El ple exigeix una llei d’amnistia


ajuntamentEl ple celebrat el 21 de setembre va aprovar una “moció de suport a l’exconseller Miquel Buch i el sergent Lluís Escolà” presentada per JxTeià. La resolució va ser consensuada amb CaT-ERC i va rebre també el suport de GdT.

El text critica l’Audiència de Barcelona, que el 14 de setembre va condemnar l’exconseller d’Interior a 4 anys i mig de presó i 20 d’inhabilitació pels delictes de malversació i prevaricació, i el sergent dels Mossos d’Esquadra a 4 anys de presó i 19 d’inhabilitació per malversació.

La moció assegura que la sentència “està amarada de venjança contra l’entorn del president Carles Puigdemont” i acusa el poder judicial de “consolidar la persecució insaciable de l’independentisme”. En comptes d’això, els grups municipals de JxTeià, CaT-ERC i GT demanen que es posi fi a la “repressió descarnada i injustificada” contra l’independentisme i consideren que “és essencial que aquest moviment pacífic i democràtic sigui tractat com un actor polític legítim i que tots els represaliats per motius relacionats amb el referèndum de l’1 d’octubre de 2017 i amb la consulta del 9 de novembre de 2014 deixin de ser-ho de forma immediata”. Amb aquest propòsit, la moció exigeix “l’aprovació immediata d’una llei d’amnistia que posi fi a la repressió de més de 3.300 persones perseguides pel seu pensament polític”, com a “instrument imprescindible per desjudicialitzar un conflicte que és i ha de ser estrictament polític”.

El PSC i el PP hi van votar en contra i van qüestionar la inclusió de la moció en l’ordre del dia de la sessió per la via d’urgència. El seus portaveus van exposar, respectivament, que “no és funció ni competència municipal” i que “no és urgent ni adient presentar resolucions contra decisions judicials”.

El regidor socialista, Miguel Ángel Peinado, va apuntar que “la sentència no és ferma i es pot recórrer” al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya i, posteriorment, al Tribunal Suprem. Peinado va demanar també “una mica més de rigor” en la redacció: tant pel que fa a les xifres de represaliats, ja que el text n’esmenta 4.200 a la part expositiva i 3.300 a la part resolutiva, com als anys d’inhabilitació del sergent, ja que el text en diu 10 quan en realitat n’han estat 19.

Per a Peinado, els socialistes “no estem d’acord que l’amnista sigui l’única via”, bo i admetre que “podria ser un dels sistemes” si va associada a una “renúncia a la unilateralitat” per part de l’independentisme.

Per al representant del PP, David Basi, “la prioritat dels teianencs és la neteja dels carrers i moltes altres coses”. En aquest sentit, va dir que ell també “tenia a les mans una moció de signe contrari i he dedicit no presentar-la perquè crec que no toca”.

L’alcaldessa, Gemma Rosell, va afirmar que “és un tema molt injust que no hauria d’estar passant” i va explicar que així li ho havia expressat personalment a Miquel Buch, amb qui recentment va coincidir a l’Associació Catalana de Municipis.

Accés a la informació

En el torn de suggeriments, el PSC va reiterar un prec que ja havia manifestat en relació al punt sobre el tancament de comptes de 2022. El seu portaveu va sol·licitar “accedir a la documentació electrònica des del moment que se’ns convoca, i no com ara, que s’ha de sol·licitar a Secretaria”. L’alcaldessa va recordar que els grups de l’oposició disposen d’un espai de treball amb un ordinador amb enllaç a la documentació del ple, i va explicar que, per raons de privacitat de dades, “no volem que la informació surti de l’Ajuntament”.

JxTeià s’hi va afegir a la petició. El seu portaveu, Francesc Ribas, va demanar “més celeritat” en l’accés a la documentació “per poder fer la nostra feina” i el regidor Aleix Corral va preguntar si “no poder accedir a la documentació telemàticament ens situa en peu d’igualtat amb el Govern?”

El secretari de la corporació va exposar que es tracta d’una “qüestió exclusivament tècnica, i no pas jurídica”. “Estem treballant per canviar-ho i fer-ho més fàcil de cara al proper ple ordinari”, va dir.

Audiències i agraïment

En nom de JxTeià, Francesc Ribas va demanar de “replantejar l’audiència pública prèvia al ple perquè no hi intervé ningú. O l’eliminem quan hi ha ple ordinari, ja que l’ordre del dia contempla la possibilitat que el públic formuli les seves preguntes al final de la sessió, o en fem més difusió”. L’alcaldessa es va comprometre a estudiar la proposta.

Per últim, tant l’alcaldessa com la regidora de Serveis Municipals, Èrica Bisto, van voler reconèixer públicament la feina de neteja dutes a terme pels operaris de l’Ajuntament amb motiu de la rierada del 29 d’agost. Rosell va dir que “tenim la maquinària que tenim i per això estem mirant d’adquirir-ne de nova” per tal de millorar les condicions de treball i el temps de resposta en un futur.


Ajuntamentdeteia