El ple municipal del 29 d’abril va estar profundament marcat per la crisi de la Covid-19. No tan sols es va celebrar per via telemàtica, sinó que s’hi van aprovar diversos acords per fer front als efectes socials i econòmics causats per la pandèmia.
En primer lloc, els grups municipals van subscriure una declaració institucional on constaten que “estem vivint una situació excepcional” i plena “d’incerteses”, raó per la qual reclamen que “totes les accions han de ser globals, concertades i coordinades entre els diferents agents polítics, econòmics i socials”. Els grups apel·len a la responsabilitat de les administracions de la Generalitat i l’Estat a l’hora d’exigir-los “respecte institucional, diàleg permanent, coordinació i cooperació” amb la finalitat d’“activar un pla de xoc que ens permeti superar a mig termini la crisi que patim per no deixar mai més ningú enrere”.
El ple veu la crisi “també com una oportunitat per fer una societat més humana, més justa, pròspera i cohesionada”, i per això es compromet a “posar tots els recursos d’aquest Ajuntament per garantir els béns comuns, elaborar plans i programes, reajustar el pressupost municipal i reorganitzar els serveis municipals per concretar un pla econòmic i social per combatre la vulnerabilitat de les famílies i reactivar l’economia local”.
La declaració també reconeix la feina dels col·lectius professionals essencials (metges i sanitaris, Policia Local, serveis de neteja, personal docent i comerciants) i destaca “la conducta exemplar” de tota la població durant el “confinament efectiu”.
Més capacitat de despesa
En segon lloc, els grups van aprovar, també per unanimitat, una moció adreçada a les meses del Congrés i del Senat destinada a “modificar la llei d’estabilitat pressupostària i per augmentar la capacitat pressupostària del món local”, en la mateixa línia que estableix el manifest de les entitats municipalistes de Catalunya secundat per l'Ajuntament de Teià el passat 23 de març.
El text exposa que els ajuntaments són la institució “més pròxima a la ciutadania” i que “des del primer dia” han estat “al peu del canó per cobrir totes les necessitats i seguir prestant els serveis bàsics”, i preveu que també seran “els que partiran de nou aquesta crisi econòmica d’una forma més directa per la manca d’autonomia local”. En concret, la moció recorda que l’any 2011 el PP i el PSOE van modificar l’article 135 de la Constitució “posant com a prioritat absoluta el pagament del deute” i que l’any 2012 el PP, CiU i UPyD van aprovar una “llei d’estabilitat pressupostària i sostenibilitat financera que limita la capacitat d’actuació dels ajuntaments”.
La resolució denuncia que els superàvits que exercici rere exercici es generen en l’àmbit local no permeten ampliar la seva capacitat econòmica, ni tan sols amb finalitats socials. Per tot plegat, els grups municipals sol·liciten que l’Estat reorienti “la política d’austeritat” mitjançant "la modificació urgent" de l’expressada llei per tal que els ajuntaments que presentin una situació comptable sanejada, com és el cas de Teià, “pugin suspendre el pagaments de crèdits i disposar de tots els seus romanents sense condicions”. La moció també reclama una altra reforma “d’urgència” de la llei d’hisendes locals perquè “en l’elaboració de les ordenances fiscals de 2021 els ajuntaments puguin dissenyar l’estructura dels seus impostos i establir noves bonificacions fiscals vinculades a la capacitat econòmica i als reptes de la transició ecològica”.