Les franges contra el foc deixen a la vista els abocaments incontrolats

franja 2024Amb els boscos més secs que mai, Generalitat i Diputació han avançat les campanyes de prevenció i els dispositius de vigilància d’incendis forestals.

En el cas de Teià, a finals de maig es va completar el manteniment de les franges de protecció d’Assumpció-Paradís-Santa Fe, les Delícies i la Vinya-Pi de l’Indià. La feina va ser adjudicada per 10.872 euros (IVA inclòs) a l’empresa Arbres i Projectes, que va desbrossar la vegetació en un perímetre de 25 metres d’amplada a l’entorn d’aquests veïnats.

En total s’han repassat 11,27 hectàrees de terreny per reduir el risc de propagació del foc en cas d’incendi forestal i evitar els danys a persones i immobles. D’acord amb el pla de treball biennal de l’Ajuntament, l’any 2025 es farà el mateix a Gran Vista, la Molassa i Sant Berger.

abocament vallmoraAbocaments il·legals

L’estesada del terreny ha deixat al descobert dos tipus d’abocaments vegetals incontrolats dins del perímetre de 25 metres de protecció: d’una banda, les acumulacions de poda i jardineria que persones de fora del veïnat abandonen en els marges d’un carrer o vial d’accés, descarregant-les des d’algun camió o furgoneta, i, d’altra banda, les restes de verd que els mateixos residents al barri llencen des dels jardins de casa seva.

En tots dos casos, l’abandonament de residus en el medi natural està totalment prohibit. Per dos motius: un, perquè incrementa la càrrega combustible del terreny en cas d’incendi forestal, i dos, perquè suposa un risc per a la propagació de plantes invasores.

Per tot plegat, des de l’Ajuntament s'aconsella als veïns i veïnes que sol·licitin sempre el certificat de gestió dels seus residus de jardineria als professionals que han contractat.

Espècies invasores

Les espècies exòtiques –o al·lòctones– són les que estan fora de la seva àrea geogràfica de distribució natural. Algunes d’elles són considerades espècies exòtiques invasores (EEI) perquè tenen la capacitat de sobreviure, reproduir-se i escampar-se, fins al punt de causar impactes considerables en els ecosistemes naturals, com ara desplaçar i suplantar les espècies autòctones. Per això, les EEI són un dels problemes més grans per a la conservació de la biodiversitat, ja que són molt difícils d’erradicar.

De fet, n’hi ha que estan totalment naturalitzades, com la canya, l’atzavara o la figuera de moro. Tot i així, l’Ajuntament de Teià vol controlar-ne l’expansió. Per aquest motiu, una de les feines previstes al contracte de manteniment de les franges de protecció consisteix en la retirada i eliminació d’aquestes espècies.

En aquesta campanya, segons fonts de la Regidoria de Medi Ambient, s’han arrencat tres metres cúbics de figuera de moro.

bosquet sant bergerBosquet de Sant Berger

Aquests dies s’han dut a terme tasques d’aclarida i conservació al bosquet de Sant Berger. S’han talat i apilat diversos troncs i branques de pi, que properament seran retirats amb tractor. Fins llavors, els veïns i veïnes que vulguin poden endur-se la llenya, sempre que ho faci amb cura i respectant l’entorn.

En aquest indret s’ha detectat una altra problemàtica: la intervenció d’alguna persona que es dedica a anivellar i passar el rasclet per algunes zones. Es tracta d’una pràctica lesiva, ja que s’endú la primera capa orgànica de pinassa i deixa el sòl nu i totalment desprotegit, sense capacitat per retenir la humitat i afavorir la implantació de flora i fauna invertebrada, talment una superfície erma.


Ajuntamentdeteia