jardinersAhir, coincidint amb diada de Sant Ponç, patró dels herbolaris, es van polir els darrers serrells perquè avui comenci la primera edició de fira de la flor, el perfum i la gastronomia de Teià. Les empreses de jardineria del poble, amb la col·laboració dels viveristes locals i del Mercat de Flor i Planta Ornamental de Catalunya, han guarnit alguns dels racons del nucli antic amb composicions florals molt coloristes.

Divendres 12
Avui a les 19h, La Unió acollirà l’acte d’obertura de les jornades amb una taula rodona sobre El concepte de bellesa moderada per la responsable del Programa Catalunya Clusters d’Acció, Glòria Prats, que comptarà amb la participació de la directora de la Institució de les Lletres Catalanes, Laura Borràs, el director científic i tècnic de l’Institut de Fotomedicina, Gabriel Buendía, el sommelier de l'espai Monvínic, César Cánovas, l’escriptora i periodista Sònia Hernández, el president del Clúster Català de la Moda, Francesc Maristany, i el maître parfumeur de PRFM-Expressions Olfactives, Rossend Mateu. En acabat, s’oferirà una degustació de coques i pans aromàtics del Forn de llenya Mateu, acompanyada d’una copa de i vi de la DO Alella.

Una mica més tard, a les 20.30h i a la mateixa casa de cultura, s’inaugurarà l’exposició Maridatge sobre perfums, vins, bellesa i cosmètica. La mostra compta amb el dissenyador Jaume Romagosa com a comissari i la col·laboració de l’esmentat Rossend Mateu, de Perfumeries Regia i Ramon Clemente, així com del Centre Enoturístic i Arqueològic de Vallmora, el Museu de Nàutica del Masnou, el Fons Batllori Jofre i el celler Alella Vinícola.

Dissabte 13
La fira pròpiament dita obrirà al públic dissabte a les 10h. A l'entorn de les places de Catalunya, de Sant Martí i de Sant Jaume trobareu parades de productors i minoristes de flor i perfum com Aina de Mô, Ainea Perfums, Coesam, Mood Natural, Nina Priorat i Taüll Orgànics.

La Parròquia de Sant Martí guarnirà les escales de l’església amb una catifa de flors, mentre els alumnes d’educació infantil de l’escola El Cim s’encarregaran de l’ornamentació del carrer de Taliano amb dibuixos florals.

Tallers i portes obertes
Durant el matí, es programaran itineraris guiats amb circuit olfactiu amb les olors de Teià pels carrers del Maresme, Guilleries i Caterina Albert, a càrrec de Remei Sendrós, del centre Satvas. També s’hi podrà accedir als jardins d’algunes cases privades especialment engalanats per a l’ocasió. I a les 13h, qui vulgui podrà visitar el campanar de l’església.

Mentre quedin places disponibles, els visitants que ho desitgin podran fer un taller d’iniciació al món de la perfumeria, a càrrec de la perfumista d’Eurofragance Bettina Perisson (de 10 a 12h, al torrent de les Monges); o bé seguir sengles demostracions de destil·lació de vins amb alambins, a càrrec de la perfumista i la sommelier Núria Cruelles (de 10 a 13h, al jardí de la Rectoria) i d’art floral a càrrec de Jordi Abelló, professor de l’Escola d’Art Floral de Catalunya (de 12 a 13.30h, a la plaça de Sant Martí). Per la tarda, Abelló oferirà un taller per aprendre a fer centres florals (de 17 a 18.30 h, al carrer de les Flors) per 15 euros.

Vermut i tast gastronòmic
De 12.30 a 14.30h s’oferiran aperitius gastronòmics simultàniament a la plaça de Catalunya, a càrrec dels paradistes del Mercat, i a la plaça de Sant Martí, amb bars i restaurants de Teià, acompanyats dels vermuts Cisa i Chappó, dels vins de la DO Alella i dels cellers Alella Vinícola, Quim Batlle, Serralada de Marina, Pensa i Talcomraja.

Al vespre, de 20.30 a 22.30, es repetirà el tast gastronòmic a les places de Sant Martí, Sant Jaume i l’Ajuntament, amb la participació dels restaurants El Nou Antigó, Ca la Rosi, Club de Tennis Barcelona-Teià i Els Garrofers d’Alella, a més dels paradistes del Mercat Municipal Peix Fresc Jordi, La Saladeta, Carns i aviram Núria, Fruita Lina Ruano i Fruita Irene Ribas, així com dels establiments Carns J. Mónico, La Pizzeta, Xocolat i Forn de llenya Mateu. Tot plegat, amanit amb vins de la DO Alella.

