Clam esportiu a favor dels drets LGBTIQ+

19FEl proper 19 de febrer es commemora el Dia Internacional contra la LGBTIQfòbia a l’esport. Aquesta data se celebra des de l’any 2010, coincidint amb l’aniversari del futbolista anglès Justin Fashanu, el primer esportista professional que el 1990 va fer pública la seva homosexualitat i que, vuit anys després, va posar fi a la seva vida a causa de la pressió, el rebuig i la discriminació que va patir.

Per segon any consecutiu, l’Ajuntament de Teià i diversos clubs esportius de la població s’han adherit a la inicitiva que impulsen el Consell Comarcal i el Consell Esportiu del Maresme. És el cas, per exemple, de l’Agrupació Esportiva Teià i el Club de Futbol Joventut Teià.

Manifest per la diversitat

Segons la diagnosi sobre la diversitat sexual i de gènere realitzada en el marc del Pla Comarcal per la Diversitat Sexual i de Gènere, “l’esport és un dels àmbits on cal seguir treballant per avançar cap a la plena igualtat”, ja que encara s’hi produeixen casos de discriminació i mostres d’LGBTIfòbia.

Amb l’objectiu de superar aquests prejudicis, el Consell Comarcal ha preparat una campanya de sensibilització i ha elaborat diversos materials –com ara cartells i polseres amb els colors de l’arc de sant Martí– per donar visibilitat a aquesta reivindicació.

A més, el Consell Nacional LGBTI ha redactat un manifest contra l’homofòbia i la transfòbia que serà llegit per l’alcaldessa Gemma Rosell amb motiu de les competicions corresponents a la jornada del cap de setmana del 22 i 23 de ferber que hi ha programades al Poliesportiu El Cim i al camp municipal de futbol de Sant Berger.

El text –titulat Per un esport de tothom: lliure, divers i valent– reprodueix una cita del president sud-africà i activista pels drets de la comunitat negra Nelson Mandela (1918-2013): “l’esport té el poder de transformar el món i té més capacitat que els governs de trencar les barreres socials i d’unir la gent com poques altres coses”. Seguint el seu exemple, el manifest apel·la a l’esperit esportiu per “no ser neutrals davant de l’odi” i per “construir ponts, trencar barreres i promoure valors com el respecte i la igualtat”, especialment “davant dels atacs que promou l’extrema dreta per normalitzar la discriminació i la retallada de drets fonamentals”.

El document formula set reivindicacions:

- Rebuig ferm i contundent a qualsevol discurs o acció que promogui l’odi o la discriminació envers les persones LGBTIQ+.

- L’aplicació efectiva de les lleis de protecció i igualtat, assegurant que tots els espais esportius siguin entorns segurs i lliures de LGBTIQfòbia.

- L’eradicació de la violència verbal i física contra persones LGBTIQ+ en l’esport mitjançant protocols clars de prevenció, denúncia i sanció.

- El suport incondicional a les persones trans i no binàries en la seva participació esportiva d’acord amb la seva identitat, sense sotmetre-les a processos patologitzants o discriminatoris, així com a la lliure participació en l’esport no professional de les infàncies trans*, en les categories que els hi correspongui segons la seva identitat.

- L’impuls de l’esport mixt i inclusiu que promogui espais que celebrin la diversitat.

- La formació i sensibilització d’entitats, clubs i federacions esportives per eradicar el masclisme, la LGBTIQfòbia, la serofòbia, el racisme i el capacitisme.

- La visibilitat del col·lectiu LGBTIQ+ en l’esport, destacant referents que inspirin a les noves generacions i desmuntin prejudicis.

pdf Manifest_19F.pdf 263Kb Downloads: 1

Ajuntamentdeteia