Júlia Rodríguez i Sandra Lucas guanyen el III concurs internacional de perfumeria Mouillette d’Argent amb ‘Pepper & Pear’ i ‘Agartha’


públicLes notícies s’acumulen a l’entorn del Maridatge dels Sentits de Teià. Tot i que el coronavirus va obligar a suspendre la quarta edició del festival, prevista per al mes de maig, els seus organitzadors van mantenir les convocatòries del II concurs internacional Nasevo per a joves artistes i el III concurs internacional de perfumeria Mouillette d’Argent.

El passat divendres i ahir dissabte es van donar a conèixer els guanyadors d’un i altre certamen, respectivament, en sengles cerimònies de lliurament dels guardons celebrades als jardins de ca l’Antiga.

Durant la cerimònia, el president del jurat, Rossend Mateu, va anunciar la nota olfactiva que inspirarà l’edició de 2021.

Premis01Premis de perfumeria

Enguany, el pebre era la nota olfactiva –sola o en combinació amb altres espècies– del concurs de perfumeria, que tradicionalment atorga dos guardons: el del jurat i el del públic.

El primer va ser per a la catalana Júlia Rodríguez, autora del perfum Pepper & Pear. Segons el president del tribunal, el mestre Rossend Mateu, es tracta d’un perfum “original i de qualitat, amb personalitat constant  i tècnicament molt ben resolt. Té una sortida fresca, cítrica i aromàtica amb baies de pebre rosa i pela de taronja amarga, amb una una nota mitjana aquosa i fresca de pera combinada amb pètals i un fons de fusta fresca, fulles de pàtxuli i ambre gris de molta qualitat”.

El premi del públic, al seu torn, va ser per al perfum Agartha, de la murciana Sandra Lucas. És una fragància “molt personal, clàssica i de molta qualitat” que destaca per una “una estructura amb molt de contrast” i per “una sortida suau envellutada d’Iris de Florència amb frescor d’escorça de Bergamota del sud d’Itàlia. Té una nota mitjana floral afruitada i especiada amb pebre i un fons de fusta i una intensa nota de cuir”.

Sandra LucasLa proposta de Lucas va ser, amb molta diferència, la més apreciada per la majoria de persones que van participar en la votació popular, que per primer cop comptava amb quatre espais habilitats per ensumar els 12 finalistes: dos a Barcelona (Les Toppetes i Isidro Cosmetic Shop) i dos més a Teià (La Unió i ca l’Antiga).

Les dues vencedores, Rodríguez i Lucas, van rebre la distinció d’un Mouillette d’Argent creat expressament per la jove dissenyadora Laura Fontdecaba, de l’Escola d’Art Superior de Disseny d’Olot. Els trofeus representen una gota de perfum. Són fets amb resina de polièster acolorida amb tint lila i verd, i compten amb el patrocini del Beauty Cluster Barcelona.

MouillettesMés endavant, els dos perfums s’envasaran i es distribuiran entre les botigues d’autor per a la seva comercialització, tal com aviat es farà amb els guanyadors de l’any passat: Effluves de jasmins et magnolias i Jasmin d’un riad marrocain.

També hi va haver una menció especial per a un perfum “molt potent i interessant” de Paloma Martín anomenat À la folie. La perfumista de Zamora va quedar en segona posició tant en la votació del jurat com en la del públic. Segons Mateu, “és un perfum molt complet, de volum extraordinari i fons molt important que aporta caràcter, atractiu persistent i difusió. Té la sortida fresca, cítrica i amargant de la pela de mandarina i aranja, amb una nota mitjana floral especiada amb notes molt riques de gessamí i de pebre”. La nota de fons recorda l’ambre oriental, amb tocs balsàmics, de vainilla i sàndal, i un atractiu gustatiu de fruits vermells.

Jurat 2020Repercussions de la Covid-19

Com sempre, el jurat del concurs és presidit pel mestre perfumista Rossend Mateu, que en aquesta ocasió ha estat acompanyat pels guanyadors del concurs de l’edició de 2019, el brasiler Daniel Pescio i la catalana Sandra Iruela, a més de l’arquitecta d’interiors Susanna Cots, el sommelier César Cánovas i la periodista especialitzada Charo Moreno.

