El Ple aprova un pressupost d’11.787.024 euros per a 2025

ple pressupostEl Ple de l’Ajuntament celebrat ahir, 19 de desembre, va aprovar inicialment els comptes públics per a 2025 amb el suport dels dos grups de l’equip de govern –GdT i CaT-ERC–, els vots en contra de JxTeià i el PP, i l’abstenció del PSC. El regidor d’Hisenda, Abel Ballesteros, va destacar que es tracta de la xifra més alta mai assolida, la qual cosa suposa “una despesa de 1.729 euros per habitant” a mode de retorn en forma de serveis i inversions.

Memòria d’Alcaldia

Abans de donar pas al debat i votació, l’alcaldessa Gemma Rosell va repassar les línies que regiran el proper exercici fiscal: “la responsabilitat, el sentit comú i el compromís”.

Tot i que els números creixen un 11,7% respecte de 2024, “volem seguir aplicant els criteris de prudència i veracitat de períodes anteriors per tal de mantenir l’estabilitat pressupostària i incrementar el mínim possible la pressió fiscal”, va declarar.

Per a Rosell, “l’Ajuntament està en una situació financera molt bona, ja que la ràtio d’endeutament és del 3,26% sobre els ingressos ordinaris”, i es va mostrar confiada que no caldrà recórrer a cap préstec perquè la liquidació de 2024 probablement serà positiva i les futures modificacions de crèdit segurament es podran afrontar amb el romanent de tresoreria.

Un altre indicador positiu és que l’aportació de recursos propis per finançar inversions s’espera que sigui un 16% inferior a la de 2024 gràcies a l’augment dels ajuts i transferències d’altres administracions.

En aquest sentit, l’alcaldessa va destacar tres actuacions: l’ampliació de l’Escola Bressol Municipal Els Galamons, amb el desig que sigui una realitat el setembre de 2025; l’adequació d’un rocòdrom per al Club Excursionista Teià (CET) i d’un espai per a l’Agrupament Escolta Mintaka que permeti alliberar cal Senyorcinto i iniciar un estudi sobre els seus usos en el futur, i la creació d’un aparcament al centre urbà en conveni amb la Llar Santa Rosalia.

ingressos 2025Ingressos propis

A continuació, el regidor d’Hisenda va detallar els principals capítols pressupostaris i va ressenyar “dues peculiaritats importants”: la dotació de 100.000 euros per fer realitat els projectes sorgits del procés de pressupostos participatius 2024-2025, i l’augment substancial dels ingressos, “tant d’àmbit supramunicipal com local”.

Pel que fa al darrer punt, Ballesteros va posar el focus “en l’explotació del nostre patrimoni; és a dir, el lloguer dels pisos dels mestres, el bar del complex esportiu de Sant Berger i el cànon del Pitch & Put del Club de Tennis. La suma d’aquests conceptes ens reporten 130.716 euros, la qual cosa suposa un creixement del 124% respecte de 2023”.

Impostos i taxes

Els impostos directes són la principal font de recursos, amb l’Impost de Béns Immobles (IBI) al capdavant. Tots junts ascendeixen a 4.031.289 euros, que representen el 34% del total d’ingressos, si bé la revisió del coeficient de l’IBI amb prou feines reportarà noves entrades per valor 26.000 euros. Tal com marca la legislació mediambiental europea, la pujada del 17% la taxa de la brossa permetrà cobrir una part important dels costos de recollida, transport i tractament dels residus domèstics i comercials, ja que permetrà d’alliberar 68.000 euros per a altres usos.

D’altra banda, es preveu una caiguda dels impostos indirectes del 22,6%, en bona part perquè els Serveis Tècnics Municipals han estat “prudents” a l’hora de calcular els imports associats a l’activitat d’obres i construccions.

Transferències i subvencions

La segona via de finançament municipal són les transferències corrents per la participació en els tributs d’altres administracions. Aquesta partida representa el 26% dels ingressos (3.009.595 euros) i creix un 8% respecte de 2024 fruit d’una injecció suplementària de 144.000 euros procedents de l’Estat.

