L’Ajuntament vol que Teià esdevingui “el poble de les flors i el perfum”. Per això s’acaba d’incorporar al projecte Viles Florides i treballa des de fa mesos en l’organització d’una fira anual per primavera que durà el nom de Maridatge dels sentits: flor, perfum i gastronomia.
El moviment Viles Florides és una iniciativa de la Confederació d’Horticultura Ornamental de Catalunya que distingeix els municipis que treballen per l’enjardinament i la millora dels espais verds. Amb l'adhesió de Teià ja són setze els municipis del Maresme que en formen part, la qual cosa la consolida com la comarca amb més Viles Florides de Catalunya.
Per a l’alcalde, Andreu Bosch, pertànyer a Viles Florides representa un compromís de millora de l’entorn urbà en el marc d'una població que “tradicionalment ha estat vinculada al conreu i la producció de planta i flor ornamental, i que professa un gran respecte pel seu patrimoni natural i paisatgístic”. A més, Bosch destaca la voluntat que el municipi esdevingui un referent mitjançant una fira que tindrà lloc a l’entorn del 13 i 14 de maig, coincidint amb la diada de Sant Ponç.
Compromís global
L’objectiu de Viles Florides és promoure la riquesa natural i paisatgística del país mitjançant el reconeixement públic de tots aquells projectes d’enjardinament, ornamentació floral i cultura del verd urbà que siguin un exemple a seguir. Per això cada any s’entreguen les Flors d’Honor, el guardó que n'acredita la condició dels municipis distingits. En aquest certamen es valoren aspectes com la relació entre l’espai verd i el nombre d’habitants, la proporció de recursos destinats a tasques de manteniment, la diversitat floral, la funcionalitat dels espais verds, la integració paisatgística, la singularitat dels espais, l’existència d’un inventari de patrimoni vegetal o la selecció d’espècies. També es té en compte el respecte pel medi ambient i la sostenibilitat a través de variables com la gestió de l’aigua, els programes de control de plagues i malalties, la neteja i gestió de residus, o la qualitat de mobiliari urbà.
També particulars
A banda de l’administració pública, el projecte també incentiva la implicació de la ciutadania, el món del comerç i l'empresa i el teixit associatiu. De fet, en aquests moments ja són més de 300 les llars, comunitats de veïns, entitats i establiments comercials que hi participen al costat de 95 ajuntaments catalans.
En aquest sentit, l’alcalde destaca tant el paper dels viveristes locals com dels teianencs en general: “a Teià tenim carrers a la part històrica del poble, i en diversos punts del municipi, on els ciutadans tenen molt present la voluntat de tenir-los ben cuidats i guarnir amb flors les entrades, finestres i balcons, i amb aquesta mateixa voluntat també es pretén que el poble, en el seu conjunt, s’involucri els propers anys en el projecte de Viles Florides”.