Elogi i crida a la perseverança, en ocasió de la Diada

ajuntamentAquest migdia, el gruix del teixit associatiu de Teià, així com desenes de veïns i veïnes, s’han congregat al parc de can Godó per retre homenatge als herois i màrtirs de 1714 en defensa de les llibertats i les institucions catalanes. Enguany, la commemoració institucional de l’Onze de Setembre ha estat conduït per Anna Creus.

L’escriptora Isabel Ullate n’ha fet la presentació. Ha glossat la lluita “contra la tirania” que encarnaven el conseller en cap de la Diputació del General, Rafael Casanova, i el coronel austriacista Sebastià Dalmau.

Ullate ha recordat la repressió i la destrucció que va suposar la victòria dels exèrcits de les corones d’Espanya i França en la Guerra de Successió, i s’ha referit expressament a l’enderroc del barri de la Ribera de Barcelona per construir-hi la presó i fortalesa de la Ciutadella, i a la implantació d’un model d’estat absolutista i centralista en la figura de Felip V mitjançant la promulgació del Decret de Nova Planta.

També ha fet esment a la imposició del cadastre i altres exaccions fiscals per sufragar les despeses associades a l’esforç bel·lic i a l’ocupació militar del país. Per últim, ha contraposat l’execució del general Josep Moragues i l’exhibició del seu cap dins d’una gàbia durant 12 anys, com a càstig i escarment col·lectiu, al tarannà treballador i indestructible del poble català. I n’ha posat un exemple ben gràfic. En concret, Ullate ha recordat el testimoni d’incredulitat del Duc de Berwick –màxim responsable borbònic en el camp de batalla– en veure com l’endemà de la capitulació de Barcelona els seus ciutadans reprenien els seus quefers quotidians sense fer cabal de les noves autoritats.

discursDiversitat i resistència

L’alcaldessa de Teià, Gemma Rosell, també ha apel·lat a aquell esperit. “Catalunya és una terra de diversitat i acollida, de creativitat i innovació, però també de resistència i perseverança”.

Per a Rosell, la Diada “ens recorda que la nostra història està marcada per moments de lluita i sacrifici”. Per aquest motiu, és alhora una data “per recordar tots aquells que han treballat perquè la nostra cultura, la nostra llengua i els nostres drets siguin reconeguts i respectats”.

“Aquest Onze de Setembre –ha dit– vull fer una crida per recordar qui som, d’on venim i cap a on volem anar. Volem una Catalunya que no hagi de demanar permís per ser, que es governi a si mateixa, i que pugui gestionar els seus recursos i decidir les seves polítiques d’acord amb les necessitats i els desitjos de la seva gent: una Catalunya, en definitiva, que sigui exemple de democràcia, justícia social i igualtat d’oportunitats i que no perdi mai l’esperança d’un futur millor per a tothom”. L’alcaldessa ha reproduït una cita de l’activista afroamericana Audre Lorde –“No soc lliure mentre qualsevol dona estigui presa, fins i tot quan les seves cadenes siguin molt diferents de les meves” – i ha tancat tancat el seu discurs amb el crit de Visca Catalunya lliure!

ofrenaHissada de la senyera

Tot seguit, els representants del consistori han dipositat una composició floral amb l’escut de l’Ajuntament als peus del monòlit dedicat a Rafael Casanova i Sebastià Dalmau. Aquesta ofrena ha donat pas a les dels grups municipals de GdT, CaT-ERC, JxTeià i PSC, i a nombroses entitats i clubs de la població.

A continuació, l’alcaldessa ha lliurat la senyera al cap de la Policia Local i dos agents vestits de gala l’han hissada, mentre la Coral de Teià interpretava l’himme d’Els Segadors. L’acte ha finalitzat amb un ball de lluïment a càrrec de la Colla de Gegants al ritme del flabiol i el tamborí d’Àlex Rojas, que ha amenitzat la jornada amb diverses peces tradicionals.


Ajuntamentdeteia