Falta tot just un mes perquè Teià sigui escenari d’un nou Maridatge dels Sentits. La cita tindrà lloc el cap de setmana del 25 i 26 de maig.
En aquesta setena edició, l’esdeveniment canvia la seva orientació. Els seus organitzadors han volgut centrar-se en l’emergència climàtica i la situació de sequera. Tal com explica el regidor de Promoció Econòmica, Lluís Ribas, “enguany donem un gir al Maridatge dels Sentits per la necessitat de donar resposta a l’emergència hídrica i com tenir cura del nostre entorn”, ja que l’escalfament global “ens obliga a reajustar els nostres espais verds, tant públics com particulars”.
De fet, el lema L’origen és un fi és una invitació a reflexionar sobre “qui som, d’on venim i com fer front als nous reptes ambientals” des del convenciment que “el que preservem ara ho gaudirem demà”.
Podeu consultar i descarregar-vos el programa en PDF al peu d'aquesta notícia.
Perfums, flors i enogastronomia
Malgrat els canvis, el Maridatge dels Sentits es continua recolzant sobre tres pilars sòlids: el perfum; la flor i la planta ornamental dels jardiners i viveristes del poble, i la restauració local i el vi de la Denominació d’Origen Alella.
Si bé el Concurs Internacional de Perfumeria Mouillette d’Argent s’ha traslladat íntegrament a Barcelona de la mà del Beauty Cluster, Teià hi seguirà vinculat ja que s’habilitarà un espai a La Unió on es podran ensumar i valorar les catorze fragàncies finalistes. Aquest punt de votació serà inaugurat el dia 26 a les 12.30 h per Irene Gisbert, d’Ainea Perfums.
Can Godó
El tram superior de la Riera, amb la plaça de les Ordidores i de les Teixidores i el parc de can Godó, serà “la peça central” del Maridatge. El passeig acollirà la mostra d’artesania comarcal i articles de regal i a l’espai de l’antiga fàbrica de can Bassols s’hi farà la trobada de puntaires i s’hi exposaran els dibuixos realitzats especialment per a l’ocasió per l’alumnat de l’Escola El Cim.
Per la seva part, el parc de can Godó es transformarà en un espai netament polivalent gràcies a la creació de “tres àgores tematitzades” i a l’exhibició d’una mostra de jardins sostenibles.
També hi haurà una zona de pícnic equipada amb taules, cadires i la vitruck de la DO Alella (és a dir, la paradeta itinerant del Consorci de Promoció Turística de la Denominació d’Origen).
‘Jardineria responsable’
Dissabte de 12 a 21 h i diumenge de 10 a 15 h es podrà visitar una mostra de jardineria sostenible: un espai temàtic que vol aportar idees creatives i solucions pràctiques per aplicar al jardí, el balcó o la terrassa de casa, tot reduint el consum d’aigua i aprofitant els recursos naturals. Serà també un espai dinamitzat i obert al debat, amb demostracions, tallers i taules rodones; tot gratuït.
Dissabte a les 18.30 h tindrà lloc una xerrada sobre “jardins de pluja”, un model que havia estat habitual abans de la generalització del reg automàtic i que aprofitava la topografia i l’ús de determinades tècniques i materials per reduir els requeriments hídrics. A les 19.15 h s’hi celebrarà una taula rodona sobre La sequera com a nou element a l’hora de projectar un jardí, amb la participació del meteoròleg de TV3 Enric Agud.
Les xerrades es reprendran diumenge. A les 10.30 h s’explicaran Tècniques per retenir l’aigua al nostre jardí com la preparació del sòl, l’addició de matèria orgànica o la sembra de certes espècies; a les 11 h, l’ambientòleg i pagès Pau Gutiérrez conduirà un taller de compostatge casolà; a les 11.30 h es parlarà de “jardins resilients” per fer compatible l’estètica amb l’adaptació a un clima més sec, i a les 12.15 h es donaran pautes per crear “jardins comestibles” i aconseguir tenir un racó botànic molt semblant a un hort.
Pícnic i sopar populars
La gastronomia i el vi estaran presents de dues maneres: a l’hora dinar, amb la iniciativa Teià té molta teca!, i al vespre, amb el sopar popular De la terra al plat.