La seva coordinadora és la teianenca Irene Gisbert, responsable d’Ainea Perfums. Gisbert explica que a finals de febrer ja s’hi havien inscrit més de 70 perfumistes d’arreu del món, però la declaració de la pandèmia de la Covid-19 va fer davallar-ne la participació. Al final s’hi van presentar 46 propostes olfactives, obra de 30 perfumistes.

Un cop rebudes les mostres, se’n van escollir 12 procedents de 7 països (Alemanya, França, Gran Bretanya, Itàlia, Eslovàquia, Mèxic i l’estat espanyol), que van ser enviades als membres del jurat perquè les poguessin avaluar. La valoració conjunta es va fer a través de videotrucades.

Mariàngels PérezSalutacions i reconeixements

La promotora d’art i propietària de ca l’Antiga, Mariàngels Pérez, va ser l’encarregada d’obrir l’acte d’ahir amb una salutació de benvinguda en anglès i francès adreçada als perfumistes d’altres països que seguien l’acte per streaming. A continuació van prendre la paraula el gerent del Beauty Cluster Barcelona, Ivan Borrego, i Rossend Mateu, en nom del jurat. Borrego va ressaltar els beneficis recíprocs a nivell de notorietat que suposa la inclusió del concurs dins la programació de la Barcelona Olfaction Week (BOW) i Mateu va anunciar que l’edició de 2021 girarà a l’entorn de les aromes i la flor de la violeta.

Tots tres –López, Borrego i Mateu– van ser distingits per l’Ajuntament amb una reproducció del segell romà de Vallmora. També es va lliurar un pin d’argent a Irene Gisbert i a Jordi Abelló com a responsable de la decoració floral de l’esdeveniment.

L’alcalde de Teià, Andreu Bosch, va lloar el vincle de la població amb el paisatge, la vinya, el patrimoni històric i la perfumeria, i va destacar l’encert d’haver mantingut el concurs de perfumeria, ja que d’aquesta manera “l’any que ve coincidirà el IV Maridatge dels Sentits i el IV concurs”.

cocaRetrobament i sopar amb els patrocinadors

A més d’alguns veïns i veïnes, ahir es van retrobar prop d’un centenar de professionals del sector de la perfumeria i de la creació d’essències. Tot i mantenir les distàncies de seguretat, Gisbert explica que “va ser una festa molt emocionant perquè no ens havíem tornat a veure en persona des d’abans de l’estat d’alarma”.

Els assistents van poder tastar trufes de xocolata amb pebre, bombons de canyella i coca d’oli i romaní de la pastisseria Biel, tot ben maridat amb vi de la DO Alella.

La jornada va finalitzar amb un sopar amb els patrocinadors del Maridatge dels Sentits al restaurant El Nou Antigó, que va elaborar un pastís de llimona amb mousse de violetes i roses.

Guanyadora concursPremi Internacional Nasevo

D’aquesta manera es va posar fi a una setmana que es va iniciar el passat 26 de juny amb el muntatge de les 20 obres presentades al II premi internacional Nasevo, un concurs que impulsa la Fundació Ernesto Ventós per a la promoció dels joves artistes menors de 35 anys.

Aquest divendres, 3 de juliol, ca l’Antiga va acollir-ne el veredicte. El jurat format per Cristina Agàpito, Irene Gisbert, Sònia Hernández, Mariàngels Pérez, Chus Roig, Cristina Sampere i Gina Ventós va lliurar els 1.500 euros de premi i una peça seriada d’Ernesto Ventós a Marta de los Pájaros, per l’obra titulada Horitzó i olfacte. La guanyadora va tenir paraules d’afecte per a Ventós, a qui va tractar només una vegada, però de qui admira la seva capacitat per generar una col·lecció d’art només per l’olor que li suggerien les peces d’art que adquiria.

jurat premi nasevo 2020Homenatge pòstum

L’any passat, aquest empresari, perfumista, escultor, pintor i col·leccionista va participar per primer cop en el Maridatge dels Sentits i en va quedar enamorat. En aquella ocasió va cedir l’exposició Olor és color i va formar part del jurat del II concurs internacional de perfumeria. Malauradament, Ventós va morir el passat 1 de gener, però el llegat i els lligams amb Teià continuaran, tal com va assegurar la seva vídua, María Reyes Soler.

[Fotografies d'Helena Buira i Edu Gisbert]


Ajuntamentdeteia