La propera matinada entraran en vigor les noves restriccions aprovades per la Generalitat per fer front a la sisena onada de la Covid-19, després que hagin estat avalades pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). Com en les ocasions anteriors, les mesures tenen com a objectiu evitar el col·lapse del sistema sanitari a causa de la propagació de la varian òmicron, molt més contagiosa que les precedents. El Departament de Salut està especialment preocupat per l’ocupació de llits d’UCI. Ara hi ha al voltant de 350 malalts crítics, però la previsió de Salut és acabar l’any amb 500 ingressats a cures intensives.
A continuació repassem les principals novetats, que tindran una vigència inicial de quinze dies.
Toc de queda
El toc de queda d'1 a 6 de la matinada s’aplicarà als municipis de més de 10.000 habitants amb una incidència superior a 250 casos per 100.000 habitants els últims 7 dies. Teià en restarà al marge, ja que té 6.523 habitants. En canvi, alguns municipis de l’entorn, com el Masnou i Premià de Dalt, sí hauran de complir-lo.
Risc ‘molt alt’ a Teià
Segons els indicadors de Salut, la incidència acumulada de casos diagnosticats els últims 14 dies per cada 100.000 habitants a Teià supera els 828 i l’índex de risc de contagi se situa en 1.793 punts. En aquests moments hi hauria 60 casos actius al municipi detectats i supervisats pels serveis de Salut i ja en serien 735 els acumulats des de l'inici de la pandèmia, el març de 2020.
La taxa de reproducció del virus ponderada setmanalment és de 2.16, i cal tenir en compte que l’epidèmia creix si és superior a 1. Per això, l'Ajuntament de Teià fa una crida a observar les recomanacions de les autoritats competents.
Màxim de 10 persones
S’estableix un màxim de 10 persones en les trobades, celebracions i àpats de Nadal, ja sigui a casa o al restaurant.
Bars i restauració
Es torna a tancar l’oci nocturn i es redueix al 50% l’aforament dels locals de restauració a l’interior. El certificat Covid segueix sent obligatori.
A les terrasses, l’ocupació podrà ser del 100%.
Esports, cultura i comerç
Com en el cas de la restauració, es redueix l’aforament al 70% a l’interior d’instal·lacions esportives, equipaments culturals i locals comercials.
Teletreball
La Generalitat també recomana a les administracions i les empreses que afavoreixin el teletreball.
Cavalcades i residències
El conseller de salut, Josep Maria Argimon, ha afirmat que “les cavalcades no se suspenen” perquè són a l’aire lliure i perquè “tots hem sigut nens i l'any passat ja van quedar escapçades”.
Tampoc no s’aplicaran restriccions addicionals a les residències per evitar el patiment que l’absència de visites provoca en les persones grans que hi estan internades.
Mascareta obligatòria
A més de les mesures acordades a Catalunya, el Consell de Ministres ha aprovat avui mateix la reintroducció de la mascareta obligatòria a l’aire lliure, excepte al camp i a la platja si es poden mantenir les distàncies interpersonals, i en l’àmbit de la pràctica esportiva.
La mesura entrarà en vigor demà divendres, dia 24, un cop sigui publicada al Butlletí Oficial de l’Estat.
Tercera dosi
L’estratègia de contenció de la variant òmicron es completa amb l’acceleració de la vacunació.
A Catalunya, l’1 de desembre es va obrir la vacunació de les dosis de record i el dia 15 va iniciar la vacunació pediàtrica.
La Generalitat té l’objectiu d’inocular la tercera al 80% de la població de 60 a 69 anys abans no acabi l’any, i el mateix percentatge de la franja de 50 a 59 anys a mitjan gener. També estan cridades a rebre la tercera dosi totes les persones, independentment de la seva edat, que tinguin la vacuna de Janssen o que faci més de tres mesos que van rebre la segona dosi d'AstraZeneca.
En el cas de la vacuna pediàtrica, el pla que és el 70% d’infants d’entre 5 i 11 anys estiguin vacunats amb la primera dosi la setmana del 7 de febrer i el mateix percentatge tingui la segona la setmana del 18 d’abril.
En tots els casos, podeu sol·licitar cita prèvia a vacunacovidsalut.cat