Dissabte i diumenge de 12 a 15 h, nou establiments de Teià –el Cafè de Baix, Ca la Rosi, Forn de llenya Mateu, Gran Cafè La Palma, Granja Bar Teià, Mas Padellàs, Queviures Marcual, La Teianenca i Sabors de l’Antigó– elaboraran una gran varietat de tastets per emportar que es podran consumir a l’àrea de pícnic del parc de can Godó, degudament maridats amb els vins de la DO Alella que trobareu a la vitruck de “la Terra de la Pansa Blanca”. L’àpat serà amenitzat per l’actuació de la banda Ely and the Good Boys, dissabte, i per la cantant de versions Sandra Rodríguez, diumenge.
Dissabte a les 21 h s’oferirà una tapa de paella de carn elaborada per Cuiners de la Terra per 5 euros amb música i ball en directe a càrrec del grup Ballaveu, amb la col·laboració de TrasBals Folk.
El mateix dissabte a les 18 h hi actuarà la Coral Gòspel Teià.
Rutes i visites guiades
Dissabte i diumenge a les 11 h, els actors i actrius de La Flor de la Palma protagonitzaran una ruta teatralitzada inspirada en el fenòmen dels estiuejants de principis del segle XX per descobrir personatges històrics i les principals mostres d’arquitectura modernista i noucentista. L’activitat és gratuïta però les places són limitades, per la qual cosa caldrà retirar les entrades al web compres.teia.cat a partir del 2 de maig.
Diumenge a la mateixa hora, el Centre Enoturístic i Arqueològic de Vallmora proposarà un viatge en el temps fins a la Laietània romana per conèixer els orígens de la producció vitivinícola al Maresme. L’activitat és gratuïta però l’aforament és limitat, per la qual cosa haureu d’enviar un correu electrònic a
També diumenge a les 12 h s’ha programat una visita als jardins de Casa Pol. Aquesta experiència sensorial, anomenada Explorant les aromes, inclou un tast de vins de la DO Alella conduït pel sommelier Dani Garcia que evocarà la frescor de les plantes i la delicadesa de les flors. A continuació, el viticultor Antolí Garcia explicarà la seva experiència com a elaborador artesanal i donarà a provar el seu vi, Tempus. El preu de l’activitat és de 5 euros. Podeu adquirir-ne l’entrada a www.terrapansablanca.cat
Activitats familiars
Dissabte de 17 a 19 h, el Casal de Joves oragnitzarà jocs infantils a la plaça de les Ordidores i de les Teixidores.
Per la seva part, l’entitat Bosc de llum farà tallers d’educació ambiental al parc de can Godó: Reforestem amb bombes de llavors i Pocions de bruixes i bruixots (dissabte, de 17 a 18.30 h), i Cosmètica ecològica i Tanquem l’aixeta (diumenge, d’11 a 12.30 h).
Diumenge a les 11.30 h, la companyia El que ma queda de teatre oferirà l’espectacle d’animació, circ i màgia Els secrets de Mr. Stromboli. I entre les 10 i les 14 h, tothom qui vulgui podrà participar en l’escape room Qüestió de Temps: una experiència vivencial sobre el canvi climàtic produïda per la Diputació de Barcelona.
Totes les activitats familiars són gratuïtes.
Activitats per a joves
Dimecres 22 de maig a les 19.30 h, el Casal de Joves organitza una sessió oberta per veure com cuinen els creadors del perfil d’Instagram Can Cigala.
Dissabte 25 de maig a les 20 h, el Casal organitza un Enotast Jove +18 per a amants del vi de 18 a 32 anys en què la sommelier Rebeca Ruiz maridarà alguns dels vins que s’elaboren amb pansa blanca –la varietat de raïm autòctona de la DO Alella– amb tastets especialment elaborats per a l’ocasió. L’activitat costa 8 euros i podeu adquirir la vostra entrada a www.terrapansablanca.cat
Coincidint amb la segona jornada de Teià té molta teca!, diumenge de 12 a 14 h els Corresponsals del Casal de Joves serviran el vermut de les millors ocasions, acompanyats pels Gegants de Teià.
Exposició de referència
Per obrir el focus de la crisi ambiental que pateix el planeta, del 16 al 26 de maig es podrà visitar a La Unió La mar de plàstics, una exposició produïda per la Diputació de Barcelona que pretén conscienciar sobre el problema de la contaminació provocada pels residus d’origen plàstic (envasos, bosses i altres derivats) sobre els ecosistemes marins i la cadena tròfica.