Processos participatius

Que és la participació ciutadana?

La participació ciutadana és un dret fonamental, reconegut per l'Estatut d'Autonomia de Catalunya en el seu article 29.1: “Els ciutadans de Catalunya tenen dret a participar en condicions d'igualtat en els afers públics de Catalunya, de manera directa o bé per mitjà de representants, en els supòsits i en els termes que estableixen aquest Estatut i les lleis”.

Amb el Reglament de Participació Ciutadana de l'Ajuntament de Teià es vol potenciar la seva relació amb el conjunt de la ciutadania de Teià i la participació democràtica activa de la societat en l'activitat municipal. La participació ciutadana és una opció estratègica i estructural de l'Ajuntament de Teià i ha de vertebrar les seves actuacions.

Objectius

1.- Promoure la participació de la ciutadania de Teià en els assumptes i activitats municipals
2.- Promoure i reforçar el desenvolupament i la millora del teixit associatiu de Teià com a instrument d'organització de la ciutadania, tant a nivell territorial com sectorial, en la participació d'assumptes i activitats municipals.
3.- Promoure el voluntariat de persones i entitats en la participació de programes i projectes de caràcter cívic.


Als processos participatius pots participar i decidir sobre diferents temes, a través dels espais que veus al menú superior: Processos, Assemblees, Iniciatives, Consultes.

Dins de cada un trobaràs diferents opcions per participar: fer propostes - a nivell individual o amb altres persones -, prendre part en debats, prioritzar projectes a executar, assistir a trobades presencials i altres accions.

Què són les consultes?

Les consultes són un espai que permet realitzar una pregunta clara a totes les persones que formen una organització, fer una crida a participar en la consulta, suscitar i ordenar el debat a favor o encontra d'una resposta. Arribada la data de la consulta permet votar i publicar els resultats de les votacions.

Exemples: Les consultes poden versar sobre gairebé qualsevol aspecte que afecti a una organització: alguns exemples són canviar el nom o logotip de l'organització oferint diverses alternatives, decidir Sí o No a formar part d'una organització més gran, validar o rebutjar un nou pla estratègic o el resultat d'un grup de treball, o definir si els càrrecs han de romandre un màxim de 1, 2 o 3 mandats.

Què és un procés participatiu?

Un procés participatiu és una seqüència d'activitats participatives (p.e. primer omplir una enquesta, després realitzar propostes, debatre-les en trobades presencials o virtuals, i finalment prioritzar-les) amb l'objectiu de definir y prendre una decisió sobre un tema específic.

Exemples de processos participatius són: un procés d'elecció de les membres d'un comitè (on primer es presenten unes candidatures, després es debat i finalment s'escull una candidatura), pressupostos participatius (on es realitzen propostes, es valoren econòmicament i es voten amb el pressupost disponible), un procés de planificació estratègica, la redacció col·laborativa d'un reglament o norma, el disseny d'un espai urbà o la producció d'un pla de polítiques públiques.

Què són els Òrgans de participació?

Un òrgan de participació és un grup format per membres d'una organització que es reuneixen periòdicament per prendre decisions sobre un àmbit o àrea específica de la mateixa.

els òrgans de participació realitzen trobades, algunes són privades i altres són obertes. Si són obertes s’hi pot participar (per exemple: assistint si l'aforament ho permet, afegint punts a l'ordre del dia, o comentant les propostes i decisions preses per aquest òrgan).

Exemples: Un òrgan de participació general (que es reuneix un cop l'any per definir les línies principals d'acció de l'organització així com als seus òrgans executius per votació), una consell assessor d'igualtat (que es reuneix cada dos mesos per fer propostes de com millorar les relacions de gènere en l'organització), una comissió d'avaluació (que es reuneix cada mes per fer el seguiment d'un procés) o un òrgan de garanties (que recull les incidències, abusos o propostes de millora dels procediments de presa de decisions) són tot exemples d'òrgans de participació.


Ajuntamentdeteia