Teià es prepara per afrontar un estiu caracteritzat per les altes temperatures i una situació de sequera perllongada en el temps. Tot plegat fa que el perill d’incendi forestal sigui molt elevat, especialment de juny a octubre.
Durant aquest període, l’Ajuntament duu a terme diverses accions per reduir el risc de propagació del foc i per tenir a punt els mecanismes de vigilància, prevenció i intervenció en cas que es produeixi una emergència.
Pla operatiu
El ple municipal celebrat el 16 de març va aprovar el Document Únic de Protecció Civil (DUPROCIM), que està en vigor des del 7 de juny. Es tracta d’un document de diagnosi i actuació que ha estat redactat per encàrrec de la Diputació de Barcelona, sota la coordinació de la cap de Policia Local.
El DUPROCIM estableix l’organigrama i el marc funcional per prevenir els riscos sobre les persones i els béns en els supòsits d’incendi forestal, inundacions, nevades, ventades, onades de fred o calor i possibles pandèmies, així com per gestionar de forma adequada aquests escenaris de crisi en coordinació amb el 112 i el Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT), amb seu a Reus.
El DUPROCIM integra tots els plans sectorials del municipi —com el Pla de Prevenció d’Incendis (PPI) o els Plans d’Autoprotecció (PAU)—, tenint en compte les característiques orogràfiques i demogràfiques de la població. En última instància, el document estableix a la Policia Local un Centre Receptor d’Alarmes (CRA) mitjançant el seu telèfon de contacte —disponible les 24 hores al dia, 365 dies l’any— i un comitè d’emergències presidit per l’alcaldessa i integrat per un consell assessor format per diversos responsables municipals i un gabinet de comunicació per garantir la informació a la ciutadania.
Pla de Prevenció
D’acord amb el PPI, la Regidoria de Medi Ambient ha realitzat treballs de manteniment en dos àmbits: el mes de maig es va fer una aclarida de vegetació a les franges perimetrals de protecció de Sant Berger, Gran Vista i la Molassa, i el mes de juny es va repassar amb una màquina anivelladora i posteriorment amb una piconadora es va compactar el ferm del camí del Pericó d’en Canal i del camí antic de Sant Mateu, des del cementiri municipal fins al camí de la Roca del Cavall. Amb una longitud aproximada d’1,5 quilòmetres cadascun, l’actuació té com a finalitat garantir l’accés dels camions de bombers a aquest sector del turó d’en Baldiri.
Nous hidrants
Aquesta primavera, l’empresa concessionària del servei d’abastament d’aigua potable ha finalitzat el projecte que li va encarregar l’Ajuntament el 2019 per renovar i ampliar la xarxa d’hidrants per millorar la cobertura en cas d’incendi. En aquests moments, aquesta xarxa està integrada per 33 punts de càrrega, tots soterrats, per a vehicles d’emergències. La pavimentació del camí de la Serra ha permès d’instal·lar-hi dos hidrants de gran utilitat en cas de foc forestal: un a meitat del recorregut amb la vall de Rials i un altre a la cruïlla amb el carrer dels Xops.
Sant Joan
El 23 de juny, coincidint amb la foguera i la revetlla de Sant Joan, l’Ajuntament i l’Agrupació de Defensa Forestal (ADF) van posar en marxa el dispositiu conjunt de vigilància i prevenció d’incendis, que romandrà activat fins al final de la campanya. L’operatiu està integrat per persones voluntàries que fan de guaites i compten amb tres mitjans motoritzats per intervenir en cas de conat: un tractor amb cisterna de 3.000 litres, una pick up amb motobomba de 500 litres i un vehicle tot terreny amb un remolc de 600 litres.
Ban de l’Alcaldia
Com cada any, el 20 de març es va publicar un ban de l’Alcaldia que recorda la prohibició, per llei, d’efectuar cremes i tirar petards a menys de 500 metres de qualsevol zona boscosa, fins al 15 d’octubre. Segons quina sigui l’evolució de l’estiu, aquesta resolució podria ampliar-se i limitar amb caràcter excepcional l’accés motoritzat al medi natural i al Parc de la Serralada Litoral, d’acord amb els nivells de risc del Pla Alfa que determini el cos d’Agents Rurals.
Tot i les altes temperatures i la baixa humitat relativa, aquest juliol únicament s’han viscut dos episodis en què el Pla Alfa ha situat el Maresme en el nivell 2 de risc alt o molt alt, coincidint amb dies de vent moderat: el 18 i el 25 de juliol.