PetrusEl passat dissabte, el xef Pepe Petrus va oferir al Mercat Municipal de Teià una demostració culinària que va ser tota una explosió de sabors, colors i aromes. Petrus va preparar cinc receptes amb productes de qualitat, com les albergínies farcides de tomàquet, mozzarella, anxoves i flors o un magret d'ànec amb espinacs, nabius i poma. Posteriorment a cada elaboració, els assistents van tenir l'oportunitat de fer-ne un tast. En acabat, el públic va gaudir per un preu mòdic d'una fideuà elaborada amb productes dels paradistes del Mercat Municipal.

Premis i paneres
Amb el show cooking del dia 16 es va cloure la primera part de la campanya promocional de Nadal ideada pels paradistes del Mercat. Aquell dia es van lliurar els últims vals de descompte de 10 euros als nous clients i es va fer el sorteig d'un cap de setmana en un establiment de turisme rural entre els compradors habituals.

Mentrestant i fins al dia 23 a les 18h segueix en peu la segona part de la campanya, que consisteix a sortejar entre els clients una panera de Nadal per cadascuna de les cinc parades del Mercat i la Superpanera que es confegeix amb el suport de l'Ajuntament.

campanya 2017La Regidoria de Promoció Econòmica i els establiments comercials de Teià engeguen aquesta setmana la campanya No hi ha Nadal sense comerç local. Fins al 5 de gener, tothom que faci compres en els establiments adherits per una despesa mínima de 5 euros participarà en el sorteig de 9 premis de 100 euros en vals de compra, a raó de 5 vals per valor de 20 euros. Hi haurà un desè premi un xic especial per estimular el negoci de la restauració que consistirà en un àpat en un dels restaurants del poble per valor de 60 euros, i 2 vals de 20 euros per arrodonir el valor total.

Per optar als premis caldrà complir tres requisits: un, conservar el tiquet imprès o amb el segell del comerç participant; dos, facilitar el nom i cognoms del comprador, i tres, deixar un número de telèfon operatiu per poder localitzar-vos en cas de resultar guanyador.

El sorteig dels premis es realitzarà el proper 11 de gener a les 12h a la sala de plens de l’Ajuntament.

Descomptes, Superpanera i ‘show cooking’ al MercatShowCooking
Mentrestant, els paradistes del Mercat Municipal segueixen amb les piles posades. Fins al proper dissabte, tots els clients nous que hi facin una compra mínima de 20 euros obtindran un val de descompte de 10 euros i els clients habituals participaran en el sorteig d'un cap de setmana per a dues persones en un allotjament de turisme rural.

El mateix dia 16, d’11h a 13h, el Mercat ha organitzar un show cooking amb productes de proximitat a càrrec del cuiner Pepe Petrus. La demostració és gratuïta i, en acabat, s’oferirà un tast de fideuà a tots els assistents.

A més, des d’ara i fins al 23 de desembre tots els compradors podran participar en el sorteig d’una Superpanera de Nadal. Només caldrà deixar constància del nom i un telèfon de contacte. El guanyador serà escollit el mateix dia 23 a les 18h, al Mercat. A més, cada parada elaborarà una panera amb productes o vals del seu propi establiment que també seran sortejades aquella tarda.

Establiments participants
La campanya No hi ha Nadal sense comerç local compta amb la participació d’una trentena d’establiments. Són els següents: Autoservei Casals, Ca la Rosi, Cafè de Baix, Carns J. Mònico, Centre Veterinari Teià, El Nou Antigó, El Trèvol Màgic, Elisabeth Creus, Farmàcia Juan Muñoz, Ferreteria Ribes, Forn de llenya Mateu, Forn Nou, Granja Anna, La Bona Estrella, La Palma, Mercat Municipal (Aviram i carnisseria Núria, Fruites i verdures Irene Ribas, Fruites i verdures Lina Ruano, Peix Fresc Jordi, La Saladeta), Merceria Olivé, Natural Benestar i Bellesa, Òptica Teià, Pastisseria Biel, Perruqueria Dolors Badia, Perruqueries Montse Anaya, Queviures Marcual, Riera-8 i Xocolat.

Cartell JO 2017Els ajuntaments d'Alella, El Masnou i Teià tornen a organitzar plegats la tercera edició de les Jornades d'Ocupació, que se celebraran del 29 de novembre a l’1 de desembre. Les activitats programades tenen caràcter itinerant i abasten diversos àmbits temàtics, amb especial atenció al cooperativisme, l’autoocupació i el món de les franquícies.

