L’Ajuntament ampliarà Els Galamons


maqueta ampliacio EBMSi es compleixen les previsions, l’Escola Bressol Municipal (EBM) Els Galamons començarà el curs vinent amb 107 places en comptes de les 61 actuals. Això serà possible gràcies a les gestions realitzades per l’Ajuntament i a una subvenció de 474.444 euros de la Generalitat, a través dels fons europeus del Mecanisme per a la Recuperació i Resiliència (MRR).

Per assolir aquest objectiu, el Ple municipal del 23 de gener va sol·licitar formalment al Departament d’Educació l’ampliació del centre escolar. Aquest tràmit suposa la modificació de l’expedient original, de l’any 2008, referent al conveni entre les dues parts que va donar peu a la creació de llar d’infants. En aquell document, la Generalitat va autoritzar la construcció d’un centre de 61 places de 0 a 3 anys.

La nova petició –aprovada per unanimitat– s’acompanya d’una memòria justificactiva elaborada per la Regidoria d’Educació sobre la necessitat actual i futura de donar cobertura a la major quantitat possible d’infants del poble. L’objectiu és oferir 107 places públiques manera estable, en un total de set aules: 8 places per a infants d’I0 (1 classe), 39 places per a I1 (3 classes) i 60 per a I2 (3 classes).

Aquesta distribució es podrà adaptar a l’inici de cada curs acadèmic per tal d’equilibrar l’oferta a la demanda acreditada en el procés de preinscripció.

Un cop aprovada la modificació del conveni, l’Ajuntament remetrà l’acord de Ple a la Generalitat, juntament amb els plànols i la documentació tècnica que permeti comprovar el compliment dels requisits i de la normativa vigent en matèria de seguretat, higiene, sanitat, habitabilitat, accessibilitat i supressió de barreres arquitectòniques.

Cronologia dels fets

Des de 1967, la llar d’infants Bambi, de propietat privada, va prestar en solitari el servei de parvulari al municipi.

El 2007 va obrir les portes l’EBM Els Galamons, de titularitat pública i gestió indirecta a través d’una empresa concessionària. Aquest nou servei donava resposta al creixement demogràfic de la població.

L’estiu de 2020, l’Ajuntament i la llar d’infants Bambi van subscriure un conveni de col·laboració per intentar donar servei a tota la demanda d’escolarització de 0 a 3 anys. A partir de llavors, l’Ajuntament va subvencionar Bambi amb 80 euros mensuals per alumne, de setembre a juliol. D’aquesta manera, totes les famílies del poble pagaven el mateix, independentment del centre.

L’octubre de 2022, la Junta de Portaveus va abordar a fons el futur de l’EBM. Tant la regidora d’Educació de llavors, Montse Riera, com la seva successora, Núria Andinyac, asseguren que els representants de tots els grups municipals van acordar d’encarregar un estudi de viabilitat sobre l’ampliació. Segons Riera, es tractava de “no hipotecar el futur govern amb una decisió com aquesta i de dimensionar l’escola a les projeccions demogràfiques del nou Pla d’Ordenació Urbanística”.

El curs 2023-2024, la Generalitat va implantar la gratuïtat d’I2 en les escoles bressol públiques. Com a tot Catalunya, aquest fet va provocar un allau de sol·licituds a Galamons. De rebot, la mesura va tensionar l’equilibri econòmic dels centres privats.

En aquest context, el gener de 2024 Bambi va comunicar a l’Ajuntament que al juliol tancaria definitivament. Aquest fet va precipitar la decisió: el govern va abandonar la idea de l’estudi de viabilitat i va donar prioritat a l’ampliació.

Tal com vam explicar en el Butlletí Municipal del mes de novembre, l’Ajuntament fa temps que té la maqueta i la documentació del projecte, i el pressupost municipal per a 2025 inclou una partida d’inversions de 523.522 euros amb aquesta finalitat.

reunio departament educacioEn paral·lel, l’Ajuntament ha sol·licitat una subvenció a la Generalitat de 474.444 euros, a raó de 10.314 euros per cada plaça nova que es crearà. El 16 de gener, l’alcaldessa Gemma Rosell i la regidora d’Educació, Núria Andinyac, es van reunir a la seu del Departament amb la directora general de Centres Públics, Monsterrat Duran, per aplanar-ne el camí.

