La Junta Electoral obliga a retirar la pancarta de l’Ajuntament

pancartaAvui divendres 29 de març a les 18.40h ha vençut el termini de 24 hores fixat per la Junta Electoral de zona de Mataró per retirar la pancarta exigint la llibertat dels presos polítics que penjava de la façana de l’Ajuntament de Teià, en compliment d’una resolució dictada ahir per aquest òrgan de control a instàncies de Cs contra els “cartells que expressin o promoguin l’adhesió al moviment independentista” als ajuntaments.

D’aquesta manera, la Junta Electoral de zona atén la denúncia presentada el passat 27 de març per Cs contra “l’exhibició de pancartes i altres símbols partidistes o ideològics” a l’edifici consistorial, la qual cosa vulneraria l’article 50 de la Llei Orgànica del Règim Electoral General (LOREG) pel que fa a la “neutralitat política de tots els poders públics” coincidint amb la celebració de comicis.

D’acord amb la doctrina de la Junta Electoral Central de 2015 i 2017 relacionada sempre amb el procés independentista, “el llaç groc, la pancarta amb l’expressió ‘Llibertat presos polítics’ i la bandera estelada són símbols partidistes utilitzats per formacions concurrents a les eleccions. El llaç groc perquè s’ha utilitzat per recordar a dirigents o candidats pertanyents a formacions polítiques que es troben en situació de presó preventiva” i “la bandera estelada perquè també s’utilitza com a símbol de determinades formacions polítiques”.

La convocatòria i concatenació de sengles processos electorals –el 28 d’abril a les corts espanyoles, i el 26 de maig als ajuntaments i el Parlament europeu– obliguen a allargar aquesta prohibició fins al 27 de maig, tot i que la denúncia de Cs demana a la Junta Electoral de zona que emplaci l’Ajuntament a “abstenir-se de permetre novament la seva exhibició”.

Més censura
També avui s’ha conegut que la Junta Electoral Central ha prohibit als periodistes dels mitjans públics de la Corporació Catalana de Ràdio i Televisió que facin servir en l’exercici de la seva professió expressions com “presos polítics”, “exiliats”, “repressió”, així com “altres paraules anàlogues”, sense especificar quines.

Nou rètol de l’AMI
El mateix dia que ha estat requerit a retirar la pancarta de suport als presos polítics catalans del balcó, l’Ajuntament de Teià ha tornat a instal·lar el rètol d’adhesió a l’Associació de Municipis per la Independència que hi ha a l’entrada al nucli urbà, després que un grup d’unionistes el va robar setmanes enrere.


Ajuntamentdeteia