Torna la Ruta dels Sentits

PlànolDemà divendres, dia 20, es dona el tret de sortida a la Ruta dels Sentits, un recorregut enogastronòmic per deu establiments de Teià que han ideat i elaborat els seus propis suggeriments culinaris. N’hi ha qui ofereix menús complets, plats únics, tapes, postres o rebosteria; això fa que els preus de cada consumició siguin diferents.

Els xefs, cuiners i forners han tingut llibertat absoluta, amb la necessitat d’observar una sola pauta argumental: incorporar a la recepta la nota olfactiva i de color de la rosa, ja que aquesta és la flor que enguany inspira el Concurs Internacional de Perfumeria Mouillette d’Argent.

L’atractiu de la proposta es complementa amb el maridatge que cada establiment ha fet amb un vi diferent de la Denominació d’Origen Alella. La selecció de cada referència ha comptat amb l’assessorament d’Enoturisme DO Alella.

Ruta01Una setmana sencera

La Ruta dels Sentits va néixer l’any passat com a alternativa a les restriccions derivades de la pandèmia, que desaconsellaven la realització d’una fira gastronòmica al carrer. El nou format va tenir una gran acceptació, de manera que tant l’Ajuntament com els restauradors de la població s’han mostrar favorables a repetir l’experiència.

La Ruta dels Sentits s’allargarà per espai d’una setmana sencera, fins al 27 de maig, de manera que tothom tingui l’oportunitat de tastar les menges de tants establiments com vulgui.

A continuació us presentem les deu opcions de restauració i rebosteria que podreu tastar del 20 al 27 de maig:

- Ca la Rosi: Caneló de pulled pork amb beixamel de roses. Preu: 12 euros, incloent-hi una copa de vi Les campanes de Lima Coure, de l’Artesà del Temps.

- Cafè de Baix: Meló amb rosa de pernil salat i encenalls d’ametlla. Preu: 10 euros, incloent-hi una copa de vi SO Pansa Blanca Muscat, del Celler Can Roda.

- Can Gassó: Menú complet format per seitons marinats sobre cuscús amb vel de vinagre balsàmic i roses; magret d’ànec amb chutney de poma, mango, litxis i roses, i esfera de xocolata blanca farcida de mousse de maduixes i roses. Preu: 29 euros, incloent-hi una copa de vi L’an[ç]tral, de Testuan.

- Daymar: Tapa tricolor. Preu: 10 euros, incloent-hi una copa de vi Rosada, de Raventós d’Alella.

Ruta02- El Nou Antigó: Brioix de xai a baixa temperatura amb cremós de rosa i llima. Preu: 9 euros, incloent-hi una copa de cava Mirgin Rosé Gran Reserva, d’Alta Alella.

- Gran Cafè La Palma: Ostres amb melmelada de roses. Preu: 15 euros, incloent-hi una copa de vi Tina 9, de Raventós d’Alella.

- La Bona Estrella: Cremós de xocolata, fruits vermells i rosa. Preu: 12 euros, incloent-hi una copa de vi Dolç Mataró, d’Alta Alella.

- La Pizzeta: Pizza a l’aire de rosa amb crema de llet, mozzarella, gorgonzola, mango, ruca i pètals de rosa, i postres de semifred de roses o tiramisú a l’aroma de roses. Preu: 18,5 euros, incloent-hi una copa de vi Pansa Blanca, de Raventós d’Alella.

- Mas Padellàs: Rosa de carxofa amb formatge Idiazabal. Preu: 7,5 euros, incloent-hi una copa de vi Can Matons.

- Forn de llenya Mateu: Rosa de mousse de cava amb cor de maduixa en pa de pessic de festuc. Preu: 4,5 euros.

Ruta03bReconeixement i regals

La Ruta dels Sentits té premi. Al programa en paper del Maridatge dels Sentits trobareu un full solt que podeu segellar a mode de “passaport” en cada establiment. D’una banda, les persones que facin un mínim de tres consumicions en establiments diferents podran votar la seva preferida. La suma de totes les puntuacions determinarà quin restaurant és el guanyador del guardó honorífic d’enguany. I per altra banda, totes les persones que hi participin entraran en le sorteig de quatre experiències enoturístiques a la Terra de la Pansa Blanca, per gentilesa d’Enoturisme DO Alella.


