El ple municipal extraordinari celebrat el passat 19 de juliol va aprovar una moció presentada pel grup municipal de GdT de suport al Tractat Sobre la Prohibició de les Armes Nuclear (TPAN). El text, que forma part d’una campanya mundial a favor del desarmament nuclear, va rebre el suport de GdT, CaT-ERC i JxTeià.
El TPAN, adoptat per les Nacions Unides el 7 de juliol de 2017, està en vigor des de l’any 2021 i prohibeix als països que voluntàriament el ratifiquen de fabricar, desenvolupar, assajar, transferir, posseir, emmagatzemar, utilitzar o amenaçar d’utilitzar armes nuclears. També els compromet a l’hora de negar-se a acollir o emplaçar armes nuclears al seu territori.
Número 100
Amb el posicionament del ple, Teià es converteix en el municipi número 100 de l’Estat espanyol que exigeix al Govern de PSOE i Sumar que firmi i ratifiqui l’esmentat tractat “el ratifiqui al més aviat possible”. Es tracta d’una xifra de suports del món local que fins ara només havien assolit països com Alemanya i Bèlgica.
La força simbòlica d’haver estat el número 100 ha fet que els impulsors de la iniciativa n’hagin fet difusió a les seves xarxes i pàgines web. És el cas de l'ONG FundiPau, de la plataforma Aliança pel Desarmament Nuclear, de la Xarxa d’Alcaldes i Alcaldesses per la Pau i del moviment Cities Appel – Ciutats de Pau.
En conèixer la notícia, Florian Eblenkamp, coordinador de la International Campaign to Abolish Nuclear Weapons (guardonada el 2017 amb el Premi Nobel de la Pau), celebrava la fita assolida amb aquestes paraules: “Cal felicitar les 100 ciutats que s’han unit a la petició. Les armes nuclears estan dissenyades per destruir ciutats i els governs municipals estan liderant el camí cap a un desarmament just i verificable”.
A més de Teià, 80 administracions catalanes més han secundat la iniciativa. És el cas de ciutats com Barcelona, Girona, Santa Coloma de Gramenet, Tarragona o Terrassa, institucions com la Diputació de Barcelona o el Consell Comarcal del Maresme, i municipis del nostre entorn com Arenys de Munt, Cabrera, Cabrils, Calella, Canet de Mar, Malgrat de Mar, el Masnou, Mataró, Òrrius, Sant Vicenç de Montalt, Vilassar de Dalt o Vallromanes.
A escala global, diverses capitals d’estats membres de l’OTAN també s’hi han adherit, com Berlín (Alemanya), Edimburg (Escòcia), París (França), Oslo (Noruega), Roma (Itàlia), Nova York i Washington DC (Estats Units).
Campanya ciutadana
La campanya de caràcter planetari Cities Appeal promou accions locals per conscienciar la ciutadania i els mitjans de comunicació de l’amenaça que suposen les armes nuclears i de com posar-hi fi a través del TPAN. Per als seus promotors, “des que els Estats Units van atacar Hiroshima i Nagasaki amb bombes atòmiques, les ciutats són els principals objectius de les armes nuclears”.
El text de la moció –que trobareu en PDF al peu d’aquesta notícia– exposa que “les armes nuclears són un autèntic perill per a la seguretat de les persones i dels pobles”, ja que “és l’armament més destructiu i inhumà”. I rebla: “La major part de les quasi 15.000 armes nuclears de l’arsenal existent apunten a les ciutats, amenaçant de forma inacceptable les nostres vides i la mateixa existència de la Humanitat en el seu conjunt”.
Per tot plegat, “l’Ajuntament de Teià expressa la seva solidaritat amb totes les persones i comunitats afectades per l’impacte de les bombes atòmiques i els assajos amb armes nuclears”, i “reclama als estats del món que es comprometin de manera clara i contundent amb el desarmament nuclear i que prenguin les mesures concretes per assolir-lo”.
Vots en contra
Els grups de CaT-ERC i JxTeià van secundar la moció de GdT perquè “estem a favor de la resolució dels conflictes a través de la pau i estem en contra de totes les armes”, en paraules de Francesc Ribas.
En canvi, PSOE i PP van votar-hi en contra, amb matisos. El regidor del PP, David Basi, va assegurar que “estem d’acord a eliminar les armes nuclears, però que Espanya signi el tractat no significa que països que poden ser hostils també ho facin”.
El portaveu socialista, Miguel Ángel Peinado, també va aplaudir “l’adopció de mesures efectives per a la reducció dels arsenals nuclears fins a la seva completa erradicació”, però va advertir que “el món actual ens demostra que estem molt lluny d’aconseguir aquestes fites i que existeixen amenaces bèl·liques reals o potencials de les quals el nostre país necessita defensar-se. Dins d’aquestes amenaces –va precisar– es troben països que disposen d’armes nuclears”. Al seu entendre, “això justifica que, de moment, el tractat no hagi estat signat per cap país soci de l’OTAN, de la qual forma part Espanya sortosament; una sort que no tenen altres pobles com Ucraïna o els palestins de Gaza”.
Per tot plegat, va concloure Peinado, “en el moment actual seria inoportú que el Govern d’Espanya signés aquest tractat”. A més, el regidor socialista va fer constar que “els governs municipals no ostenten les competències en matèria de relacions internacionals” i que “l’Ajuntament hauria de dedicar el seu temps i esforços a temes que sí són de la seva competència”.