Com sempre, l’objectiu de la iniciativa és facilitar eines que ajudin a la recerca de feina a les persones que es troben en situació d’atur o que volen canviar d’activitat professional. Per això, totes les sessions són gratuïtes i no cal inscripció prèvia.

L’1 de desembre, l’Espai can Llaurador de Teià acollirà un taller sobre Recursos per emprendre, a càrrec de David Martínez, responsable del Servei d'Empreses d'Autoocupació.

Vegeu-ne, a continuació, el programa de les Jornades:

Dimecres 29 de novembre
15.30h. Edifici Centre del Masnou. Conferència Oportunitats i inconvenients: el món de les franquícies, a càrrec de Jordi Bacaria de l'empresa J3B3 Econòmics.

17.30h. Edifici Centre del Masnou. Conferència i debat Descobreix els reptes del mercat laboral, a càrrec de David Domínguez Arús, educador, coach i filòsof.

Dijous 30 de novembre
9.30h. Centre Cultural can Lleonart d’Alella. Taula rodona L'autoocupació com a alternativa, a càrrec de Lola Martínez, Pablo Moreno, Montse Bassas i Marc Roig.

12.30h. Centre Cultural can Lleonart d'Alella. Conferència Noves tendències de l'entorn: noves ocupacions professionals, a càrrec de Cresàlida creixement i consolidació empresarial.

15h. Edifici Centre del Masnou. Conferència El cooperativisme i les franquícies, una via d'inserció, a càrrec de Susana Díaz, professora de la Universitat de Barcelona i presidenta de la Fundació Universitària Martí l'Humà.

18h. Edifici Centre del Masnou. Taller Una estratègia per trobar feina, a càrrec Joan Antoni Martínez, formador d'Apprèn Formació.

Divendres 1 de desembre
10h. Espai can Llaurador de Teià. Taller Recursos per emprendre, a càrrec de David Martínez, responsable del Servei d'Empreses d'Autoocupació.

Mercat tastDesprés de l’èxit del Tast al Mercat de l’any passat, Teià se suma al projecte de Mercats amb DO Alella el proper dissabte, dia 16 de setembre, amb una nova nit de tapes i vins. Els seus paradistes, en col·laboració amb la Regidoria de Promoció Econòmica, obriran portes a partir de les 20h per oferir tastets de cuina elaborats amb productes de proximitat a un preu de 2,5 euros per cada ració.

Els vins, al seu torn, se serviran a un preu d’1,5 euros cada consumició en el punt itinerant del Consorci de Promoció Enoturística del Territori DO Alella, on també es facilitarà informació sobre els elaboradors i les propostes enoturístiques de la Ruta del Vi DO Alella. Prèviament caldrà abonar un 1 euro en concepte de dipòsit per la copa de vidre, que es reemborsarà en cas que sigui retornada.

Maridatges recomanats
Per acompanyar el menjar, els visitants podran triar entre diversos vins blancs, negres, rosats, i escumosos de la DO Alella, segons el gust de cada persona. L’elecció serà lliure, si bé els organitzadors han fet les propostes de maridatge que apareixen descrites a continuació:
Mercats DO c
Sortejos i tast a Vallmora
Per aprofundir en el coneixement de les varietats de raïm i les característiques dels seus vins, Enoturisme DO Alella ha programat un tast de vins gratuït per als veïns i veïnes de Teià al Centre Enoturístic i Arqueològic de Vallmora el dia 20 de setembre a les 20h. Les persones interessades a participar-hi podran inscriure-s’hi durant la vetllada.

A més, Enoturisme DO Alella ha previst dos regals per als participants en la Nit de tapes: el sorteig d’una visita a un celler de la Ruta del vi DO Alella amb tast de vins inclòs entre la gent que s’hi apunti, i un concurs d’Instagram en què caldrà utilitzar les etiquetes #mercatsdoalella i #teià, i que tindrà com a premi un menú-maridatge per a dues persones en un restaurant de la Ruta del Vi DO Alella. El nom dels guanyadors de cada modalitat es donarà a conèixer al llarg de la setmana vinent.

Enoturisme DO Alella
Mercats amb DO Alella és una iniciativa impulsada pel Consorci de Promoció Enoturística del Territori DO Alella que pretén dinamitzar els mercats dels municipis que l’integren sota una marca global de producte de qualitat i pertinença geogràfica. Els eixos del programa giren a l’entorn del vi com a producte enogastrònomic propi de la dieta mediterrània, i de la vinya i l’activitat agrícola com a paisatge identitari i font de biodiversitat.

