Mesures d’estalvi contra la sequera

sequeraAvui, 22 de març, és el Dia Mundial de l’Aigua. Tot i que l’accés a aquest recurs és considerat un dret per les Nacions Unides, hi ha 2.000 milions de persones –una quarta part de la població mundial– que se’n veu privada i gairebé la meitat del planeta, uns 3.600 milions, no té un sanejament amb unes condicions mínimes d’higiene.

Els efectes del canvi climàtic empitjoren la situació de cara al futur: l’escassetat estacional s’agreujarà en regions de l’hemisferi nord on ara l’aigua és abundant i disminuirà encara més en aquelles zones on actualment ja és molt escassa, com ara l’Orient Mitjà. En paral·lel, el consum d’aigua a nivell mundial ha anat augmentant, en les darreres dècades, a un ritme de l’1% anual. I es calcula que continuarà creixent en la mateixa proporció fins al 2050 a causa del creixement demogràfic i el desenvolupament socioeconòmic dels països amb economies emergents.

Per tot plegat, els experts que participen en la Conferència de l’ONU sobre l’Aigua que aquesta setmana se celebra a Nova York alerten del risc d’una crisi mundial que només es podrà contrarestar Accelerant els canvis a través d’aliances i la cooperació, com diu el lema del Dia Mundial.

Restriccions d’aigua potable

A Catalunya, els embassaments de les conques internes que subministren aigua potable a la majoria de les comarques de Girona, Barcelona i Tarragona es troben al 27% de la seva capacitat.
El passat 2 de març va entrar en vigor el decret llei de la Generalitat de Catalunya pel qual s’activa la fase d’excepcionalitat per risc de desabastament al sistema Ter-Llobregat de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), que en limita els usos i estableix una dotació màxima de 230 litres per persona i dia.

Ban de l’Alcaldia

En els darrers dies, diversos municipis han publicat edictes per donar a conèixer a la ciutadania quines són les “mesures extraordinàries i urgents per fer front a la situació de sequera excepcional”. És el cas de l’Ajuntament de Teià, que el passat dia 15 va dictar un ban de l’Alcaldia que recorda aquestes limitacions:

• El reg de jardins, horts i zones verdes, tant de caràcter públic com particular, es pot realitzar, com a màxim, dos dies cada setmana i ha de fer-se entre les 20 h i les 8 h per evitar les hores d’insolació.

• Es prohibeix als particulars la neteja de carrers, paviments, façanes i similars utilitzant mànegues d’aigua o altres sistemes que utilitzin una làmina d’aigua per arrossegar la brutícia.

• La neteja de qualsevol tipus de vehicle queda limitada en establiments comercials dedicats a aquesta activitat, fora dels quals únicament es permet la neteja de vidres, miralls, retrovisors, llums i plaques de matrícula mitjançant l’ús d’esponja i galleda.

• La utilització d’aigua per a piscines es limita al reomplert parcial en cas que disposin d’un sistema de recirculació, en les quantitats indispensables per reposar les pèrdues per evaporació.

• Resta prohibit omplir totalment o parcialment fonts ornamentals, llacs artificials i altres elements d’ús estàtic de l’aigua.

Consells per estalviar aigua

Si no plou, les reserves no es recuperaran i augmentaran les restriccions, per la qual l’ACA recomana seguir aquests consells domèstics d'estavi i eficiència per no malbaratar cap gota:

• Reparar les aixetes o cisternes del vàter que perdin aigua. Una aixeta que goteja perd 30 litres diaris i prop de 1.000 litres d’aigua al mes.

• Instal·lar cisternes del vàter amb doble descàrrega (6-10 litres).

• No utilitzar mai el vàter com a paperera.

• Col·locar economitzadors a les aixetes.

•  Tancar les aixetes quan no cal. Per exemple, mentre ens raspatllem les dents (2-12 litres).

•  Recollir en un recipient l'aigua que utilitzem a la cuina per bullir o rentar aliments i reutilitzar-la per regar les plantes.

•  Utilitzar la dutxa (30-80 litres) en lloc de banyar-se (200-300 litres).

•  Fer servir la rentadora (60-90 litres) o el rentaplats (18-30 litres) amb la càrrega completa i el programa d’estalvi.

•  Al jardí, instal·lar sistemes de reg gota a gota i regar de bon matí o al vespre, per evitar l’evaporació.

•  Rentar el cotxe amb esponja i galleda en lloc de fer-ho amb mànega (400 litres).

•  No llençar oli, lleixiu ni productes tòxics o contaminants a l'aigüera per tal facilitar la depuració de l'aigua i el seu reaprofitament.

• Utilitzar aigua calenta només en casos estrictament necessaris per afavorir l'estalvi energètic. 

pdf Ban-Alcaldia-sequera.pdf 118Kb Downloads: 508

Ban-Alcaldia-sequera.pdf

pdf ACA_consells_estalvi_aigua.pdf 2.22Mb Downloads: 507

ACA_consells_estalvi_aigua.pdf


Ajuntamentdeteia