BustosLes flors comestibles són les grans protagonistes de les dues pròximes activitats del programa del Maridatge dels sentits que tindran lloc demà dimarts, dia 9, i dimecres, dia 10; mentre que els perfums i els vins de la DO Alella centraran l’atenció de dijous, dia 11.

Demà a les 20h, el productor i distribuïdor teianenc de productes gourmet per a la restauració Jordi Ribas Marès oferirà al Forn de llenya Mateu un taller de flors comestibles en què els participants podran aprendre a decorar plats amb flors, brots i altres vegetals aptes per a la cuina. Enginyer tècnic industrial de formació i ornitòleg per devoció, Ribas és defineix com a “gestor de la natura” i ha posat en marxa un projecte d’hort ecològic anomenat El somni d’un cargol on produeix mini verdures i altres vegetals per decorar i menjar als restaurants de proximitat.

Precisament l’endemà dimecres, a la mateixa hora, la cuinera Iolanda Bustos impartirà al restaurant El Nou Antigó una conferència sobre La millor cuina amb plantes, flors i fruits silvestres. Bustos és xef de cuina biodinàmica el restaurant La Calèndula de Regencós, al Baix Empordà. “La meva missió és connectar les persones amb la natura”, diu Bustos. Després de la xerrada, els assistents podran degustar un tast gastronòmic elaborat pel Nou Antigó.

Les activitats seguiran dijous, dia 11, a les 20h, amb un maridatge de perfums i vins de la DO Alella al Centre Enoturístic i Arqueològic de Vallmora a càrrec de la sommelier Rosa Vila i la perfumista d’Aina Perfums Irene Gisbert.

El preu de cadascun dels tallers és de 15 euros i cal inscriure-s’hi prèviament a l’adreça Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Josefina RipollHomenatge a Josefina Ripoll
El Maridatge dels sentits és un festival a l’entorn de la flor, el perfum i la gastronomia que es va iniciar el passat dissabte dia 6, a Ca l’Antiga, amb un homenatge a la pintora local Josefina Ripoll. Promoguda per l’Ajuntament de Teià, la iniciativa compta amb el suport d’altres organismes públics i privats com la Generalitat, la Diputació, el Mercat de Flor i Planta Ornamental de Catalunya, Ainea Perfums, Eurofragance i Beauty Cluster BCN, així com amb la col·laboració de nombrosos negocis i establiments comercials de la població.

El plat fort de la programació arribarà el cap de setmana dels dies 13 i 14 de maig, coincidint amb la fira al carrer de minoristes dels tres rams –flor, perfum i gastronomia– que submergirà el centre urbà de la població en una explosió de parades, colors i aromes. A més, s’hi realitzaran diversos tallers, vermuts gastronòmics, portes obertes a diverses masies de Teià, i visites guiades als vivers de planta i flor ornamental.

Si voleu, podeu consultar el programa sencer en aquest enllaç.

Josefina RipollL’Ajuntament vol que Teià esdevingui la capital de les flors i el perfum del 6 al 14 de maig. Per això ha organitzat un festival a l’entorn de la diada de Sant Ponç que duu el nom de Maridatge dels sentits: flor, perfum i gastronomia amb activitats de tota mena i per a tots els gustos, com ara conferències, tallers, visites a cases i vivers de la població, així com una fira de minoristes dels tres gremis (els dies 13 i 14) amanida amb degustacions de vi i vermut, entre d’altres.

La primera edició del Maridatge dels sentits es posarà en marxa el pròxim dissabte dia 6 a les 18.30h amb la inauguració de dues mostres pictòriques a la masia de Ca l’Antiga. El vernissatge tindrà lloc al jardí, especialment decorat per a l’ocasió per Andreu March, d’AM Visual Merchandising.

La propietària de l’espai, Maria Àngels Pérez, i el crític d’art Josep Maria Cadena seran els encarregats de glosar les trajectòries i l’obra de Josefina Ripoll i Jaume Romagosa.

La primera és un referent local: “una de les artistes far de Teià”. Pintora, professora i amant de l’art, ha fet de tot: figurinisme, paisatge i natura morta. Però també de viva, com les flors. Amb el seu traç enèrgic i lleuger, Ripoll transmet benestar i joia a Una vida de flors.

A Flors, Jaume Romagosa aborda la mateixa temàtica, però des d’una altra perspectiva. Es declara enamorat dels jardins, sobretot dels anglesos, però la seva mirada no és de conjunt, sinó de detall: acosta la mirada a la flor fins a copsar-ne l’olor, el cromatisme i fins el moviment, si corre l’aire.