El projecte, que compta amb el suport de la Diputació de Barcelona, s’enceta enguany a quatre dels 23 municipis consorciats. Després de l’èxit registrat el passat 20 de maig al Mercat de Montgat, ara és el torn de Teià. La proposta arribarà a Alella el 7 d’octubre i es clourà al Masnou l’11 de novembre.

JardinersAbans de cloure la setmana posterior a la seva celebració, la regidoria de Promoció Econòmica ha volgut fer balanç de la primera edició del Maridatge dels sentits: flors, perfum i gastronomia que va tenir lloc del 6 al 14 de maig. “La valoració és globalment positiva”, afirma l’alcalde, Andreu Bosch. A grans trets, tant els expositors com els visitants n’han quedat satisfets, si bé hi ha aspectes que caldrà millorar de cara a l’any vinent. En aquest sentit, l’Ajuntament ja s’ha posat en contacte amb tots els participants per agrair-los la seva col·laboració i fer-los arribar una enquesta de satisfacció on podran fer constar els seus suggeriments. Amb aquestes dades a la mà, la comissió organitzadora es reunirà al llarg de les pròximes setmanes per posar fil a l’agulla de la pròxima edició.

D’entrada, es considera un encert la caracterització temàtica de la fira com a estratègia de singularització per “convertir Teià en un referent de la flor i el perfum”. Entre els aspectes més apreciats pels participants hi ha la ubicació de la mostra a les places i carrers del nucli antic, així com l’engalament d’espais públics i privats amb flors i plantes. A aquest entusiasme ha contribuït, sens dubte, l’adhesió del municipi al moviment de Viles Florides, així com el treball abnegat i altruista dels jardiners i vivers de Teià.

FiraL’Ajuntament també valora molt positivament la implicació dels veïns i veïnes, de la parròquia, de l’escola El Cim i de les entitats de cultura popular com els geganters, els tabalers i els dimonis. També ha estat decisiva la participació dels paradistes del Mercat i els restauradors locals mitjançant l’elaboració de tapes i tastets, així com la presència de productors artesanals de mel, embotit, formatge i vermut, i de bona part dels viticultors i cellers de la DO Alella i del Consorci de Promoció Enoturística.

El món de la perfumeria ha valorat, sobretot, la visibilitat que la fira ha reportat al sector i la cobertura institucional i mediàtica que ha tingut. Durant aquests dies ha estat molt important la presència als mitjans de comunicació en forma de notícies i anuncis al diari El Punt Avui, el suplement de cap de setmana Sortim o les publicacions comarcals La Clau, Pànxing i Tribuna Maresme. L’esdeveniment també ha estat difós a través de la premsa sectorial, de pàgines web corporatives i de les xarxes socials. La publicació promocional al Facebook de l’Ajuntament va tenir un abast de 15.000 persones i es van registrar més de 5.000 descàrregues del programa.

Tast3.000 tiquets venuts
El dia fort de la fira va ser dissabte. Al migdia es van vendre 700 tiquets de vi, vermut i restauració, especialment al Mercat Municipal. Al vespre, la demanda es va disparar: 1.500 tiquets de tapes, 200 de postres i 700 de begudes. A la plaça de Sant Martí no hi cabia ni una agulla. També van ser un èxit els tallers de perfumeria d’Ainea Perfums i el de centres florals de Jordi Abelló i la xerrada inaugural a La Unió. Diumenge, en canvi, l’oferta de migdia no va acabar d’arrencar.

Valoració del ple
El primer Maridatge dels sentits va merèixer els elogis del ple de la corporació celebrat ahir. L’alcalde va reiterar l’agraïment a tots els patrocinadors i col·laboradors i va lliurar a la parròquia una pintura de Josefina Ripoll per mediació de mossèn Xavier Pich, que era present a la sala de sessions.

La portaveu de GT, Maria Teresa Casellas, va anunciar que al seu grup “li ha semblat bé el canvi de format de la fira. Ens ha agradat”, va dir. També en nom de GT, la regidora Núria Andinyac va afirmar que es tractava d’un “canvi necessari, un pas endavant que calia fer i un punt important de promoció de la nostra vila”. Per a Andinyac, "s’han acomplert la major part dels objectius. Ens fem càrrec de la complexitat de l’organització. Ara el repte serà assentar-la i donar-li continuïtat perquè sigui un referent”. Per això va proposar d’aprofitar l’elaboració del Pla de Participació Ciutadana per tenir un “feedback” que serveixi per preparar l’edició de l’any vinent.