Obert el termini per demanar beques menjador fins al 31 de maig

menjador escolarFins al 31 de maig es poden sol·licitar els ajuts individuals al menjador escolar per a l’alumnat matriculat en centres educatius sostinguts amb fons públics, en qualsevol dels cursos de segon cicle d’educació infantil i de secundària obligatòria, sempre que la unitat de convivència de l'infant no superi uns llindars econòmics determinats.

Segons les bases establertes pel Consell Comarcal del Maresme, en conveni amb el Departament d’Ensenyament, es podran beneficiar de les beques menjador per al curs 2022-2023 els fills en edat escolar d’aquelles famílies amb rendes inferiors a 11.365,60 euros anuals en cas d’un sol adult sustentador i de 17.048,40 euros en cas que en siguin dos. Per cada infant de la unitat familiar, aquest import s’incrementa en 3.409,70 euros.

En cas de no superar els ingressos indicats, podeu sol·licitar cita prèvia per tramitar la petició als Serveis Socials Bàsics de l’Ajuntament de Teià al telèfon 93 555 12 34 en horari de dilluns a divendres de 9 a 14h i dijous de 17 a 20h o bé a través de l’adreça electrònica Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Trobareu el document amb les bases de reguladores de la convocatòria i el full de sol·licitud de l’ajut al peu d’aquesta notícia.


Un dispositiu conjunt de Mossos i policies locals acaba amb set detinguts

Alarmes02La nit del passat diumenge, agents dels Mossos d’Esquadra i de la Policia Local d’Alella van detenir set homes com a presumptes autors d’un delicte de robatori amb força a l’interior d’un centre educatiu de la localitat.

El dia abans, les direccions de tres centres educatius de la zona van avisar les policies locals d’Alella, Premià de Dalt i Teià que les instal·lacions havien quedat sense subministrament elèctric. Un cop fetes les comprovacions, els agents de cada municipi van confirmar que es tractava d’un sabotatge, la qual cosa encaixava amb la manera com actuen els grups especialitzats. El modus operandi consisteix a tallar el subministrament elèctric de l’equipament en qüestió per tal d’accedir-hi a robar material informàtic un cop les bateries auxiliars de les alarmes s’han exhaurit.

Actuació coordinada

Amb aquesta informació, els cossos policials es van coordinar amb els Mossos per dur a terme un dispositiu conjunt de vigilància. A Teià, els agents de la Policia Local es van amagar durant tota la nit de dissabte a l’entorn de l’Institut Turó d’en Baldiri. Diumenge es va repetir l’operatiu, que es va desmuntar després que pels volts de les 22h la Policia Local d’Alella va identificar dos vehicles sospitosos a l’entorn de la zona escolar del seu municipi. Amb el suport del Mossos, els agents van detenir set individus quan alguns d’ells ja havien saltat la tanca del recinte.

Tots ells estan acusats d’un delicte de robatori amb força. Cinc han passat avui a disposició judicial, mentre que els altres dos, que són menors d’edat, han quedat en mans de la Fiscalia de Menors.

Robatoris a vehicles

Gràcies a la col·laboració amb la Policia Local de Teià, la unitat d’investigació de la comissaria de Premià de Mar dels Mossos ha trobat indicis que relacionen els detinguts amb els robatoris a l’interior de vehicles que es van produir el passat 12 de maig als aparcaments dels restaurants Cambray i Mas Can Padellàs.


La Policia Local ofereix educació viària a l’Escola El Cim

SCT09Ahir i avui, formadors del Servei Català del Trànsit i de la Policia Local han realitzat tres sessions d’educació viària a l’Escola el Cim. Els alumnes de sisè s’han posat el casc i han pujat a les bicicletes per aprendre i practicar en un circuit muntat a la pista esportiva del centre educatiu. Després, els nois i noies han valorat la seva experiència en un taller complementari.

Amb aquestes pràctiques, els estudiants aprenen a detectar quines són les conductes de risc que es poden trobar a la via pública, alhora que reflexionen sobre els diferents rols i les diverses situacions de mobilitat que existeixen als carrers del municipi.

Educador policial

L’activitat que s’ha fet a l’Escola El Cim s’afegeix a les xerrades sobre Mobilitat Segura que es van realitzar el 28 de març i l’1 d’abril a l’Institut Turó d’en Baldiri.