Activitats infantils
La tarda de dissabte està reservada a la quitxalla. De 16.30 a 17.30h tindrà lloc l’espectacle infantil itinerant Mr. Parfum. Estrenat a la Fira de Titelles de Lleida 2016, la cercavila sortirà del Mercat i recorrerà el torrent de Casa Bru i la plaça de Sant Martí fins a la plaça de Sant Jaume. A continuació, de 17.30h a 18.30h, es farà un taller de pintura aromàtica per a infants amb flors de fusta, a càrrec de Carla Alpañez, al jardí de la Rectoria.

Perfum DO TeiàDO TEià
L’espai d’art de Ca l’Antiga és l’escenari escollit per a un dels plats fort de la fira: la presentació mundial, a les 18h, del perfum DO Teià. La fragància, ideada per la perfumista Irene Gisbert, està maridada amb vi pansa blanca de la DO Alella i forma part de la nova col·lecció Las Mediterráneas d’Ainea Perfums.

La jornada de dissabte finalitzarà amb el tast gastronòmic i les actuacions dels tabalers dels Dimonis de Teià (a les 19.30h, amb sortida des de la plaça de Catalunya) i de la Banda Municipal de Teià (a les 21.30h).

Diumenge 14
Diumenge, als més matiners els espera una caminada organitzada pel Club Excursionista Teià d’identificació de flora autòctona i noms locals, a càrrec de Josep M. Balada, de 8.30 a 10.30h.

Una mica abans, a les 10h, la plaça de Sant Martí acollirà la tradicional Trobada de puntaires, amb exposició i elaboració de puntes amb motius florals per part de les puntaires del Maresme, el Vallès Oriental i el Barcelonès.

A les 11.30h serà el torn de la XXIIa Trobada de cotxes antics, amb un recorregut circular des del carrer Pere Noguera fins al celler romà i de Vallmora.

Com dissabte, a les 13h tindrà lloc un vermut gastronòmic a la plaça de Sant Martí.

Visites guiades
Diumenge a les 12h es farà una visita guiada a l’exposició Maridatge de La Unió, de la mà del seu comissari, Jaume Romagosa; a les 12.30h, una altra al celler romà de Vallmora, i a les 13h, una tercera al campanar de l’església.

BustosLes flors comestibles són les grans protagonistes de les dues pròximes activitats del programa del Maridatge dels sentits que tindran lloc demà dimarts, dia 9, i dimecres, dia 10; mentre que els perfums i els vins de la DO Alella centraran l’atenció de dijous, dia 11.

Demà a les 20h, el productor i distribuïdor teianenc de productes gourmet per a la restauració Jordi Ribas Marès oferirà al Forn de llenya Mateu un taller de flors comestibles en què els participants podran aprendre a decorar plats amb flors, brots i altres vegetals aptes per a la cuina. Enginyer tècnic industrial de formació i ornitòleg per devoció, Ribas és defineix com a “gestor de la natura” i ha posat en marxa un projecte d’hort ecològic anomenat El somni d’un cargol on produeix mini verdures i altres vegetals per decorar i menjar als restaurants de proximitat.

Precisament l’endemà dimecres, a la mateixa hora, la cuinera Iolanda Bustos impartirà al restaurant El Nou Antigó una conferència sobre La millor cuina amb plantes, flors i fruits silvestres. Bustos és xef de cuina biodinàmica el restaurant La Calèndula de Regencós, al Baix Empordà. “La meva missió és connectar les persones amb la natura”, diu Bustos. Després de la xerrada, els assistents podran degustar un tast gastronòmic elaborat pel Nou Antigó.

Les activitats seguiran dijous, dia 11, a les 20h, amb un maridatge de perfums i vins de la DO Alella al Centre Enoturístic i Arqueològic de Vallmora a càrrec de la sommelier Rosa Vila i la perfumista d’Aina Perfums Irene Gisbert.

El preu de cadascun dels tallers és de 15 euros i cal inscriure-s’hi prèviament a l’adreça promoeconomica@teia.cat

Josefina RipollHomenatge a Josefina Ripoll
El Maridatge dels sentits és un festival a l’entorn de la flor, el perfum i la gastronomia que es va iniciar el passat dissabte dia 6, a Ca l’Antiga, amb un homenatge a la pintora local Josefina Ripoll. Promoguda per l’Ajuntament de Teià, la iniciativa compta amb el suport d’altres organismes públics i privats com la Generalitat, la Diputació, el Mercat de Flor i Planta Ornamental de Catalunya, Ainea Perfums, Eurofragance i Beauty Cluster BCN, així com amb la col·laboració de nombrosos negocis i establiments comercials de la població.

El plat fort de la programació arribarà el cap de setmana dels dies 13 i 14 de maig, coincidint amb la fira al carrer de minoristes dels tres rams –flor, perfum i gastronomia– que submergirà el centre urbà de la població en una explosió de parades, colors i aromes. A més, s’hi realitzaran diversos tallers, vermuts gastronòmics, portes obertes a diverses masies de Teià, i visites guiades als vivers de planta i flor ornamental.