Per la seva part, Francesc Ribas, en nom del PDeCAT, va celebrar l’“èxit rotund del primer Maridatge”. Ribas va assegurar que “tothom n’està molt content” i es va afegir “a les felicitacions a les famílies i particulars que han obert les seves cases”.

Bretolades
L’únic aspecte negatiu es va produir la nit de diumenge, quan un grup de desconeguts va robar algunes de les portadores, jardineres i flors que guarnien l’espai públic, i van malmetre algunes de les plantacions. L’alcalde ha condemnat aquests fets i ha lamentat el perjudici que s’ha ocasionat als particulars que van cedir aquest material.

MassarosaVisita italiana
El cap de setmana de la fira va coincidir amb la visita de la delegació institucional del poble toscà de Massarosa, agermanat amb Teià. Encapçalada pel seu alcalde, Franco Mungai, la comitiva va visitar l’Institut, el Casal de la Gent Gran i el campanar de l’església, a més de participar en la inauguració de la fira i alguns dels seus actes.

Ahir al ple, la regidora de GT Núria Andinyac va objectar que era “un cap de setmana massa intens per rebre la delegació. Es tractava d’una visita molt valuosa a la qual podríem haver tret més suc si s’hagués reunit més temps amb la comissió d’agermanament per donar resposta a moltes de les qüestions d’intercanvi i col·laboració que estem plantejant”.

Per la seva part, Bosch va explicar que la data va ser triada especialment per l’Ajuntament de Massarosa, ja que “l’actual alcalde no hi havia estat i els feia il·lusió conèixer la primera edició d’aquest esdeveniment, malgrat que tots sabíem que aniríem de bòlit”. L’alcalde va destacar la bona sintonia que es va produir en tot moment, i va recordar que “fins a tres o quatre setmanes abans teníem preconfirmada una empresa de perfumeria de Massarosa, que finalment no va venir per raons de salut d’un dels seus responsables”.

Fins al 28 de maig
Fins al 28 de maig encara es poden visitar tres mostres relacionades amb el Maridatge dels sentits. Es tracta de les exposicions pictòriques de Josefina Ripoll i Jaume Romagosa Una vida de flors i Flors, respectivament, a Ca l’Antiga, i l’exposició Maridatge, comissariada pel mateix Romagosa, a La Unió.

jardinersAhir, coincidint amb diada de Sant Ponç, patró dels herbolaris, es van polir els darrers serrells perquè avui comenci la primera edició de fira de la flor, el perfum i la gastronomia de Teià. Les empreses de jardineria del poble, amb la col·laboració dels viveristes locals i del Mercat de Flor i Planta Ornamental de Catalunya, han guarnit alguns dels racons del nucli antic amb composicions florals molt coloristes.

Divendres 12
Avui a les 19h, La Unió acollirà l’acte d’obertura de les jornades amb una taula rodona sobre El concepte de bellesa moderada per la responsable del Programa Catalunya Clusters d’Acció, Glòria Prats, que comptarà amb la participació de la directora de la Institució de les Lletres Catalanes, Laura Borràs, el director científic i tècnic de l’Institut de Fotomedicina, Gabriel Buendía, el sommelier de l'espai Monvínic, César Cánovas, l’escriptora i periodista Sònia Hernández, el president del Clúster Català de la Moda, Francesc Maristany, i el maître parfumeur de PRFM-Expressions Olfactives, Rossend Mateu. En acabat, s’oferirà una degustació de coques i pans aromàtics del Forn de llenya Mateu, acompanyada d’una copa de i vi de la DO Alella.

Una mica més tard, a les 20.30h i a la mateixa casa de cultura, s’inaugurarà l’exposició Maridatge sobre perfums, vins, bellesa i cosmètica. La mostra compta amb el dissenyador Jaume Romagosa com a comissari i la col·laboració de l’esmentat Rossend Mateu, de Perfumeries Regia i Ramon Clemente, així com del Centre Enoturístic i Arqueològic de Vallmora, el Museu de Nàutica del Masnou, el Fons Batllori Jofre i el celler Alella Vinícola.

Dissabte 13
La fira pròpiament dita obrirà al públic dissabte a les 10h. A l'entorn de les places de Catalunya, de Sant Martí i de Sant Jaume trobareu parades de productors i minoristes de flor i perfum com Aina de Mô, Ainea Perfums, Coesam, Mood Natural, Nina Priorat i Taüll Orgànics.

La Parròquia de Sant Martí guarnirà les escales de l’església amb una catifa de flors, mentre els alumnes d’educació infantil de l’escola El Cim s’encarregaran de l’ornamentació del carrer de Taliano amb dibuixos florals.

