Teià commemora el desè aniversari del 9N

Maresme 9NAquest vespre, el Parlament de Catalunya ha commemorat el desè aniversari de la consulta sobre el futur polític del país que es va celebrar el 9 de novembre de 2014.
L’acte ha estat presidit per Josep Rull com a màxim representant de la cambra legislativa i ha comptat amb les intervencions de l’expresident de la Generalitat Artur Mas, que era al capdavant del Govern quan es va convocar la consulta, i de l’expresidenta del Parlament Carme Forcadell, que aleshores liderava l’Assemblea Nacional Catalana (ANC).

El president Rull ha reivindicat el “patrimoni immaterial col·lectiu” que va representar el 9N i ha defensat el “dret inalienable” d’una nació a decidir pacíficament i democràticament el seu futur. “Les urnes no divideixen, són instruments de què es doten les societats avançades per dirimir les seves discrepàncies i reforçar els seus consensos”, ha remarcat el president, que també ha posat en valor “la força de la gent” i de la unitat.

Artur Mas ha dit que l’esperit del 9N “avui és encara viu” perquè “segueix vigent la voluntat de passar de l’autonomia a la sobirania”. El Molt Honorable ha explicat que les virtuts del procés van ser “les mobilitzacions populars continuades”, l’exercici del dret a decidir com a “objectiu compartit”, la suma de gent molt diferent i uns lideratges que superaven “les fronteres limitades del partits polítics”.

Per la seva part, Carme Forcadell ha recordat que el 9N va ser possible gràcies al “treball coordinat” de les institucions i de la societat civil organitzada i ha afirmat que aquella consulta “va ser una gran victòria” i un “assaig” del referèndum de l’1 d’octubre.

9N2024Suport del món local

L’acte, conduït per la periodista Maria Xinxó, ha inclòs dues actuacions musicals en què s’han interpretat les cançons Quan tot s’enlaira, de Txarango, a l’inici, i Camins, de Sopa de Cabra, com a cloenda.

A l’auditori hi havia els expresidents del Parlament Ernest Benach, Laura Borràs i Anna Erra; els exconsellers Francesc Homs, Irene Rigau, Jordi Turull i Meritxell Borràs; així com diversos representants polítics i d’entitats com els exdiputats David Fernàndez i Germà Bel, l’exlíder de l’ANC Jordi Sànchez o el president del Consell Assessor per la Transició Nacional, Carles Viver i Pi-Sunyer.

També hi han assistit nombrosos alcaldes i exalcaldes, ja que la implicació i complicitat del món local va ser determinant per a l’èxit de la convocatòria. Aquest ha estat el cas de l’actual alcaldessa de Teià, Gemma Rosell, que hi ha anat acompanyada d’altres càrrecs electes del Maresme.

‘Sí-sí’

La consulta del 9N es va plantejar com un gran procés participatiu a partir d’una pregunta binària: Vol que catalunya esdevingui un estat? En cas afirmatiu, vol que aquest estat sigui independent?

A Catalunya hi van prendre part 2.305.290 electors. A Teià, la participació va ser del 61,75 % del cens. Un total de 2.957 veïns i veïnes es van atansar al col·legi electoral instal·lat a l’Institut Turó d’en Baldiri. El resultat va ser el següent: sí-sí, 2.542 vots (85,97%); sí-no, 262 vots (8,86%); sí-en blanc, 11 vots (0,37%); no, 62 vots (2,1%), i en blanc, i 8 vots (0,27%).


Ajuntamentdeteia