Si voleu, podeu consultar el programa sencer en aquest enllaç.

Josefina RipollL’Ajuntament vol que Teià esdevingui la capital de les flors i el perfum del 6 al 14 de maig. Per això ha organitzat un festival a l’entorn de la diada de Sant Ponç que duu el nom de Maridatge dels sentits: flor, perfum i gastronomia amb activitats de tota mena i per a tots els gustos, com ara conferències, tallers, visites a cases i vivers de la població, així com una fira de minoristes dels tres gremis (els dies 13 i 14) amanida amb degustacions de vi i vermut, entre d’altres.

La primera edició del Maridatge dels sentits es posarà en marxa el pròxim dissabte dia 6 a les 18.30h amb la inauguració de dues mostres pictòriques a la masia de Ca l’Antiga. El vernissatge tindrà lloc al jardí, especialment decorat per a l’ocasió per Andreu March, d’AM Visual Merchandising.

La propietària de l’espai, Maria Àngels Pérez, i el crític d’art Josep Maria Cadena seran els encarregats de glosar les trajectòries i l’obra de Josefina Ripoll i Jaume Romagosa.

La primera és un referent local: “una de les artistes far de Teià”. Pintora, professora i amant de l’art, ha fet de tot: figurinisme, paisatge i natura morta. Però també de viva, com les flors. Amb el seu traç enèrgic i lleuger, Ripoll transmet benestar i joia a Una vida de flors.

A Flors, Jaume Romagosa aborda la mateixa temàtica, però des d’una altra perspectiva. Es declara enamorat dels jardins, sobretot dels anglesos, però la seva mirada no és de conjunt, sinó de detall: acosta la mirada a la flor fins a copsar-ne l’olor, el cromatisme i fins el moviment, si corre l’aire.

Un cop feta la presentació de les dues exposicions, que es podran visitar fins al 28 de maig de forma gratuïta cada divendres i dissabte de 17 a 20h i diumenge d’11 a 14h, tindrà lloc un tast d’olors de vins i perfums a càrrec d’Irene Gispert, d’Ainea Perfums.

01 Cartell EnlairatEls pròxims dies 3, 4 i 5 de maig se celebra la cinquena edició de les Jornades d'emprenedoria Enlaira't, organitzades conjuntament pels ajuntaments d’Alella, El Masnou i Teià. Es tracta d’un cicle de conferències i tallers per promoure l’autoocupació i les iniciatives empresarials. Enguany, les jornades posen l’accent en l'economia circular: una estratègia per optimitzar i fer sostenibles tots els recursos corporatius, creatius i econòmics que tenim al nostre abast mitjançant la cooperació amb les empreses de l’entorn al llarg de les cadenes de valor i subministrament.

La periodista especialitzada en cultura i creativitat Bibiana Ballbè obrirà el foc dimecres dia 3, a les 19h, amb una conferència sobre Les 21 claus de la creativitat al centre cultural can Lleonart d’Alella.

Dijous dia 4 al matí, les Jornades es traslladaran a l’Espai can Llaurador de Teià. De 10 a 12h es farà un joc d’escapada en viu anomenat Room scape: una experiència de treball intel·ligent basada en l’aprenentage a través del joc per aguditzar el pensament creatiu a l’hora de prendre decisions. A continuació, de 12 a 14h, tindrà lloc un taller de Gestió de projectes amb la finalitat de potenciar l'eficiència, la innovació i la gestió empresarial a través d’un procés compartit de co-creació i de presa de decisions a curt termini. Les dues activitats són complementàries i estaran supervisades pel consultor de la UOC David Teixidó. Amb ell es treballaran les habilitats d’escolta, el pensament creatiu, la resolució de conflictes, la cohesió d’equips i l’anàlisi del comportament individual.

Al vespre, de 19 a 21h, el celler Alta Alella acollirà una taula rodona sobre Gastronomia empresarial que comptarà amb la participació de la periodista televisiva Elisabet Carnicé, el comunicador gastronòmic Jordi Àvila i el guanyador del campionat mundial de pizza Fabián Martín.

Inscripcions gratuïtes
Les jornades finalitzaran divendres dia 5 amb una conferència a les 12h al Centre d'Empreses Casa del Marquès del Masnou a càrrec del director de la unitat de negoci de Sostenibilitat i Infraestructures de Fira de Barcelona, Josep Jonàs, i un aperitiu de cloenda al parc del llac.

La participació a les diferents sessions és gratuïta, però les places són limitades i cal fer inscriure-s’hi prèviament clicant aquí.

RampaL’Ajuntament vol que Teià esdevingui “el poble de les flors i el perfum”. Per això s’acaba d’incorporar al projecte Viles Florides i treballa des de fa mesos en l’organització d’una fira anual per primavera que durà el nom de Maridatge dels sentits: flor, perfum i gastronomia.

