Teià se solidaritza amb els presos i detinguts independentistes

pleEl ple extraordinari del passat dimarts, 22 d’octubre, va aprovar una declaració “per a la no criminalització de l’independentisme”. La moció va ser presentada pel grup municipal de JxCat i va comptar amb el suport d’ERC-Compromís amb Teià i GT.

El text denuncia el cas de les 9 persones vinculades als Comitès de Defensa de la República (CDR) detingudes per la Guàrdia Civil el passat 23 de setembre, 7 de les quals segueixen empresonades a Soto del Real sota acusació de terrorisme. El portaveu de JxCat, Francesc Ribas, va parlar d’“acusacions infundades” i va recordar el cas de la detenció i posterior confinament de Tamara Carrasco sense poder sortir de Viladecans durant un any. “Es tracta d’operacions que generen gran angoixa i patiment”, així com “desconcert i indignació”.

Pel que fa a les mobilitzacions dels últims dies, Ribas va defensar que “el dret de manifestació és un dret inalienable de les persones” i “una eina legítima de reivindicació i protesta”. Ribas va assegurar que les concentracions són “escrupolosament cíviques i pacífiques” i que “el projecte sobiranista no és compatible amb qualsevol acte de coerció”. “L’independentisme no és terrorisme”, va reblar.

La moció rebutja les “irregularitats jurídiques i els excessos policials”, i defensa el dret de totes les persones detingudes a la presumpció d’innocència. Per tot plegat, el text condemna la violència “de qualsevol tipus, amb respecte cap a totes les idees” i demana “la fi de la repressió” i “la llibertat nacional per a Catalunya per la via democràtica”.

“Demanem diàleg, diàleg i diàleg sense condicions. Tots sabem que més tard o més d’hora ens haurem de seure en una taula per resoldre el conflicte”, va dir Ribas. El regidor va exigir que les forces de seguretat de l’Estat “abandonin Catalunya i contribueixin a pacificar el país” i va demanar als Mossos d’Esquadra que actuïn amb “professionalitat i proporcionalitat”. “Defensem la feina dels Mossos, i defensar-los és també revisar les seves actuacions quan no s’han seguit els protocols”, va dir.

La portaveu d’ERC-Compromís amb Teià, Montse Riera, es va adherir a la proposta: “Rebutgem tota la violència, però aquesta ha vingut sobretot donada per l’actuació policial”, ja que “la. violència contra les persones ha estat causada per la policia”.

La regidora de GT, Núria Andinyac, va posar d’exemple la Marxa per la llibertat com a “mostra del pacifisme i la transversalitat del moviment independentista”.

L’alcalde, Andreu Bosch, també va destacar el caràcter “pacífic, cívic i democràtic” del moviment independentista i el va contraposar a “la forma de fer política cínica i demagògica dels partits que reclamen l’aplicació de l’article 155 de la Constitució”. Bosch va criticar l’exhibició d’una fotografia de l’atemptat d’ETA contra la caserna de Vic per part de la portaveu de Cs al Parlament de Catalunya, i es va solidaritzar amb el veí del Masnou i membre de la Colla de Gegants de Teià “que va ser injustament detingut divendres al vespre a Barcelona”.

El regidor de Cs, David Basi, va demanar “màxim respecte a la presumpció d’innocència i a les actuacions policials”, ja que es fan “sota la direcció de la justícia”. Basi va garantir que “en un estat democràtic no hi ha zones grises” i va posar d’exemple la dita de “llançar la pedra i amagar la mà” quan va assegurar que alguns dels manifestants són “joves instigats per persones que veuen aquests fets amb empatia”.

Basi va qualificar “d’hipòcrita” el contingut de la moció perquè en els perfils a les xarxes socials d’algunes persones vinculades a JxCat s’escriuen coses com ara “que la bandera d’Espanya s’ha de tractar com un drap brut” o es refereixen a Cs “com una gangrena política”.

En nom dels socialistes, Joaquim Roca va assegurar que “el PSC no criminalitza l’independentisme ni persegueix idees polítiques. Només hem advertit que aquest no era el camí. Estem entristits d’haver arribat fins aquí, però encara som a temps de rectificar. Podem canviar el marc jurídic, però per la via legal”.


Ajuntamentdeteia