Al seu torn, les transferències de capital atorgades per la Generalitat i la Diputació en forma de subvencions ascendiran a 998.599 euros. La suma de tots aquests factors facilita la capacitat d’inversió de l’Ajuntament, que “només haurà d’aportar 1.848.622 euros per executar els projectes previstos”.

despesa correntDespesa ordinària

Descomptada la part d’inversions, l’Ajuntament entomarà una despesa corrent de 8.939.803 euros. Segons Ballesteros, “s’ha fet un treball de reorganització de certes partides per tenir un major control pressupostari”. Aquests canvis tenen translació a les diverses àrees de gestió:

Hisenda i Governació

Aquesta àrea engloba el 44% de la despesa corrent. Del total de 5.184.675 euros assignats, 4.068.916 es destinen a recursos humans. Aquesta partida, que representa el 34,52% del total, s’incrementarà un 8,4% respecte de 2024 per l’actualització anual dels salaris marcada pel Govern central i per la incorporació de nou personal: un tècnic d’Educació (62.000 euros), un dinamitzador de Cultura a mitja jornada (22.000 euros) i un auxiliar administratiu dona suport a diverses regidories (40.000 euros).

Participació

Aquesta àrea concentra el 10% de la despesa corrent (1.117.549 euros) i ha experimentat un increment del 83,6% perquè té imputades totes les inversions previstes en matèria d’Esports. Joventut disposarà de 3.000 euros més acollir els joves de Massarosa que visitaran Teià l’estiu vinent, i Cultura rebrà 10.000 euros més per diversificar l’oferta formativa de La Unió i l’Espai can Llaurador. També es donarà sortida a nous convenis amb l’Esplai Itaca per renovar el gegantó (3.500 euros), la Banda Municipal per adquirir material (1.500 euros) i la Societat la Flor de la Palma per canviar les butaques de la sala (5.000 euros).

Urbanisme i Medi Ambient

L’àrea de Territori té assignats 4.039.956 euros, 908.650 dels quals corresponen a inversions. La resta de partides es mantenen en valors similars al pressupost de 2024, amb dues excepcions: el lloguer de la nau de Serveis Municipals a la Bòbila es redueix a la meitat, ja que properament la brigada estrenarà el nou magatzem a l’antiga planta de compostatge de fangs, i també disminueix la despesa associada al consum d’energia elèctrica gràcies a la substitució de llums LED en la xarxa d’enllumenat públic.

En l’àmbit d’Urbanisme es destinaran 160.000 euros a completar els treballs de redacció del Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM), un cop sigui aprovat l’avanç de Pla, i s’incrementa de 15.000 a 80.000 euros la dotació dels Serveis Tècnics “per encarregar projectes que no executarem el 2025, però que volem tenir a punt per presentar-los de forma àgil a futures convocatòries de subvencions”, va explicar Ballesteros.

Per la seva part, la Regidoria de Mobilitat seguirà consignant 150.000 euros anuals per sufragar el transport públic urbà. A més de cobrir el dèficit de la línia de bus C15, se’n mancomunarà una de nova amb el Masnou. A més, la Regidoria de Medi Ambient incrementarà de 15.000 a 25.000 euros els diners destinats a la reposició d’arbrat viari, i cofinançarà, a mitges amb la Generalitat, l’adquisició d’un vehicle tot terreny per a l’Agrupació de Defensa Forestal (ADF).

Atenció a les persones

Els Serveis Bàsics suposen el 12% de la despesa (1.444.813 euros). El 2025 experimentaran un creixement del 77,4% (630.533 euros) per tal de fer efectiva l’ampliació de l’Escola Bressol Municipal el setembre de 2025. El projecte costarà 523.522 euros i comptarà amb una subvenció de la Generalitat de 470.000 euros, “però cal tenir en compte –va apuntar el regidor d’Hisenda– que el cost del servei passarà de 264.910 a 350.469 euros anuals”.