El moviment Viles Florides és una iniciativa de la Confederació d’Horticultura Ornamental de Catalunya que distingeix els municipis que treballen per l’enjardinament i la millora dels espais verds. Amb l'adhesió de Teià ja són setze els municipis del Maresme que en formen part, la qual cosa la consolida com la comarca amb més Viles Florides de Catalunya.

Per a l’alcalde, Andreu Bosch, pertànyer a Viles Florides representa un compromís de millora de l’entorn urbà en el marc d'una població que “tradicionalment ha estat vinculada al conreu i la producció de planta i flor ornamental, i que professa un gran respecte pel seu patrimoni natural i paisatgístic”. A més, Bosch destaca la voluntat que el municipi esdevingui un referent mitjançant una fira que tindrà lloc a l’entorn del 13 i 14 de maig, coincidint amb la diada de Sant Ponç.

Compromís global
L’objectiu de Viles Florides és promoure la riquesa natural i paisatgística del país mitjançant el reconeixement públic de tots aquells projectes d’enjardinament, ornamentació floral i cultura del verd urbà que siguin un exemple a seguir. Per això cada any s’entreguen les Flors d’Honor, el guardó que n'acredita la condició dels municipis distingits. En aquest certamen es valoren aspectes com la relació entre l’espai verd i el nombre d’habitants, la proporció de recursos destinats a tasques de manteniment, la diversitat floral, la funcionalitat dels espais verds, la integració paisatgística, la singularitat dels espais, l’existència d’un inventari de patrimoni vegetal o la selecció d’espècies. També es té en compte el respecte pel medi ambient i la sostenibilitat a través de variables com la gestió de l’aigua, els programes de control de plagues i malalties, la neteja i gestió de residus, o la qualitat de mobiliari urbà.

img 5654També particulars
A banda de l’administració pública, el projecte també incentiva la implicació de la ciutadania, el món del comerç i l'empresa i el teixit associatiu. De fet, en aquests moments ja són més de 300 les llars, comunitats de veïns, entitats i establiments comercials que hi participen al costat de 95 ajuntaments catalans.

En aquest sentit, l’alcalde destaca tant el paper dels viveristes locals com dels teianencs en general: “a Teià tenim carrers a la part històrica del poble, i en diversos punts del municipi, on els ciutadans tenen molt present la voluntat de tenir-los ben cuidats i guarnir amb flors les entrades, finestres i balcons, i amb aquesta mateixa voluntat també es pretén que el poble, en el seu conjunt, s’involucri els propers anys en el projecte de Viles Florides”.

ruta del viA partir d’aquest cap de setmana, l’empresa concessionària del Centre Enoturístic i Arqueològic de Vallmora, Tanit didàctica i difusió cultural, posa en marxa cada dissabte a les 11h la Ruta del Vi: un paquet combinat que inclou dues visites guiades al jaciment romà de Teià i al celler modernista d’Alella Vinícola, així com un tast de vi de la Denominació d’Origen Alella.

L’activitat té una durada aproximada de 3 hores i s’inicia al Centre Enoturístic de Vallmora (carrer d’Ernest Lluch, 40) veient un audiovisual sobre el conreu de la vinya en època romana, seguit d’una visita comentada al jaciment arqueològic annex. Durant el recorregut, els assistents podran veure la restitució de dues premses de grans dimensions, a més de conèixer la vida de l’esclau Epictet.

A continuació, els visitants es desplaçaran amb els seus propis mitjans fins a l’antiga Cooperativa Alella Vinícola, un celler modernista construït l’any 1906 per l’arquitecte Jeroni Martorell. L’itinerari finalitza amb un tast de vins.

El preu de l’activitat és de 9,5 euros per als majors de 8 anys i per als adults que vulguin tastar una copa, i de 13,5 euros per a qui vulgui provar-ne tres.

Per participar-hi és imprescindible apuntar-se prèviament, o bé per correu a reserves@tanitdifusio.cat, o bé per telèfon al 691 170 860.

Cada diumenge, taller familiars
A més de la Ruta del Vi, el Centre Enoturístic i Arqueològic de Vallmora obre cada dissabte i diumenge de 10h a 14h. A les 12h s’hi realitza una visita guiada al jaciment i un tast de vi al preu de 5,5 euros, sense necessitat de reserva prèvia.

L'equipament també programa activitats infantils cada diumenge a les 11h. Es tracta de dos tallers familiars de manualitats: els dies 5 i 19 de març s’hi farà L’art de la vinya, i els dies 12 i 26, un taller d’amulets romans.

Els tallers tenen una durada d’una hora i un preu de 3,5 euros per als adults i de 2,5 euros per als infants.


Ajuntamentdeteia