L’Ajuntament de Teià convoca la ciutadania a manifestar-se avui divendres a les 20h davant de la casa de la vila per demanar l’alliberament del president de la Generalitat Carles Puigdemont, que anit va ser detingut i posat a disposició de la justícia italiana quan va aterrar a l’aeroport de l’Alguer. El president hi viatjava en qualitat d’europarlamentari per assistir a l'Aplec Internacional de l'Adifolk i per reunir-se amb el síndic de la ciutat, Mario Conoci, i el president de Sardenya, Christian Solinas.
Manifest de l’AMI
La convocatòria de Teià respon a la crida feta a tota Catalunya per l’Associació de Municipis per la Independència (AMI), que aquest matí ha difós un manifest en què denuncia “l’incompliment del Tribunal Suprem Espanyol envers les mesures adoptades pel Tribunal General i el Tribunal de Justícia de la Unió Europea”. L’AMI acusa l’Estat i la judicatura espanyola de “fer trampes”, de practicar el “joc brut” i d’actuar “amb un gran sentiment de venjança i odi cap al nostre poble i els nostres líders polítics”.
En el text, que podeu descarregar en format PDF al peu d’aquesta notícia, l’entitat municipalista assegura que els catalans “estem acostumats a les trampes i al joc brut per part de l’Estat espanyol” i anuncia que “no cedirem, no ens farem enrere i no permetrem que visquem en un Estat que ens considera ciutadans de segona, que vol sotmetre la nostra identitat amb trampes jurídiques i amb la imposició d’una justícia inquisitorial, on l’enemic és culpable i l’amic rep tots els favors”.
Festa local el 3-O
La detenció de Puigdemont va transcendir un cop finalitzat el ple municipal corresponent al mes de setembre, de manera que els grups municipals no s’hi van pronunciar.
Durant la sessió, el representant de Cs, David Basi, va preguntar a l’equip de govern si ja s’havia fet efectiu el pagament de la quota anual d’adhesió a l’AMI. Basi va recordar que existeix un informe negatiu de la tresoreria municipal, en aplicació de la jurisprudència al respecte. L’alcalde, Andreu Bosch, va contestar que “la decisió compet únicament a la Junta de Govern Local i serà debatuda i comunicada oportunament”.
En el capítol d’acords, el ple va declarar festa local per a 2022 el dia 3 d’octubre, després que la Generalitat va notificar a l’Ajuntament que el 6 de juny serà un dels dotze festius autonòmics. Inicialment, el ple de juliol havia designat per unanimitat l’11 de novembre, diada de Sant Martí, i el dia 6 de juny, Segona Pasqua, com a festivitats locals. Com a alternativa, el grup d’ERC-Compromís amb Teià va proposar la data del 3 d’octubre, coincidint amb “l’efemèride dels cinc anys del referèndum de l’1 d’octubre de 2017 i de la manifestació contra la repressió del dia 3”. El regidor d’Hisenda i Recursos Humans, Yago Albert, va afirmar que “l’1 d’octubre és una data per recordar, però s’escau en dissabte i això tindria un impacte sobre el comerç”.
El portaveu de JxCat, Francesc Ribas, va demanar al govern que “expliciti que la voluntat és el dia 1, sempre que no sigui dissabte o diumenge, com passa amb la diada de Sant Martí”. També va apuntar que “s’ha de valorar l’impacte que tindrà declarar festa local el dia 3 sobre la comunitat educativa i les dificultats de conciliació familiar”.
L’alcalde va confirmar que, en endavant, “l’1 serà sempre la data preferent, però s’hi aplicarà el mateix tractament que a la Festa Major quan s’escau en festiu”.
El regidor del PSC se’n va desmarcar. Joaquim Roca va condemnar “que un govern del PP reprimís un referèndum sense valor jurídic”, però va atribuir al procés “la pèrdua de l’Agència del Europea del Medicament o la marxa de 4.000 empreses fora de Catalunya”.
El regidor de Cs va objectar que “celebrar l’inici de la decadècia social i econòmica de Catalunya no és motiu de cap recordatori ni celebració” i va criticar el paper del jovent en aquelles mobilitzacions: “Ja veiem les manifestacions de joves amb les botellades quan les coses no els surten bé. En generacions anteriors, aquestes coses no passaven”, va afirmar.
La portaveu d’ERC i regidora de Cicles de Vida, Èrica Busto, va contestar Basi: “si abans no passava és perquè els joves estaven més reprimits a nivell policial”. També l’alcalde va sortir “en defensa de la joventut que lluita pel seu futur. Aquesta simplificació sobre els joves del nostre país voreja una mentalitat relativament tancada i retògrada. Com a alcalde, és la meva obligació censurar-la”, va reblar.
Al final, la proposta es va aprovar amb els vots a favor d’ERC-Compromís amb Teià, JxCat i GT.
Records i agraïments
El plenari va tenir paraules de còndol i agraïment per a l’empresari i exalcalde Jordi Puigoriol i per a l’expresident del Club Dòmino Teià, Andreu Ganges, recentment traspassats. L’alcalde també va desitjar una “ràpida recuperació a l’amic Jordi Balada, membre de la Comissió de Festes i representant de l’Arxiu Històric”.
També van rebre felicitacions el Club Excursionista Teià, per l’organització de la dinovena Caminada per la Serralada Litoral, i dos treballadors municipals que s’han jubilat, Rosa Colomer i Joan Tarradas.