Serveis Socials, amb 222.700 euros de pressupost, disposarà de 50.000 suplementaris per atendre l’augment de les necessitats i ajuts socials al municipi. També s’incrementen les quantitats destinades a ampliar l’oferta d’activitats de la Regidoria de Gent Gran, el servei d’ambulàncies i les campanyes de Cooperació, entre d’altres.

taula inversionsProp de 3 milions per a inversions

El 2025 es destinaran 2.847.221 euros a inversions, la qual cosa representa un 29,2% més que el 2024. D’aquest import, n’hi ha que 445.500 que provenen del pressupost 2024. Es tracta d’obres que s’han licitat però encara no s’han executat, com la fase 1 de la Molassa o la pacificació del carrer de Pere Noguera.

Pel que fa a la resta, 1.138.850 euros s’esperen cobrir amb fons propis –crèdit o, preferentment, romanent– i els altres 1.260.000 euros seran sufragats amb subvencions que ja han estat confirmades per part de la Generalitat i la Diputació.

A continuació recollim en una taula les principals inversions previstes, de major a menor import.

JxTeià, en contra

En nom de JxTeià, Aleix Corral, va afirmar que “està molt bé aprofitar les subvencions per fer inversions”, però va discutir que es dediqui al rocòdrom “gran part” del Pla General d’Inversions (PGI) que concedeix la Diputació. Al seu entendre, el PGI “hauria de ser per a actuacions d’interès general” i “hauria d’anar destinat a un pla de xoc de la via pública, que és molt més prioritari, i a la neteja i arranjament de parcs”.

Com a alternativa, Corral va esgrimir el “preacord al qual va arribar JxTeià amb el Bisbat per utilitzar el local de la parròquia per acollir entitats i perquè el CET hi muntés el rocòdrom”. En aquest punt, l’alcaldessa va explicar que aquesta instal·lació esportiva “és un compromís electoral dels grups del govern que s’ha treballat amb el CET” i que l’Ajuntament “ha d’invertir en edificis públics, i no privats”. Pel que fa al model de gestió, Rosell s’hi va mostrar “oberta” i va anunciar que “si sobren diners” es destinaran a fer millores a la piscina municipal.

JxTeià va qüestionar la idoneïtat d’un equipament de calistènia infantil “enlloc de fer-hi un parc” al costat del Poliesportiu, i va criticar el cost de les inversions destinades a la caseta de Sant Berger i al projecte de nova comissaria, que va considerar “sobredimensionat”.

En canvi, va dir, “ens agrada molt sentir a parlar de l’ampliació de Galamons”. Per a JxTeià, “la nostra gran preocupació ve per una altra banda: l’augment de la despesa corrent associada a aquests nous equipaments pel que fa a personal, assegurances, manteniment... No ens sembla prudent”.

PSC, abstenció

Per al portaveu del PSC, Miguel Ángel Peinado, “es tracta d’un pressupost equilibrat, prou ben servit d’ingressos i amb una previsió força prudent pel que fa a la recaptació dels impostos d’obres i plusvàlua, la qual cosa aporta solidesa als comptes públics”.

Peinado va aplaudir la futura seu de la Policia Local –“esperem que es pugui executar aviat”, va dir– i va jutjar com a “molt positives” diverses actuacions en matèria de Medi Ambient i Joventut, entre d’altres. Per contra, es va mostrar escèptic amb d’altres, com les píndoles audiovisuals que vol posar en marxa la Regidoria de Comunicació –“amb finalitat didàctica, no propagandística”, va precisar l’alcaldessa– i es va mostrar decebut perquè el Govern no havia complert cap de les tres propostes que va pactar el passat gener a canvi del vot favorable al pressupost de 2024, “quan eren modestes i assequibles”.

Per això, el regidor socialista va justificar una “posició més cautelosa, fruit dels incompliments”. Per acabar, va presentar l’abstenció del seu grup com una invitació “per seguir col·laborant en alguns projectes” i va agrair el propòsit d’esmena dels representants del Govern, que es van comprometre a executar els acords de 2024 el 2025.

PP, en contra

El representant del PP, David Basi, va declarar que “no podem votar a favor d’un pressupost que puja impostos i taxes, i més tenint un augment de les transferències corrents de més de mig milió d’euros. S’ha de treballar per l’eficiència econòmica i no incrementar pressió fiscal”. Bo i admetre que “el Govern està fent la seva feina”, va recordar-li que “cal atendre les necessitats de barris com Sant Berger i la Vinya”.


Ajuntamentdeteia