Un cop feta la presentació de les dues exposicions, que es podran visitar fins al 28 de maig de forma gratuïta cada divendres i dissabte de 17 a 20h i diumenge d’11 a 14h, tindrà lloc un tast d’olors de vins i perfums a càrrec d’Irene Gispert, d’Ainea Perfums.

01 Cartell EnlairatEls pròxims dies 3, 4 i 5 de maig se celebra la cinquena edició de les Jornades d'emprenedoria Enlaira't, organitzades conjuntament pels ajuntaments d’Alella, El Masnou i Teià. Es tracta d’un cicle de conferències i tallers per promoure l’autoocupació i les iniciatives empresarials. Enguany, les jornades posen l’accent en l'economia circular: una estratègia per optimitzar i fer sostenibles tots els recursos corporatius, creatius i econòmics que tenim al nostre abast mitjançant la cooperació amb les empreses de l’entorn al llarg de les cadenes de valor i subministrament.

La periodista especialitzada en cultura i creativitat Bibiana Ballbè obrirà el foc dimecres dia 3, a les 19h, amb una conferència sobre Les 21 claus de la creativitat al centre cultural can Lleonart d’Alella.

Dijous dia 4 al matí, les Jornades es traslladaran a l’Espai can Llaurador de Teià. De 10 a 12h es farà un joc d’escapada en viu anomenat Room scape: una experiència de treball intel·ligent basada en l’aprenentage a través del joc per aguditzar el pensament creatiu a l’hora de prendre decisions. A continuació, de 12 a 14h, tindrà lloc un taller de Gestió de projectes amb la finalitat de potenciar l'eficiència, la innovació i la gestió empresarial a través d’un procés compartit de co-creació i de presa de decisions a curt termini. Les dues activitats són complementàries i estaran supervisades pel consultor de la UOC David Teixidó. Amb ell es treballaran les habilitats d’escolta, el pensament creatiu, la resolució de conflictes, la cohesió d’equips i l’anàlisi del comportament individual.

Al vespre, de 19 a 21h, el celler Alta Alella acollirà una taula rodona sobre Gastronomia empresarial que comptarà amb la participació de la periodista televisiva Elisabet Carnicé, el comunicador gastronòmic Jordi Àvila i el guanyador del campionat mundial de pizza Fabián Martín.

Inscripcions gratuïtes
Les jornades finalitzaran divendres dia 5 amb una conferència a les 12h al Centre d'Empreses Casa del Marquès del Masnou a càrrec del director de la unitat de negoci de Sostenibilitat i Infraestructures de Fira de Barcelona, Josep Jonàs, i un aperitiu de cloenda al parc del llac.

La participació a les diferents sessions és gratuïta, però les places són limitades i cal fer inscriure-s’hi prèviament clicant aquí.

RampaL’Ajuntament vol que Teià esdevingui “el poble de les flors i el perfum”. Per això s’acaba d’incorporar al projecte Viles Florides i treballa des de fa mesos en l’organització d’una fira anual per primavera que durà el nom de Maridatge dels sentits: flor, perfum i gastronomia.

El moviment Viles Florides és una iniciativa de la Confederació d’Horticultura Ornamental de Catalunya que distingeix els municipis que treballen per l’enjardinament i la millora dels espais verds. Amb l'adhesió de Teià ja són setze els municipis del Maresme que en formen part, la qual cosa la consolida com la comarca amb més Viles Florides de Catalunya.

Per a l’alcalde, Andreu Bosch, pertànyer a Viles Florides representa un compromís de millora de l’entorn urbà en el marc d'una població que “tradicionalment ha estat vinculada al conreu i la producció de planta i flor ornamental, i que professa un gran respecte pel seu patrimoni natural i paisatgístic”. A més, Bosch destaca la voluntat que el municipi esdevingui un referent mitjançant una fira que tindrà lloc a l’entorn del 13 i 14 de maig, coincidint amb la diada de Sant Ponç.

Compromís global
L’objectiu de Viles Florides és promoure la riquesa natural i paisatgística del país mitjançant el reconeixement públic de tots aquells projectes d’enjardinament, ornamentació floral i cultura del verd urbà que siguin un exemple a seguir. Per això cada any s’entreguen les Flors d’Honor, el guardó que n'acredita la condició dels municipis distingits. En aquest certamen es valoren aspectes com la relació entre l’espai verd i el nombre d’habitants, la proporció de recursos destinats a tasques de manteniment, la diversitat floral, la funcionalitat dels espais verds, la integració paisatgística, la singularitat dels espais, l’existència d’un inventari de patrimoni vegetal o la selecció d’espècies. També es té en compte el respecte pel medi ambient i la sostenibilitat a través de variables com la gestió de l’aigua, els programes de control de plagues i malalties, la neteja i gestió de residus, o la qualitat de mobiliari urbà.

img 5654També particulars
A banda de l’administració pública, el projecte també incentiva la implicació de la ciutadania, el món del comerç i l'empresa i el teixit associatiu. De fet, en aquests moments ja són més de 300 les llars, comunitats de veïns, entitats i establiments comercials que hi participen al costat de 95 ajuntaments catalans.