Solució transitòria

Mentre no arriba l’ampliació, l’Ajuntament ha implementat una ajut de 80 euros al mes per a cada infant empadronat a Teià que s’hagi matriculat en una escola bressol d’algun municipi veí. Actualment hi ha 25 infants que se’n beneficien. Amb aquesta mesura, l’Ajuntament vol facilitar la conciliació laboral i familiar, així com alleugerir l’impacte econòmic que suposen els desplaçaments a altres poblacions.

Debat al Ple

En el Ple, Andinyac va repassar tots aquests esdeveniments. Per al govern, hi ha dos punts d’inflexió: el tancament de Bambi –“vam fer tot el possible per ajudar-los, però no podíem donar més del que ja donàvem”– i la subvenció de la Generalitat. “Hem hagut de moure molts cables. Inicialment vam plantejar l’ampliació en dues fases: primer una nova línia d’I1 amb 13 places i després la resta, però el Departament va dir-nos que només en podíem sol·licitar una. Per això demanem les 46 places de cop”.

La portaveu de GdT, Montse Tarradas, va aplaudir Andinyac: “Des del primer dia vas lluitar per aquesta proposta. Has fet molt bona feina”. La tinent d’Alcaldia Èrica Busto es va sumar a les felicitacions en nom de CaT-ERC i va recordar que, tot i que sovint s’associa al cicle de primària, “l’EBM no és un ensenyament obligatori i, per tant, l’Ajuntament no té l’obligació de donar places a tots els infants en aquella franja d’edat”.

Per al PSC, “l’ampliació és una necessitat que tots els partits teníem detectada arran del tancament de Bambi”. El representant del PP, David Basi, que el 2020 era regidor de Cs, va recordar que “sempre vam advocar per subvencionar les places de Bambi” i va considerar que “un cop tanca, l’ampliació és una decisió encertada”.

Per a Luci Villagrassa, de JxTeià, “per fi s’ha escoltat a les famílies i les seves necessitats. El govern no ha tingut més remei que fer el que portàvem al nostre programa electoral, mentre els altres partits parlaven d’un estudi de viabilitat. En els darrers anys s’ha evidenciat el creixement de Teià i aquest fet també ha d’anar de la mà d’equipaments de qualitat”. Francesc Ribas va incidir en la mateixa idea: “Ara s’ha fet perquè no hi havia més pebrots, i sabeu que anem tard. Es tracta d’una situació sobrevinguda perquè el govern anterior i aquest no van fer el que s’estava copsant a peu de carrer. La gratuïtat de l’I2 i el tancament del Bambi només ho han accelerat”.

Andinyac va recordar el consens d’octubre de 2022: “El conveni amb Bambi era molt bo, perfecte, per a les dues parts; estàvem molt tranquils i tots ens hi aveníem”. L’alcaldessa va reafirmar que “tots vam decidir això. No ens anàvem a aventurar en un tema que no sabíem com acabaria. A banda d’estudiar-ne la viabilitat, necessitàvem el permís de la Generalitat”.

Per a la regidora d’Educació, “la Generalitat autoritza l’ampliació perquè ha tancat Bambi, sinó no està clar que ho hagués fet”. Per a la seva predecessora, Montse Riera, “les dades de matrícula de cada any ens deien que no calia una ampliació”, i Andinyac va esgrimir que en l’ultima matrícula d’I2 “només van quedar fora cinc infants de Teià” i, en canvi, “hauries de pagar les 20 places” d’obrir una aula nova.

Per a l’alcaldessa, hi ha un fet incontrovertible: “Ara tenim l’autorització i la subvenció, i estem orgullosos de tirar-ho endavant perquè és un bé per al poble i per a la canalla”.


Ajuntamentdeteia