Aquest febrer, l’Ajuntament de Teià ha signat un conveni de col·laboració amb l’empresa d’inserció laboral Formació i Treball per a la ubicació de sis punts de recollida de roba usada a diversos indrets del municipi. Aquest substitueix al sistema vigent fins ara, gestionat per Humana, ja que no era prou satisfactori en termes de periodicitat i neteja.
A partir d’ara, Formació i Treball es cuidarà de buidar, netejar i mantenir en bon estat els punts de recollida. Els nous contenidors són de color vermell i incorporen un sensor que avisa a la central per evitar els desbordaments.
L’Ajuntament fa una lloança del nou operador perquè forma part d’un projecte d’economia circular vinculat a Caritas, que ofereix una gestió integral del servei des del punt de vista del reciclatge, la reutilització, la formació laboral, la reinserció social i l’atenció a persones i col·lectius en risc d’exclusió.
Capacitació laboral i formativa
D’una banda, Formació i Treball garanteix feina a les persones que presten el servei de recollida, però el projecte va més enllà. La regidora de Promoció Econòmica, Ocupació i Serveis Socials de Teià, Mercè Alòs, destaca que la nova empresa “oferirà assessorament i cursos formatius a persones del poble en situació d’atur que seran incorporades a la borsa de treball en diversos àmbits, com ara el de la restauració”.
Programa d’Entrega Social
En coordinació amb l’Ajuntament, l’empresa Formació i Treball facilitarà als usuaris dels Serveis Socials lots de roba i parament de la llar en el marc del Programa d’Entrega Social (PES) a través de Caritas per cobrir les demandes de persones i famílies en risc d’exclusió.
Educació ambiental i Agenda 2030
La roba recollida és portada a la planta que l’entitat Roba Amiga té a Sant Esteve Sesrovires. En aquest centre se seleccionen les peces de vestir que es poden reutilitzar i se separen d’aquelles altres que es destinen al reciclatge.
En matèria de sensibilització, Formació i Treball organitza visites guiades per a estudiants de secundària a l’esmentada planta de triatge, així com tallers educatius a l’institut i l’escola sobre economia circular i la importància de donar una segona oportunitat a la roba. L’empresa també es compromet a realitzar activitats en el marc de la setmana europea de la prevenció de residus i el dia mundial del medi ambient.
Rober solidari
Cada segon i quart dijous de mes, els voluntaris de Caritas Teià obren de 17 a 20h el rober solidari al local situat en els baixos de la rectoria, amb entrada des del passeig de la Riera. La seva coordinadora, Nicole Widmer, explica que al pati de l’edifici hi ha dos contenidors que l’entitat s’encarrega de buidar i seleccionar. La roba en mal estat s’envia a la planta de Sant Esteve Sesrovires, mentre que la bona es classifica en tres categories –infants, dones i homes– i s’exposa en penjadors i prestatges, degudament plegada i ordenada. Cada peça val entre 1 i 3 euros i la recaptació es destina a comprar aliments per al rebost solidari.
Ubicació dels punts
A més dels dos contenidors que gestiona directament Caritas, els veïns i veïnes de Teià trobaran sis punts més on poden deixar la roba, el parament i les sabates que ja no facin servir: davant del parc de can Godó; al parc de Vallbellida; al pàrquing de la biblioteca; a la rotonda d’entrada a Sant Berger; a l'inici del carrer de Josep Puigoriol i a la rotonda del passeig de la Plana.