Teià enllesteix les franges de protecció contra el foc

Franges2019bDes de fa algunes setmanes, l’Ajuntament de Teià està realitzant els treballs de manteniment biennal de les franges perimetrals de prevenció d’incendis de les urbanitzacions de la Molassa, les Delícies, Gran Vista i Santa Fe-Assumpció-Paradís. Les empreses forestals contractades observen escrupolosament les directrius pel que fa a la prevenció d’incendis i disposen de la formació i dels equips de primera intervenció necessaris per subsanar qualsevol incident que eventualment es pogués produir.

Aquestes actuacions s'afegeixen moltes d'altres que es duen a terme per la Regidoria de Medi Ambient i els voluntaris locals de l'Agrupació de Defensa Forestal (ADF), com ara el manteniment dels camins forestals integrats dins del Pla de Prevenció d’Incendis (PPI) i de la conservació de la xarxa d’hidrants municipal. 

Obertura i manteniment
Les franges de protecció de 25 metres de Baixa combustibilitat al voltant dels nuclis sense continuïtat immediata amb el centre urbà són una obligació legal que emana de la llei 5/2003 i que s’executen d’acord amb el plans de prevenció d’incendis de les respectives urbanitzacions (PPU) redactats per l’Oficina Tècnica de Prevenció Municipal d’Incendis Forestals de la Diputació de Barcelona i sotmesos a exposició pública després de la seva aprovació per l’òrgan competent.

D’acord amb la llei, els PPU distingeixen els treballs d’obertura i els de manteniment. En els primers cal fer aclarides més intenses fins a rebaixar la densitat arbòria de 150 peus per hectàrees i una distància mínima de 5 metres entre capçades.

En termes generals, els treballs d’obertura és fan una sola vegada i són susceptibles de ser subvencionats per la Diputació de Barcelona, mentre que els de manteniment es fan cada dos anys i han de ser sufragats pels propis beneficiaris, que són els titulars de les parcel·les de sòl urbà que es troben dins de cadascun dels barris residencials.

IMG 20181212 WA0018Sant Berger i Pi de l’Indià
Aquest dies s’estan fent els treballs d’obertura de la segona fase de la franja de protecció de la Vinya i el Pi de l’Indià. Aquests treballs estan subvencionats per la Diputació de Barcelona. Durant el 2020 se n’executarà la tercera fase i finalitzaran així els treballs d’obertura de franja en aquest sector.

Pel que fa a Sant Berger, i a l’espera del lliurament del PPU que actualment està redactant la Diputació, aquest estiu es continuaran les feines que ja es van iniciar el 2018 consistents a reduir la densitat arbòria i del sotabosc de la zona nord de la urbanització.

Autoprotecció
A més de les franges, és molt important la col·laboració ciutadana. Per això us recordem algunes recomanacions per evitar la propagació del foc en cas d’incendi forestal:

- Eviteu les tanques de bruc sec perquè són molt inflamables

- Al jardí, prioritzeu la vegetació que es manté verda i els arbres amb fusta d’alta densitat

- Elimineu les branques que toquin la façana de casa

 - Allunyeu de l’habitatge les reserves de llenya

- Tingueu a punt eines bàsiques contra incendis (mànegues, destrals) i alguna reserva d’aigua


Ajuntamentdeteia