El cap de l’àrea del Grup d’Actuació Forestal (GRAF) dels Bombers de la Generalitat, Marc Castellnou, ha difós un comunicat en què alerta del risc que Catalunya pugui patir un o diversos incendis que superin la capacitat d’extinció dels serveis d’emergències, coincidint amb l’onada de calor dels propers dies. Ens exposem, en definitiva, a allò que els especialistes anomenen megaincendis o incendis de sisena generació.
Castellnou ha fet aquest avís després d’analitzar el comportament del foc en diversos supòsits a través de diferents models de simulació computacional, d’acord amb les condicions climàtiques severes que viurà el país. L’expert parla de “dies molt durs a partir de demà dijous i fins a finals de la setmana vinent”.
Conjunció de factors
Per a Castellnou, gairebé tots els factors ambientals hi juguen en contra, “amb temperatures altes persitents dia i nit, i amb humitats extremadament baixes”. Per aquesta raó, es preveu que l’onada de calor serà “tant o més intensa que la del 1998”, quan van cremar 27.000 hectàrees de superfície forestal al Solsonès i la Catalunya central, i que tindrà una durada “tant o més llarga que la del 2003”, quan el foc va arrassar 1.300 hectàrees a Maçanet de la Selva i més de 4.600 a Sant Llorenç Savall.
El responsable del GRAF no es mossega la llengua: “la combinació de durada i intensitat de calor la fa única, sense precedents”, i, a més, “ens agafa a l'agost, després d'un juliol dur a la zona metropolitana i central”. De moment, l’únic aspecte que es manté favorable és “la subsidència anticiclònica, que eliminarà marinades i i possibilitarà nits favorables per a la extinció”, però les condicions del vent també podrien canviar.
Mals averanys
Segons Castellnou, “si la previsió meteorològica es manté, entre avui i dijous farem el salt a focs de centenars d’hectàrees”. De dijous en endavant, hi ha la temença que els focs puguins cremar-ne milers. I a partir de diumenge, “podríem entrar en situació d’incendis que superin la capacitat extinció de dia i de nit, forçant el salt a estratègies de confinament perimetral”.
Castellnou parla del perill de veure’ns abocats a “una campanya total si un incendi passa la nit actiu i se suma al següent. Una situació com aquesta no hem viscut mai i ens pot dur a dies que poden recordar els focs del 1994”. Per a ell, “l’amenaça més gran és la simultaneïtat de focs, i més si pot afectar zones d'interfase urbana” que obligui a prioritzar les vides humanes i els béns immobles per davant del medi natural.
Restriccions d’accés
Per totes aquestes raons, les administracions públiques i els òrgans gestors dels parcs i espais naturals han pres mesures per restringir l’accés i les activitats a la muntanya. També els pagesos s’han afanyat a llaurar els camps perquè puguin actuar com a tallafocs, i els voluntaris de les Agrupacions de Defensa Forestal (ADF) estan amatents.
L’Ajuntament de Teià, d’acord amb la resta de municipis del Maresme i del Vallès Oriental que formen part del Consorci del Parc de la Serralada Litoral, ha dictat un ban de l'Alcaldia aquest mateix matí per prohibir-ne l’accés a peu o en vehicle mentre es mantingui activat el Pla Alfa 3, que és el màxim nivell del dispositiu de vigilància i prevenció d’incendis de la Generalitat. El podeu descarregar en format PDF en l'arxiu que trobareu al peu d'aquesta notícia.