Darrerament, la Biblioteca Municipal can Llaurador ha intensificat la col·laboració amb l’Institut d’en Baldiri. Gràcies a la participació en els programes BiblioLab i Debat a bat, de la Xarxa de Biblioteques de la Diputació, i Tecnogirl, del Tecnocampus de Mataró, el passat mes de maig es van realitzar dos tallers amb l’alumnat de Tecnologia i Plàstica de 4t d’ESO: un sobre Com fer servir les IA per generar imatges i un altre sobre les possibilitats creatives que ofereix l’aliança multiespècies amb sistemes no humans.
També s'hi van fer un parell de sessions amb els nois i noies de 3r de l’activitat vivencial de jocs i literatura De Lovecraft a Stranger Things, rol i terror còsmic, i tres més del taller El que dius i el que no dius, sobre l’imaginari de l’il·lustrador Shaun Tan i la descoberta de noves formes de lectura i escriptura amb els estudiants de 2n.
Un cop finalitzat el curs, la Biblioteca ha publicat a les seves xarxes socials una sèrie de recomanacions bibliogràfiques elaborades per l’alumnat de l’Institut a partir de la compra participativa de títols editorials proposats pels mateixos estudiants.
Clubs de lectura
A la Biblioteca, aquesta feina col·laborativa de prescripció i reflexió es vehicula a través de grups de lectura molt diversos, segons la llengua i el gènere literari: hi ha el Racó poètic, el Club d’escriptura, l’espai de recomanacions literàries Xerrem de llibres que dinamitza Rosa Villaplana, el Club de lectura de Mercè Pujadas, el projecte Llegir el teatre d’Elisenda Guiu, el Club de ciència-ficció 450 de Francesc Cortès, el Club du livre de Glòria Olivella, el Book club d’Angie Goodhew i Heather Wylie, i la Colla superlectora perquè els infants de 8 i 9 anys comentin els llibres que han llegit.
L’oferta d’activitats i oci familiar es completa amb diversos tallers de manualitats i les sessions mensuals de Jocs al voltant de la taula de dissabte al matí i L’hora del conte de dimarts a la tarda.
Recitals amb micro obert
Cada mes, el Racó poètic programa un recital amb un autor o autora de la comarca. És el cas de Maria Antònia Grau, que va celebrar el Dia Mundial de la Poesia acompanyada de la veu de Marta Lloveres i la guitarra de Domènec Carrillo (el 21 de març); Rosario Timoneda, amb projecció d’imatges i el piano de Bernat Baruquer (el 20 d’abril); Montse Aldrufeu i l’obra He esponcellat els versos com si fossin dàlies, pare (el 25 de maig), i el taller participatiu de Joan Ramon Marina sobre el llibre Res que no sabessis de mi (el 15 de juny).
Tertúlies literàries
La Biblioteca també acull tertúlies i presentacions, com La cuina de la Neus, de Neus Cuscó (el 2 de març); La nena que volia ser mestra, de Lola Casas (el 27 de març); el recull de poemes i textos Plugim de lletres, del Club d’escriptura (el 14 d’abril); El monje del turbante blanco, de Christian Fernández García (el 26 d’abril); Dejà lu, Helena, de Marià Sanplà (el 4 de maig); El llegat de les cendres, de Coia Valls (el 8 de maig); Mentre la neu sigui blanca, de Jordi Boixadós (el 19 de maig); Fugir era el més bell que teníem, de Marta Marín-Dòmine (el 27 de juny), i La segona estrella, d’Albert Plans (el 28 de juny).
A més, el 30 de maig, la directora de la Fundació Josep Pla, Anna Aguiló, va fer una xerrada sobre els projectes de recerca, difusió i custòdia del patrimoni literari català que duu a terme l’associació Espais Escrits, entre els quals destaca el Mapa Literari Català: una eina virtual que fa visible el llegat tangible i intangible dels autors, obres i indrets literaris de la nostra literatura arreu del món a través d’una base cartogràfica multimèdia. Per últim, el 12 de juliol es va projectar a la Biblioteca el curtmetratge Què diuen els ocells, produït pel Museu del Ter, seguit d’una tertúlia amb el filòleg Andreu Bosch, autor del recull de textos homònim; el seu guionista, Bernat Gasull, i la directora de la Fundació Jacint Verdaguer, Jordina Boix.
Exposicions
Darrerament, l’equipament s’ha erigit en un pol expositiu pluridisciplinar que combina artistes maresmencs com Neguits. Obra sobre paper, de Pol Peiró; Estem als núvols, de l’escola Blanc de Guix, i Botànica, de Lola Chacón, amb mostres de creadors vinculats a la Facultat de Belles Arts com Sílvia Alcalà i Jaume Ros Vallverdú, que hi han exhibit Boques de rosa i vori i Abaixar el cel, els mesos de maig, juny i juliol, respectivament.
Dies assenyalats
Com a finestra al món, la Biblioteca segueix de prop el calendari. El 10 de maig, Dia Mundial del Lupus, Ángela Landete i Teresa Sil van presentar-hi el conte infantil El mejor paraguas del mundo, amb la col·laboració del músic Jordi González i de la dramaturga Elisenda Guiu. I el 27 de maig, coincidint amb el Dia Europeu dels Parcs i la Setmana de la Natura, es va fer la ruta circular Paisatge fet al foc, brolles de Teià per conèixer l’impacte dels incendis forestals i reflexionar sobre les conseqüències del canvi climàtic sobre els boscos mediterranis.