Dissabte al vespre va tenir lloc l’acte de lliurament dels dos guardons honorífics del municipi: el Tei de Plata que atorga l’Ajuntament a una persona o entitat com a reconeixement a tota una trajectòria, i el premi al Teianenc de l’any que es decideix pel vot popular de la ciutadania. Com de costum, la celebració es va fer a la sala gran de La Unió en el marc de la Festa Major de Sant Martí.
Enguany, el Tei de Plata ha estat per al centre d’educació infantil Bambi pels seus 50 anys d’història i per promoure de forma ininterrompuda al llarg de tot aquest temps “una educació basada en una bona relació afectiva i estimuladora amb els infants per tal de proporcionar-los seguretat i alegria i ajudar-los a créixer i compartir”.
El guardó destaca “la tasca del Bambi al servei de les famílies i els infants del municipi”, especialment mentre va ser l’única escola bressol del poble. Per aquestes raons, el centre “forma part de les vivències de la infància de moltes generacions de teianenques i teianencs que hi han fet els seus primers aprenentatges”.
L’Ajuntament també ha reconegut la implicació del Bambi en el Consell Educatiu Municipal i la dinamització que en fa de celebracions tradicionals com el Carnestoltes o, anteriorment, de la Festa de la Vellesa.
El mèrit de tot això recau en bona part en la fundadora de l’escola i la seva empenta. Marta Ripol va començar l’activitat l’octubre de 1967 al número 34 del passeig de la Riera. “Va començar ocupant un petit espai de l’edifici i al llarg d’aquests 50 anys ha anat ampliant l’espai, adequant-lo i adaptant-lo a l’augment del nombre d’alumnes”. Actualment la directora és la filla de la Marta, l’Agnès Soler. Totes dues van pujar a l’escenari a recollir el guardó i a adreçar unes paraules d’agraïment al públic.
Reconeixement col·lectiu
Com ja va succeir l’any passat amb l’Esplai Ítaca, el Tei de Plata de 2018 ha tingut també un cert caràcter col·lectiu, ja que “en tots aquests anys al Bambi hi han treballat moltes persones de Teià com a educadores, però també a la cuina, a les feines de neteja i manteniment, al suport psico-pedagògic, com a monitores dels casals d’estiu, als tallers extraescolars d’anglès o als tallers musicals per a nadons”. L’estimació i la projecció social de l’escola va quedar a bastament acreditada en la càlida i multitudinària inauguració de l’exposició commemorativa del seu 50è aniversari que es va fer del 8 al 24 de juny a La Unió.
Premi a la cooperació
Per la seva part, la segona edició del premi al Teianenc de l’any va ser per a la cooperant internacional Laia Dosta. Amb només 23 anys, la fundadora i coordinadora del projecte Djouma treballa actualment a Uganda en un projecte per a l’empoderament de 900 dones i la seva comunitat. Dosta, que té previst instal·lar-se a Mali quan acabi els seus estudis a la universitat, va fer una crida a pensar globalment i actuar localment.
La guanyadora va estar acompanyada a l’escenari dels altres dos candidats: el taxista David Centeno i la mare de l’actor Marc Soler, que aquell dia tenia funció al teatre Poliorama amb la companyia Dagoll Dagom.
La regidora de Participació, Sílvia Marcos, va felicitar tant als premiats com als nominats i es va mostrar “especialment satisfeta perquè per primera vegada totes les guardonades són dones” i perquè la participació en la votació electrònica per escollir el Teianenc de l’any s’ha incrementat en relació a la primera edició.