El 23 de setembre, l’alcaldessa Gemma Rosell es va reunir amb el president de l’Assocació Catalana contra el Radó, José Luis Sánchez, per abordar el compromís municipal –assumit per unanimitat del Ple del 19 de juliol– de facilitar informació a la ciutadania sobre els efectes que aquest gas pot tenir sobre la salut de les persones, així com per establir línies de col·laboració entre l’Ajuntament i aquesta entitat.
Edificis públics
Tal com establia l’esmentada moció, l’Ajuntament està mesurant la concentració de radó en sis equipaments públics. Més concretament, el 14 de novembre l'empresa A10RADO va instal·lar-hi 18 detectors: 7 a l’edifici consistorial, 3 a la Policia Local i 2 a La Unió, 2 al Casal de Joves, 2 a can Llaurador i 2 a ca la Cecília. Amb aquesta actuació es pretén donar compliment al Reial Decret 1029/2022 pel que fa a la protecció radiològica en els llocs i centres de treball. El cost dels mesuraments ascendeix a 2.081 euros (IVA inclòs), comptant-hi l’emissió d’un informe de conclusions al cap de tres mesos.
Mesuraments particulars
En els darrers mesos han estat nombrosos els veïns i veïnes que han contactat amb l’Ajuntament cercant assessorament. En aquests moments només existeix Unitat Tècnica de Protecció Radiològica (UTPR) autoritzada pel Consell de Seguretat Nuclear per mesurar les fonts de radiació natural com el radó. Es tracta del grup empresarial Tecnatom, amb seu a Madrid.
Per això, hi ha diverses UTPR que ofereixen aquest servei, sempre que compleixin dos requisits: que els detectors que utilitzin compleixin la norma ISO 11665-4:2021 i que els resultats siguin analitzats en un laboratori acreditat amb la norma ISO 17025:2017.
En tots el casos, el preu dels detectors és força assequible i cal observar sempre les següents instruccions:
- El detector porta dues bosses: una de transparent tancada al buit que actua com a embocall i només s’ha d’obrir quan es tingui clar el lloc on es farà el mesurament, i una de metal·litzada que que s’utilitzarà per guardar i enviar el detector al laboratori.
- Hi trobareu dos fulls: les instruccions d’instal·lació i recollida del detector, i un formulari per recollir informació sobre la mesurament.
- S’aconsella mesurar els llocs de la casa més freqüentats, especialment si estan ubicats en la planta baixa o el soterrani.
- Els detectors s’han de separar entre 1 i 2 metres del terra i més de 30 centímetres de les parets, sostres o qualsevol element constructiu de formigó, totxo o pedra.
- Preferiblement, s’han de situar sobre objectes de fusta, plàstic o metall –com taules, armaris o prestatgeries–, en contacte directe amb l’aire que es respira en aquella habitació o dependència.
- Els detectors han d’estar en el mateix lloc durant tot el temps que dura l’exposició, sense moure’ls en cap moment i amb la cara del codi cap amunt.
- Quan hàgiu col·locat un detector, empleneu el formulari corresponent. Cada aparell s’identifica amb un codi numèric que ha de quedar anotat en el formulari, juntament amb les dates i les hores d’instal·lació i recollida.
- Apunteu al formulari qualsevol altra observació que considereu rellevant. Quanta més informació hi registreu, més precisa serà la interpretació de les mesures.
- Passat un temps d’exposició de 3 mesos, cal lliurar el detector a l’empresa especialitzada, per a la qual cosa s’ha d’introduir dins la bossa metal·litzada, tancar-la amb el zip i guardar a la nevera, si no es fa l’enviament el mateix dia.
Un cop analitzades les dades, l’empresa us n’informarà dels resultats i de les possibles implicacions i accions correctores. Si teniu qualsevol dubte o us cal més informació, podeu contactar amb A10RADO o l’Associació Catalana contra el Radó a les adreces de correu electrònic