Tallers i portes obertes
Durant el matí, es programaran itineraris guiats amb circuit olfactiu amb les olors de Teià pels carrers del Maresme, Guilleries i Caterina Albert, a càrrec de Remei Sendrós, del centre Satvas. També s’hi podrà accedir als jardins d’algunes cases privades especialment engalanats per a l’ocasió. I a les 13h, qui vulgui podrà visitar el campanar de l’església.

Mentre quedin places disponibles, els visitants que ho desitgin podran fer un taller d’iniciació al món de la perfumeria, a càrrec de la perfumista d’Eurofragance Bettina Perisson (de 10 a 12h, al torrent de les Monges); o bé seguir sengles demostracions de destil·lació de vins amb alambins, a càrrec de la perfumista i la sommelier Núria Cruelles (de 10 a 13h, al jardí de la Rectoria) i d’art floral a càrrec de Jordi Abelló, professor de l’Escola d’Art Floral de Catalunya (de 12 a 13.30h, a la plaça de Sant Martí). Per la tarda, Abelló oferirà un taller per aprendre a fer centres florals (de 17 a 18.30 h, al carrer de les Flors) per 15 euros.

Vermut i tast gastronòmic
De 12.30 a 14.30h s’oferiran aperitius gastronòmics simultàniament a la plaça de Catalunya, a càrrec dels paradistes del Mercat, i a la plaça de Sant Martí, amb bars i restaurants de Teià, acompanyats dels vermuts Cisa i Chappó, dels vins de la DO Alella i dels cellers Alella Vinícola, Quim Batlle, Serralada de Marina, Pensa i Talcomraja.

Al vespre, de 20.30 a 22.30, es repetirà el tast gastronòmic a les places de Sant Martí, Sant Jaume i l’Ajuntament, amb la participació dels restaurants El Nou Antigó, Ca la Rosi, Club de Tennis Barcelona-Teià i Els Garrofers d’Alella, a més dels paradistes del Mercat Municipal Peix Fresc Jordi, La Saladeta, Carns i aviram Núria, Fruita Lina Ruano i Fruita Irene Ribas, així com dels establiments Carns J. Mónico, La Pizzeta, Xocolat i Forn de llenya Mateu. Tot plegat, amanit amb vins de la DO Alella.

Activitats infantils
La tarda de dissabte està reservada a la quitxalla. De 16.30 a 17.30h tindrà lloc l’espectacle infantil itinerant Mr. Parfum. Estrenat a la Fira de Titelles de Lleida 2016, la cercavila sortirà del Mercat i recorrerà el torrent de Casa Bru i la plaça de Sant Martí fins a la plaça de Sant Jaume. A continuació, de 17.30h a 18.30h, es farà un taller de pintura aromàtica per a infants amb flors de fusta, a càrrec de Carla Alpañez, al jardí de la Rectoria.

Perfum DO TeiàDO TEià
L’espai d’art de Ca l’Antiga és l’escenari escollit per a un dels plats fort de la fira: la presentació mundial, a les 18h, del perfum DO Teià. La fragància, ideada per la perfumista Irene Gisbert, està maridada amb vi pansa blanca de la DO Alella i forma part de la nova col·lecció Las Mediterráneas d’Ainea Perfums.

La jornada de dissabte finalitzarà amb el tast gastronòmic i les actuacions dels tabalers dels Dimonis de Teià (a les 19.30h, amb sortida des de la plaça de Catalunya) i de la Banda Municipal de Teià (a les 21.30h).

Diumenge 14
Diumenge, als més matiners els espera una caminada organitzada pel Club Excursionista Teià d’identificació de flora autòctona i noms locals, a càrrec de Josep M. Balada, de 8.30 a 10.30h.

Una mica abans, a les 10h, la plaça de Sant Martí acollirà la tradicional Trobada de puntaires, amb exposició i elaboració de puntes amb motius florals per part de les puntaires del Maresme, el Vallès Oriental i el Barcelonès.

A les 11.30h serà el torn de la XXIIa Trobada de cotxes antics, amb un recorregut circular des del carrer Pere Noguera fins al celler romà i de Vallmora.

Com dissabte, a les 13h tindrà lloc un vermut gastronòmic a la plaça de Sant Martí.

Visites guiades
Diumenge a les 12h es farà una visita guiada a l’exposició Maridatge de La Unió, de la mà del seu comissari, Jaume Romagosa; a les 12.30h, una altra al celler romà de Vallmora, i a les 13h, una tercera al campanar de l’església.

Ajuntamentdeteia