Aquesta oferta formativa als centres educatius que duu a terme la Policia Local forma part de les recomanacions del Pla Local de Seguretat Viària. El novembre de 2021, un cop passades les dificultats de la pandèmia, un agent del cos va realitzar el curs d’educació viària a l’Escola de Policia de l'Institut de Seguretat Pública de Catalunya. L’objectiu del curs és adquirir els recursos tècnics i pedagògics necessaris per a la formació d’infants i joves, així com d’altres col·lectius, en matèria de mobilitat segura.

Casal de la Gent Gran i Casal de Joves

Més endavant, la Policia Local té la intenció d’ampliar l’abast del projecte a altres tipus de públic, com el Casal de Joves, el Casal de la Gent Gran i qualsevol altre col·lectiu que hi estigui interessat.
Per als responsables policials del municipi, “la gent gran és un col·lectiu vulnerable al carrer i algun dels nostres avis ja no es veu prou hàbil per conduir. Compartir les seves experiències amb els formadors de Mobilitat Segura els ajudarà a prendre consciència i a conèixer com els afecten els canvis de la nova llei de Trànsit”.


Teià retrà homenatge al mestre perfumista Rossend Mateu

Rossend Mateu 2020Ahir dimecres, 11 de maig, es va conèixer la mort del mestre perfumista de Vilassar de Mar Rossend Mateu. La notícia va encongir el cor dels organitzadors del Maridatge dels Sentits, que poques hores abans acabaven de presentar davant la premsa, en un acte públic a Mataró, el programa d’aquesta edició. Per això, l’alcalde de Teià, Andreu Bosch, la responsable d’Ainea Perfums, Irene Gisbert, i el director executiu del Beauty Cluster Barcelona, Ivan Borrego, van acordar que el Concurs Internacional de Perfumeria Mouillette d’Argent que se celebrarà a Teià el 26 de maig retrà homenatge a qui ha estat el president del jurat des de la primera edició.

Rossend Mateu era un dels pocs maîtres parfumeurs que tenim al nostre país i un dels grans referents de la perfumeria mundial. Al seu perfil d’Instagram, les mostres de suport a la seva família i els comentaris d’admiració pel seu tarannà, la seva trajectòria i el seu mestratge es compten per centenars i arriben des de tots els racons del planeta. “Des de l’Ajuntament de Teià i des de l’organització del Maridatge dels Sentits, colpits per la pèrdua sobtada de Rossend Mateu, us fem arribar el nostre condol més sincer, amb profund sentiment d’agraïment”, hi va escriure l’alcalde.

El juliol de 2020, i després d'uns mesos de gran incertesa i complexitat a causa de la pandèmia, es va celebrar la gala de lliurament dels premis del Concurs Internacional de Perfumeria; una ocasió en què l'alcalde va reconèixer el lideratge de Rossend Mateu distingint-lo amb una reproducció del signaculum romà de Vallmora com a present institucional. 

Trajectòria professional

Mateu ha estat mentor de molts dels perfumistes de la generació actual, a qui ha transmès el seu coneixement, passió i valors. Els qui el van conèixer destaquen “el seu talent natural unit a la seva autoexigència il·limitada, la seva vocació i compromís, la seva capacitat d'internacionalització i el seu paper com a referent en la història de la perfumeria espanyola”.

Es va formar de la mà de grans perfumistes internacionals a Grasse, Ginebra i París, i van ser creacions seves perfums tan icònics com Agua Brava de Puig, XS Extreme de Paco Rabanne o CH de Carolina Herrera. En els darrers anys, i després de més de quatre dècades com a especialista en perfums a la casa Puig, Rossend Mateu i el seu fill Joan van crear la seva pròpia marca de perfumeria d’autor. Junts han desenvolupat exquisides creacions basades en l’art i les antigues civilitzacions, així com una línia de fragàncies sense gènere amb gran èxit internacional.

En una entrevista recent, Mateu és definia com un “compositor de fragàncies” i un enamorat de el seu ofici, que era alhora la seva passió, “per trobar el millor perfum per a cada nou projecte”.

Jurat 2020President del jurat

Mateu ha estat el president del jurat del Concurs Internacional de Perfumeria Mouillette d’Argent des de la seva creació, ara fa 5 anys, i formava part del consell d’experts del Beauty Cluster. Irene Gisbert recorda que Mateu “es va involucrar al 100% en el projecte fent el triatge dels perfums finalistes i marcant les pautes d’avaluació. La seva pèrdua ens deixa un buit immens i ens sentirem sempre en deute amb ell per tot el que ens ha aportat”.


