacions que integren la Taula per la Democràcia van projectar a l’era de can Llaurador un audiovisual molt emotiu de 10 minuts de durada amb imatges de l’1 d’octubre a Teià. La Coral Picarol va interpretar el tema No volem més cops, de Judit Neddermann, i s'hi va oferir coca i cava als assistents.

Ajuntamentdeteia