La representació de Teià torna d’Itàlia amb un projecte d’intercanvi escolar


Massarosa Oficial0Avui diumenge, després de dinar, la delegació de Teià que ha visitat Massarosa coincidint amb la festa de les campanes de Bargecchia s’ha enlairat de l’aeroport de Pisa i ha tornat a Barcelona amb un munt de projectes engrescadors sota el braç.

L’ambaixada teianenca estava encapçalada per l’alcalde, Andreu Bosch, acompanyat de les regidores Montse Riera i Gemma Rosell, i els campaners Josep Maria Balada i Julio Vilaplana. També havia de ser-hi la portaveu de GT, Teresa Casellas, però motius personals d’última hora li ho van impedir.

Entre els temes tractats amb l’Ajuntament de Massarosa hi ha diversos projectes de cara al futur. L’estada s’ha caracteritzat per la bona sintonia entre els diversos representants institucionals, així com per la voluntat de les dues administracions locals de reactivar l’agermanament. Per fer-ho, ja hi han posat fil a l’agulla: als contactes existents fins ara entre els respectius grups de campaners, s’hi afegirà a partir d’ara un programa per fomentar els intercanvis escolars entre l’escola El Cim i l’Institut Turó d’en Baldiri, d’una part, i els centres educatius de Massarosa, de l’altra. La municipi toscà compta amb 1.300 alumnes de cicle elemental i mitjà distribuïts entre els diversos equipaments escolars de Massarosa i els seus agregats: Bargecchia, Corsanico, Mommio, Montigiano, Pianno di Mommio, Piano di Conca, Quiesa i Stiava, entre d’altres.

Aquests dies, la regidora d’Educació, Montse Riera, s’ha entrevistat amb la directora de l’institut Armando Sforzi, Primetta Bertolozzi, per preparar el terreny a la comissió d’agermanament aprovada pel ple municipal del mes de novembre, en la qual estan presents les directores de l’escola i l’institut de Teià.

Massarosa OficialRecepció oficial
Després d’aterrar-hi divendres, els representants de Teià va ser rebuts dissabte al matí al saló de plens de l’Ajuntament amb els himnes nacionals de Catalunya i d’Itàlia. La delegació es va reunir amb l’alcalde, Franco Mungai, el president del Consell Comunal, Adolfo del Soldato, i els seus consellers per assabentar-los del moment polític que viu Catalunya –marcat per la declaració davant la justícia espanyola de diversos representants polítics del país-, així com per fer una valoració dels 11 anys d’agermanament i de les possibilitats de futur. A més dels intercanvis escolars, l’alcalde de Teià va expressar el desig de promocionar els productes típics de Massarosa durant la pròxima fira de Sant Ponç.

Per la tarda, el grup va assistir a la trobada de campaners de la regió a Bargecchia. Dalt del campanar de Sant Martí hi eren els teianencs Josep Maria Balada i Julio Vilaplana per seguir de prop les evolucions dels seus col·legues. La tècnica és diferent, però això no va ser cap obstacle perquè al final ells també les fessin volar.

Massarosa FinalL’empremta romana
Aquest matí, els hostes teianencs han visitat el llac costaner de Massacciucoli i els seus canals, integrats dins el Parc Natural de Migliarino i San Rossore. El Parc està equipat amb un centre d’interpretació i disposa d’un alberg propi a l'antiga fàbrica d'arròs que hi ha a tocar del llac, on s’allotjarien els alumnes de Teià que participessin en els intercanvis.

Com Teià, l’herència romana també és present a Massarosa a través de les restes arqueològiques d’una vil·la i d’unes termes dels segles IV aC al II dC, que la delegació ha visitat abans de partir cap a Catalunya. També en aquest àmbit es podrien plantejar accions conjuntes amb el Centre Enoturístic i Arqueològic de Vallmora.

Ajuntamentdeteia