La rosa serà l’estrella del Maridatge dels Sentits

CCM03bAquest matí s’ha presentat a la seu del Consell Comarcal del Maresme la cinquena edició del Maridatge dels Sentits i del Concurs Internacional de Perfumeria Mouillette d’Argent, que se celebrarà a Teià del 20 al 27 de maig.

A més de ser-ne els organitzadors, l’Ajuntament de Teià, l’empresa Ainea Perfums i el Beauty Cluster Barcelona són “un magnífic exemple de la col·laboració público-privada”. Avui a Mataró, els seus representants han tornat a rebre paraules d’elogi per part del president del Consorci de Promoció Turística Costa de Barcelona – Maresme. Joaquim Arnó ha destacat l’encert del municipi per una aposta que “singularitza la comarca” a través de “la potencialitat que ofereixen els cinc sentits” i que és capaç d’atraure “un públic molt específic”.

La perfumista i antropòloga Irene Gisbert ha confirmat aquesta apreciació. “Tenim tres perfils de visitants: el de proximitat, un altre que sent curiositat per la temàtica i un tercer molt especialitzat”. Per entendre el ressò internacional del certamen, Gisbert ha citat l’exemple d’alguns professionals “que agafen una setmana de vacances i venen d’altres països expressament a participar en els tallers i les activitats que fem a Teià”, i que es complementen amb les jornades tècniques de la Barcelona Olfaction Week (BOW) que organitza el Beauty Cluster. La coincidència no és casual. El seu director executiu, Ivan Borrego, ha defensat que “és fonamental teixir complicitats per fer coses molt interessants que posicionin Teià, el Maresme i Catalunya com a referents a nivell mundial”. Borrego ha destacat el seguiment i l’atenció que el Maridatge i el Concurs mereixen per part de la premsa especialitzada d’arreu del món i Gisbert ha confirmat que “la principal revista del sector de la perfumeria a França, Nez, serà media partner de l’esdeveniment”.

CCM06Flors i vins

L’alcalde de Teià, Andreu Bosch, ha recalcat els trets que caracteritzen el Maridatge i ha explicat als periodistes que “les flors, el perfum i l’enogastronomia no són àmbits dissociats, sinó que s’harmonitzen a través d’un ampli programa d’activitats”. La flor és la matèria primera per a l’elaboració de fragàncies. “Però la flor també vol dir activitat econòmica en un municipi com Teià, que compta amb dotze productors locals, i en una comarca com el Maresme, gràcies al Mercat de la Flor i Planta Ornamental de Catalunya i a la cooperativa Corma”. Bosch també ha subratllat el vincle del Maridatge amb la biodiversitat i la flora del Parc de la Serralada Litoral, a través de diverses sortides guiades al medi natural, i amb l’engalanament de carrers, que “lluiran l’ornamentació floral dels nostres viveristes sota la direcció artística del mestre Jordi Abelló”.

Pel que fa a l’enograstronomia, Bosch ha refermat el compromís amb la Denominació d’Origen Alella i n’ha posat dos exemples: La Ruta del Sentits –una oferta de plats específicament creats per a l’ocasió per onze establiments de Teià– i El Sopar dels Sentits a quatre mans que tindrà lloc el dia 24 a Ca l’Antiga, a càrrec de la xef biodinàmica Iolanda Bustos i del cuiner Francesc Rovira, que ostenta una Estrella Michelin. “Som a la terra de la pansa blanca –en referència a la varietat de raïm autòctona de la zona– i fem un exercici d’autoestima per promocionar els elaboradors de vins del territori i els nostres restauradors”, ha dit l’alcalde. De fet, al final de la presentació s'ha ofert una copa de Pansa blanca d'Alella Vinícola i uns talls de coca del Forn de llenya Mateu. 

CCM07Suport del sector

El Beauty Cluster aplega 240 empreses de la indústria de la perfumeria, la cosmètica i la cura personal. És l’associació professional del sector més important de Catalunya i la segona d’Europa, amb un balanç comercial de mil milions d’euros anuals. Catalunya concentra el 60% d’aquestes empreses i el Maresme n’hi té un bon grapat. A la presentació d’avui, per exemple, ha assistit una representant de CPL Aromas, una multinacional amb seu a Vilassar de Dalt.

