El passat mes d’octubre, el trencament ocasional d’algunes branques va fer que l’Ajuntament de Teià encarregués un informe al Consell Comarcal del Maresme sobre l’estat fitosanitari dels arbres situats als carrers de la Rampa i de la Baixada de les Moreres. L’esmentat informe, emès pel tècnic superior de Medi Ambient el 12 de novembre, no admetia dubtes: la pràctica totalitat de les moreres presentaven un “estat fisiològic dolent” i un “risc associat de caiguda de branques i del propi tronc” que posava en perill la seguretat dels vianants i dels vehicles estacionats a la via pública.
Més concretament, l’informe concloïa que es tractava d'arbres sense viabilitat biològica i aconsellava la seva tala i substitució. Aquesta operació era prevista de realitzar durant la tardor de 2019, però l’acceleració del deteriorament dels exemplars ha motivat una actuació d’urgència.
La decisió s’ha pres després de detectar noves fissures en branques i soques que s’afegeixen als tumors i malures ja diagnosticats. En el moment de començar a reduir el pes de la capçades s’ha constatat que molts dels troncs eren buits i que en d’altres hi havia gran quantitat de larves de coleòpter. No es tracta de cap plaga, sinó de larves xilòfagues que s’alimenten de la fusta podrida i que són un indicador natural que els arbres es trobaven en estat terminal.
Conscient del seu impacte en el paisatge urbà, l’Ajuntament es compromet a reposar la plantació al llarg de la propera tardor, un cop s’hagi avaluat quina és l’espècie arbòria més adient.