El ple de Teià aprova un pressupost de 7,4 milions per a 2019

ple pres2019El ple de l’Ajuntament de Teià, reunit anit en sessió extraordinària, va aprovar el pressupost general per a 2019 amb el vot a favor de l’equip de govern format per ERC-Compromís amb Teià i PDeCAT i el vot en contra del grup municipal de GT.

Es tracta, a grans trets, d’uns comptes equilibrats en la previsió d’ingressos i despeses de 7.393.000€, la qual cosa representa un augment del 4% respecte de 2018. Aquest diferencial de 292.000€ és degut, en bona part, a la transferència de capital de subvencions ja concedides per part d’altres administracions.

Més ingressos
Pel que fa al capítol d’ingressos, el regidor d’Hisenda, Yago Albert, va destacar que la pressió fiscal serà la mateixa d’enguany. “Tot i que hem ajustat el coeficient de l’IBI, preveiem un petit creixement motivat per l’increment de valor que han experimentat algunes finques i per la incorporació al padró de noves edificacions”, va anticipar. El regidor va preveure que es reduirà la recaptació de l’Impost sobre Construccions, Instal·lacions i Obres (ICIO) de 360.000 a 335.000 euros, i que les plusvàlues pujaran de 450.000 a 480.000.

El titular d’Hisenda va anunciar que l’Ajuntament tornarà sol·licitar a la Diputació un crèdit financer de 175.000 euros sense interessos com a aportació addicional al pla d’inversions.

Principals inversions
El 2019, l’Ajuntament destinarà 511.000 euros a inversió directa, comptant els 100.000 euros dels pressupostos participatius. A més dels 88.000 euros inicialment compromesos, se’n consignaran els altres 12.000 restants, "que es podran utilitzar si algun dels projectes té una petita desviació o si sorgeix una nova oportunitat”, va dir Albert.

La major part de la inversió es destinarà a obra pública, com la primera fase de les obres d’adequació de la pista esportiva de l’AE Teià, fruit d’un conveni de cessió de l’equipament per espai de 50 anys. Gràcies a l’obtenció de diverses subvencions, també es faran obres a l’Escola El Cim i a la Biblioteca, i s’arranjarà finalment el torrent de Sant Berger.

En l’àmbit de la promoció econòmica, el pressupost contempla una partida de 5.000 euros per a una aplicació de software o App per a la digitalització del comerç local.

Més seguretat
Per afrontar algunes problemàtiques específiques, s’han previst 30.000 euros per a la instal·lació de dues càmeres addicionals per al control de matrícules, així com la creació d’una nova plaça d’agent de la Policia Local. Per al regidor d’Hisenda, que també ho és de Governació, aquesta incorporació “permetrà de planificar amb més antelació el quadrant de torns del cos”, la qual cosa redundarà en una millora de la conciliació familiar i les condicions de treball dels seus membres.

Millores laborals
Per donar compliment al decret del Govern de l’Estat, l’Ajuntament ha habilitat 56.000 euros per satisfer l’augment lineal del 2,25% del salari dels treballadors públics per contrarestar la pèrdua de poder adquisitiu durant l’època de crisi econòmica. A més, i de comú acord amb els sindicats i altres administracions públiques, l’any vinent es recuperarà la jornada laboral de 35 hores setmanals, que el 2012 es va ampliar a les 37,5 hores actuals.

A més d’un nou policia, la plantilla per a 2019 preveu la incorporació d’un enginyer municipal amb una dedicació del 80% de la jornada. D’altra banda, el Govern ha proposat la creació d’un càrrec de confiança com a secretària de l’alcaldia i les diverses regidories, després d’un any i mig de funcionament en el marc d’un pla ocupacional. “Pertocarà al proper Govern valorar amb plena llibertat la continuïtat o no d’aquesta figura”, va explicar Albert.

Pensant en la regidoria de Cultura i el calendari de festes i actes populars, el pressupost preveu 12.000 euros per a la contractació “puntual d’un servei professional de reforç” que doni un cop de mà al personal municipal, i 5.000 euros per cobrir l’obertura i tancament a la tarda dels equipaments de La Unió i can Llaurador per part de l’empresa concessionària.

El debat polític
En la seva memòria anual de gestió, l’alcalde, Andreu Bosch, va destacar el “redreçament econòmic acomplert progressivament al llarg dels darrers tres exercicis” i va apuntar la “probabilitat, gairebé segura, de poder comptar el 2019 amb un nou romanent de tresoreria”.

Els portaveus d’ERC-Compromís per Teià, Montse Riera, i del PDeCAT, Francesc Ribas, van defensar el pressupost en les seves intervencions. Ribas va assegurar que es tracta d’una proposta “realista, que toca de peus a terra”, i es va felicitar perquè “per a nosaltres és una inversió productiva el fet que s’incrementi la despesa en l’atenció a les persones”. El portaveu del PDeCAT va admetre que “sempre ens faltaran recursos, però és un pressupost que marca un bon camí”.

El regidor de GT Abel Ballesteros va valorar positivament la reducció del deute públic d’un 20% en tot el mandat, així com d’altres partides, però va reclamar més atenció i esforços en la conservació de les zones verdes i els parcs infantils: “S’ha fet una gran feina des de la regidoria de Participació Ciutadana, però l’Ajuntament no acompanya les demandes dels veïns i veïnes. Trobem a faltar manteniment proactiu, de previsió, en comptes d’actuacions reactives”, va precisar.

Ballesteros va criticar que el fons de contingència s’hagi reduït a 20.000 euros, quan “s’hauria d’augmentar perquè tot fa pensar que les riuades i els imprevistos meteorològics s’agreujaran en el futur”. El regidor de l’oposició també va trobar a faltar “el compromís d’una partida pròpia de 20.000 euros per al manteniment de l’Escola El Cim, que té greus dèficits”, com a mecanisme “per no dependre d’inversions finalistes”.

Per últim, GT va lamentar la dependència del creixent del romanent a l’hora de planificar les inversions. “Governem des del pressupost o des del romanent?”, va preguntar. “L’any 2018 se n’hi va destinar 1 milió d’euros, i això genera estrès als Serveis Tècnics per aconseguir licitar les obres” dins l’exercici en curs, va denunciar Ballesteros.

L’alcalde va atribuir les demores a la lentitud del procediment administratiu de contractació i va assegurar que “tots hem compartit l’estrès: els responsables polítics i els treballadors dels Serveis Tècnics, Secretaria, Tresoreria i de la resta d’àrees”.

Ajuntamentdeteia