En aquest sentit, l’alcalde destaca tant el paper dels viveristes locals com dels teianencs en general: “a Teià tenim carrers a la part històrica del poble, i en diversos punts del municipi, on els ciutadans tenen molt present la voluntat de tenir-los ben cuidats i guarnir amb flors les entrades, finestres i balcons, i amb aquesta mateixa voluntat també es pretén que el poble, en el seu conjunt, s’involucri els propers anys en el projecte de Viles Florides”.

ruta del viA partir d’aquest cap de setmana, l’empresa concessionària del Centre Enoturístic i Arqueològic de Vallmora, Tanit didàctica i difusió cultural, posa en marxa cada dissabte a les 11h la Ruta del Vi: un paquet combinat que inclou dues visites guiades al jaciment romà de Teià i al celler modernista d’Alella Vinícola, així com un tast de vi de la Denominació d’Origen Alella.

L’activitat té una durada aproximada de 3 hores i s’inicia al Centre Enoturístic de Vallmora (carrer d’Ernest Lluch, 40) veient un audiovisual sobre el conreu de la vinya en època romana, seguit d’una visita comentada al jaciment arqueològic annex. Durant el recorregut, els assistents podran veure la restitució de dues premses de grans dimensions, a més de conèixer la vida de l’esclau Epictet.

A continuació, els visitants es desplaçaran amb els seus propis mitjans fins a l’antiga Cooperativa Alella Vinícola, un celler modernista construït l’any 1906 per l’arquitecte Jeroni Martorell. L’itinerari finalitza amb un tast de vins.

El preu de l’activitat és de 9,5 euros per als majors de 8 anys i per als adults que vulguin tastar una copa, i de 13,5 euros per a qui vulgui provar-ne tres.

Per participar-hi és imprescindible apuntar-se prèviament, o bé per correu a Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la., o bé per telèfon al 691 170 860.

Cada diumenge, taller familiars
A més de la Ruta del Vi, el Centre Enoturístic i Arqueològic de Vallmora obre cada dissabte i diumenge de 10h a 14h. A les 12h s’hi realitza una visita guiada al jaciment i un tast de vi al preu de 5,5 euros, sense necessitat de reserva prèvia.

L'equipament també programa activitats infantils cada diumenge a les 11h. Es tracta de dos tallers familiars de manualitats: els dies 5 i 19 de març s’hi farà L’art de la vinya, i els dies 12 i 26, un taller d’amulets romans.

Els tallers tenen una durada d’una hora i un preu de 3,5 euros per als adults i de 2,5 euros per als infants.


Mercat vellAquest dissabte tindrà lloc l’acte de cloenda dels actes de celebració del centenari de la construcció del Mercat Municipal amb el descobriment d’una placa en què se n’explica la història i una copa de vi de la DO Alella a càrrec de l’Ajuntament.

La cita és a les 13h i immediatament després del brindis els paradistes del Mercat oferiran un petit tast gastronòmic i aplicaran descomptes en alguns dels seus productes.

Plànols mercatPlafó històric
A la façana exterior del Mercat existeix una cartellera amb una sanefa d’obra que ha romàs buida durant molts anys. A partir d’ara, aquest espai acollirà un plafó commemoratiu que repassa els 100 anys de vida d’aquest equipament.

El plafó mostra l’evolució de l’edifici a través d’un recull de fotografies antigues, acompanyades d’una descripció històrica que ha comptat amb la col·laboració de l’Arxiu Històric dels germans Jordi i Josep Maria Balada. El relat abasta des de l’existència prèvia de la plaça del born, en època medieval, fins a les remodelacions dels darrers anys, passant per les dificultats de la Guerra Civil, l’estraperlo i l’autarquia.

Parades lliures
D’altra banda, l’Ajuntament ha aprovat una pròrroga fins al 6 de març perquè les persones interessades puguin presentar les seves sol·licituds per optar a les dues parades que en aquests moments hi ha vacants al Mercat. En conseqüència, també s'amplia el termini màxim per posar en marxa l'activitat, que passa del 28 d'abril al 26 de maig.

Les parades s’ofereixen amb una bonificació del 100% de taxes municipals durant dos anys i els seus concessionaris comptaran amb el suport de la Diputació de Barcelona en matèria de formació i pla de negoci, a través del programa Opera.

Ajuntamentdeteia