El director del Beauty Cluster ha rememorat com es va iniciar la col·laboració amb el Maridatge dels Sentits “amb bona voluntat” i ha fet balanç d’aquests cinc anys: “Gràcies a les sinergies i les complicitats que s’hi han teixit, comencem a ser un referent internacional i cada cop més treballem conjuntament amb empreses i perfumistes de tot el món”.

Fa anys que la responsable d’Ainea Perfums sosté que “el Maresme és la Provença de Catalunya i Teià seria l’equivalent a Grasse” perquè “enlloc com a la nostra comarca hi ha tants professionals per quilòmetre quadrat vinculats a la perfumeria”. Per a Irene Gisbert, “la perfumeria és l’art de l’olfacte”, i aquesta idea impregna la filosofia del Maridatge dels Sentits. “A Teià reivindiquem, valorem i ens centrem en l’ofici artesanal de perfumista; per això ens hem guanyat el reconeixement del sector”.

Per això, i per moltes més coses. Per a Gisbert, “no s’entén la dimensió que té el Concurs Internacional Mouillette d’Argent sense la complicitat dels agents públics i privats”; una col·laboració que, entre d’altres fruits, ha donat peu a la confecció del pàckaging dels perfums guanyadors per part dels alumnes de les escoles de disseny de tot Catalunya a través del programa Talent Creatiu i Empresa del Departament d’Educació. Una altra de les línies de treball incipient serà l’aparició d’una oferta educativa de la mà del Beauty Cluster i l’Institut Químic de Sarrià “per formar joves i atraure talent”, en paraules d’Ivan Borrego.

CCM05Taller de roses

En cada edició, el Concurs Internacional Mouillette d’Argent té una nota olfactiva de referència que tots els perfums que s’hi presenten han de contenir en la seva formulació. Enguany, la flor triada ha estat la rosa. Gisbert ha advertit que “és una nota molt complicada” i ha explicat que el repte consisteix a “fer productes molt novedosos” a partir d’una flor que s’acostuma a considerar clàssica i que se sol associar a una “olor pura i molt càlida”.

A continuació, Gisbert ha explicat que les roses eren originàries de Pèrsia i que es van estendre per altres territoris perifèrics que les van integrar en les respectives cultures aromàtiques i culinàries. D’aquesta manera van arribar fins a Damasc, on els croats europeus les adquirien com a aigua de roses, i més tard es van escampar a d’altres regions per mitjà d’hibridacions.

Segons Gisbert, el món del vi i de la perfumeria “són indústries agermanades”, ja que el terrer dona una personalitat pròpia al raïm i les flors que s’hi conreen: “La mateixa varietat, amb mètodes d’obtenció similar i plantada en diferents geografies generarà especificitats pròpies”. La perfumista ho ha volgut demostrat amb una experiència sensorial. Per això ha repartit, una rere l’altre, quatre tires de cartró impregnades amb dos olis essencials extrets de roses damascenes –una de búlgara i una de turca– i amb les fragàncies destil·lades d’una altra damascena de l’Iran i una centifòlia del Marroc.

Gisbert ha descrit els mecanismes d’obtenció de les essències: l’enfleurage o premsat, antigament amb successives capes de greix, per a les damascenes i la destil·lació amb alambí per a les centifòlies. “Penseu que es necessiten 4.500 pètals de rosa per produir un quilo d’absolut de rosa”. I n’ha donat els preus de mercat en origen: 10.000 i 3.000 euros, respectivament.

Per aquesta raó, moltes empreses “reconstrueixen” l’olor de rosa gràcies al “fraccionament per molècules”. De nou, els assistents a l’acte han rebut quatre mouillettes. Per separat, les olors de la damascona, el citronerol, el geraniol i l’alcohol fenílic no eren recognoscibles, però un cop combinats i sacsejats alhora han recreat a la perfecció la il·lusió de tenir una rosa davant del nas. “Art i màgia pura!”, ha exclamat Gisbert. “Acabem de fer un ancoratge olfactiu associat al sistema límbic que recordareu per sempre”, ha conclòs.

Si voleu experimentar sensacions com aquesta feu un cop d’ull al programa del Maridatge dels Sentits i trieu les propostes que més us agradin.


Ajuntamentdeteia