L’Ajuntament demana als bancs mesures contra l’exclusió financera

bancs TeiàEl passat 17 de març, el ple de l’Ajuntament va aprovar una moció contra l’exclusió financera “per reclamar a les entitats bancàries que ofereixin un bon servei a Teià”. El text, presentat pel PSC i acordat amb ERC-Compromís amb Teià, va rebre el suport de la resta de grups municipals.

Després de notificar-los la resolució, el consistori ha rebut resposta formal de Banc Sabadell –una de les tres entitats que tenen presència al municipi, juntament amb el BBVA i Caixabank– i de Banco Santander, que no hi té sucursal. De totes dues se’n va donar compte en les sessions plenàries del 19 de maig i del 20 de juliol, respectivament.

L’alcalde, Andreu Bosch, espera que també contestin les altres dues entitats que tenen delegació a la població i lamenta que gairebé sis mesos després de l’aprovació de la moció no s’hagin produït canvis substancials.

Bretxa digital i desigualtat social

Per al portaveu socialista, Joaquim Roca, “els bancs s’han convertit en un servei necessari i essencial per al nostre dia a dia. Necessitem un número de compte per cobrar la nòmina, la pensió o l’atur, així com per pagar els rebuts de la llum o l’aigua”. Però en comptes de “correspondre a aquesta necessitat”, molts bancs han tancat oficines i n’han reduït el personal. Tot plegat fa que el servei empitjori i que s’estableixin franges per a l’atenció personal que algunes ocasions només arriben fins a les 11h.

El desmantellament de la xarxa bancària per estalviar-se’n els costos ha provocat, de retruc, que un fet quotidià com anar al caixer automàtic per treure diners o fer un ingrés resulti cada vegada més difícil. La resolució del ple denuncia especialment el tracte que les entitats dispensen a la gent gran i les famílies vulnerables, dos col·lectius que pateixen especialment la bretxa digital. La denominada exclusió financera no sols és de caire presencial, sinó també digital: un 35% de les persones majors de 74 anys no s’ha connectat mai a Internet, no ha fet mai gestions de banca en línia i no està familiaritzada amb les apps bancàries.

Més caixers i millor atenció

Per combatre les desigualtats socials associades a la bretxa digital i per tal de millorar el servei a tots els veïns i veïnes del poble, la moció sol·licitava dues coses. D’una banda, instava al conjunt de les entitats que han deixat d’operar al municipi a reposar els caixers automàtics que van desaparèixer quan van tancar les sucursals. I, de l’altra, demanava als bancs que encara hi són presents “a ampliar els horaris i a reforçar els recursos d’atenció al client”, sobretot els destinats a les persones que no poden fer els seus tràmits o gestions online, en compliment del Reial Decret Llei 1/2021 de protecció dels consumidors i usuaris en situació de vulnerabilitat social i econòmica.

La portaveu de GT, Núria Andinyac, va criticar la quantitat i l’elevada quantia de les comissions bancàries, i es va queixar de les avaries i del temps que triguen els caixers a tornar a estar operatius. “Hem viscut episodis de 72 hores, quan aquests problemes s’haurien de resoldre en 24 hores”, va afirmar.

Respostes de manual

El 28 d’abril i el 5 de maig, la directora de coordinació institucional de Santander España i el director d’administracions públiques de Banc Sabadell van adreçar sengles cartes a l’Ajuntament en què apuntaven l’adopció d’algunes mesures genèriques per “evitar que la digitalització esdevingui una barrera per accedir als servei financers”. El ple municipal va

En el cas del Santander, l’entitat admet que 900.000 dels seus dos milions de clients majors de 65 anys no són digitals, però es presenta com un “banc divers i inclusiu” que ha reforçat l’atenció telefònica i l’educació digital dels col·lectius més vulnerables, que ha “simplificat” les apps per consultar la llibreta o sol·licitar cita prèvia, que ha ampliat l’horari del servei de caixa de 9 a 14h i que ha creat la figura especialitzada de l’“ambaixador sènior”.

El Sabadell assegura que “el 94% de les transaccions es fan a través de canals digitals” i sosté que únicament ha adaptat els seus processos comercials i operatius “a l’evolució del mercat i als hàbits de consum”. El banc “considera fonamental l’acompanyament dels clients en aquesta transformació” mitjançant la “simplifiació dels accessos digitals, la renovació dels caixers, la formació a clients” i la designació de “gestors especialistes”. L’entitat també destaca l’establiment d’un telèfon gratuït d’atenció personal per a clients més grans de 70 anys entre les 8 i les 19h.

Addicionalment, Santander España i Banc Sabadell informaven l’Ajuntament que properament adoptarien un “decàleg de mesures d’inclusió financera a través de l’actualització del Protocol Estratègic per Reforçar el Compromís Social i Sostenible de la banca” subscrit el passat 21 de febrer per les tres patronals del sector. Segons que preveu el mateix protocol, cada entitat ajustarà les accions previstes “al seu model de negoci” per garantir que les persones amb discapacitat i les majors de 65 anys rebin una “atenció personalitzada, satisfactòria i sense demores injustificades”.


Ajuntamentdeteia